2017

Avirey-Lingey Hjemsted for vores favorit Champagne, Dosnon: Avirey-Lingey i den allersydligste del af Champagne, Côte des Bar

Sommerrejsen

Vores sommerrejse 2017 gik til Nordfrankrig. Ikke en decideret vinrejse men alligevel var der vinøse højdepunkter, som vi her vil fremhæve. Uanset hvor vi rejser, og hvad formålet med rejsen er, er vinen altid i fokus på den ene eller anden måde - vi vil have noget ordentligt at drikke til vores aftensmad.

Det eneste vinrelaterede mål på vores sommerrejse i 2017 var Champagneproducenten Dosnon (mere om denne senere). Rejsen gik (i egen bil) til Normandiet i Frankrig, fordi der var ting, vi ville se der. Her er vi ikke i drueland men i æbleland, så "vinen" her er æblecider.

"Nyopdagelse": Calvados

På et af vores hoteller fik jeg (Preben) et vidunderligt, nærmest åndeligt opløftende, glas spiritus, som i dette område selvfølgelig var Calvados, der er et destilat at æblecider. Destillationsapparat Det bragte os til at undersøge, om producenten - Juliette Guyard - befandt sig på vejen mod vores næste destination, som var Champagne­distriktet. Og det gjorde hun. En supersød, ældre kvinde, som vi kørte forbi, og hvor vi fik fremvist destillationsapparatet fra 1936 (billedet) som vidunder-calvadosen var fremstillet på.
Et højst overraskende besøg: At erfare at vidunderspiritus produceres under så landlige omstændigheder og ikke i et stort forkromet industrianlæg.

Både calva'en og besøget var et af årets højdepunkter (for mig; Helle drikker ikke spiritus).
Og jeg lærte, at fantastisk spiritus ikke kun fremstilles på basis af druer - men også af æbler.

Besøg hos Champagne Dosnon

Et andet højdepunkt på rejsen var besøget hos Champagneproducenten Dosnon. Også her var vi så langt fra store industrielle forhold, som tænkes kan. Da vi besøgte stedet, var hr. Dosnon i gang med ukrudtsfjernelse i marken. Han er, som det ses på billedet nedenfor (til højre), også mere vant til at arbejde udendørs end at sidde bag en computerskærm.

Vi mødte første gang Dosnon-Champagne på restauranten Kadeau Bornholm, og vi siden smagt flere af producentens Champagner hjemme ved middagsbordet. De adskiller sig fra megen anden Champagne ved at smage af vin og ikke som hævende brøddej.

Mødet med Dosnons Champagner har vakt vores nysgerrighed: Når der nu findes én producent, der kan lave Champagne, som vi synes smager fantastisk, må der vel også findes andre. Så vi har på det sidste købt forskellige Champagner, som vi ser frem til at "teste". Mere om det i 2018.

Se flere billeder fra Champagne Dosnon

Dosnon befinder sig i den allersydligste del af Champagnedistriktet, i Côte des Bar tæt på Chablis. Og det var også den sydligste destination for vores rejse. Så da vi vendte næsen nordpå, gik turen gennem hele Champagnedistriktet, som vi ikke før har besøgt sammen.

Lirac-projekt

Lirac logo

Vi smagte i begyndelsen af året 45 Lirac-vine, som Inter Rhône havde sendt til os med formålet at promovere appellationen. Det deltog vi gerne i, da vi er glade for vinene fra den sydlige Rhônedal.

Det resulterede i tre sider:

Årets vinperson

Vi opererer egentlig ikke med en årets vinperson, men det har vist sig så tids- og energikrævende at udarbejde et portræt (vi har også lønarbejder at passe), at det indtil videre i praksis er blevet til netop én person Thomas Thoresen pr. år.
I 2017 blev det Thomas Thoresens tur. Han driver 2100Happiness, en østerbrosk vinklub, der sælger italiensk kvalitetsvin og Champagne til markedets klart bedste priser, og så er medlemsskab ovenikøbet gratis. Endelig er der faste priser pr. flaske, og sortimentet er blandt Danmarks største. Hvad mere kan man ønske sig?

Læs portrætinterviewet med Thomas Thoresen

Vi gav op

Det med f.eks. at skrive om danske vinpersoner udspringer af, at vi gerne vil fremhæve nogen, der gør noget godt for vinlivet herhjemme. Tidligere har vi også brugt krudt på at kritisere navngivne forhandlere for deres dubiøse praksis, og hvor der var engang, hvor det ind imellem faktisk kunne gøre en forskel, så har vi de senere år haft oplevelsen af, at alle gør som det passer dem, uden skelen til hverken lovlighed eller almindelig menneskelig anstændighed.

I foråret slog det hovedet på sømmet, at vi kunne iagttage en forhandlers stærkt vildledende prismarkedsføring godt hjulpet på vej af et af de store anmeldersites, som efter vores gøren opmærksom på forholdene, blot fortsatte med at videregive de forkerte og vildledende oplysninger på trods af løfte om det modsatte.
Dette dannede baggrund for vores artikel Vi giver op.

Årets vinhits

Etiket

Når vi snakker vinhits, er der både et kvalitets- og et kvantitetsaspekt. Det er klart, at vi ikke drikker seks flasker af en vin på et år, uden at den har visse kvaliteter, om disse så "bare" er at være gode ledsagere til hverdagskyllingen. Omvendt kan der sagtens være vin, som vi kun har drukket én eller et par flasker af, og som kan være blandt årets bedste.

I modsætning til mange foregående år, hvor vi ikke har villet udpege en "vinder", var der i 2017 en vin, som godt kunne få den betegnelse, dels fordi den oplevelsesmæssigt har været helt oppe at ringe - og det er sket stabilt hver gang vi har smagt den - dels er den en af de vine, vi har købt flest af (10 flasker som rækker til en tredjeplads), og endelig har vi drukket syv flasker (= førsteplads), hvilket er mange, set i lyset af, at vi holder af at smage megen forskellig vin.
Det drejer sig om Chianti Classico, Castell'in Villa, 2012. Det er en vidunderlig vin, lige på kornet i forhold til vores smag. Og så var den med sine 140 kr. hos sympatiske Vinolicious til at betale.

Andre kvalitative vinhits, som vi har været enige om, er:

Indenfor de vintyper, som jeg (Preben) er alene om at nyde, har følgende hittet:

Vine hos Steffens-Kess Vinsmagning hos Steffens-Kess

Kvantitetshitlisten

  1. Vinderen på kvantitetshitlisten, hvad antal købte flasker angår, er Reiler Goldlay Kabinett, Riesling trocken, Weingut Steffens-Kess, 2015, en vin, som vi fandt på vores sommerrejse, da vi på hjemvejen boede i byen Reil ved Moselfloden i Tyskland. Der findes bestemt Rieslingvine med mere klasse og stil, men denne vin er bare fundamentalt dejlig og let at drikke og rigeligt sine 8,60 € værd. (14 stk.)
  2. Côtes du Rhône, Andéol Salavert, 2015 har været en nyttig lille vin ved hverdagsbordet. (12 stk.)
  3. Chianti Classico, Castell'in Villa, 2012 har vi nævnt tidligere som årets vindervin. (10 stk.)
  4. Bourgogne, Hautes Côtes de Nuits, Bertrand de Monceny, 2013 (7 stk.)
  5. L'Affable, Côtes du Rhône, Domaine Wilfried, 2015 (6 stk.)

Da samtlige disse vine er købt til etstykspriser, kan vi igen i år meddele, at man kan leve et lykkeligt vinliv uden at købe i 6- eller 12-stykskasser, og at de forhandlere, der lever af at sælge med utroværdige rabatter ved køb af 6 og 12 flasker, fremdeles ikke har os som kunder og ej heller vores sympati.

Nyt og godt forhandlerbekendtskab

Logo

I begyndelsen af året henvendte Thomas Clemmensen fra Clemmensen Wine sig til os, fordi han var faldet over vores artikler om Chianti Classico producenten Poggiopianos vine, som han - med egne ord - er vild med. En glad nyhed var, at han var begyndt at importere vinene, som vi kan håbe får bedre fodfæste på det danske marked.

Clemmensen Wine er et sympatisk lille foretagende, en "garageimportør" med ni producenter på hylderne, heraf fem italienske, tre franske og en tysk.

Kvalitetsorienteringen, priser og prispolitik er på plads. Og det er en rar og personlig oplevelse at handle med Thomas.

Der er mange gode forhandlere

Logo

På forskellig vis har vi i tidens løb leveret god omtale til flere forhandlere, som vi har været og er glade for at handle hos. Vi roser, når mulighed gives.
En af de nyere forhandlere, som vi gerne vil fremhæve i år, er vinolicious, som vi har handlet hos siden 2015. De sælger god vin til regulære priser (bl.a. har vi købt tidligere nævnte årets vindervin hos dem). Ikke noget tilbuds- og latterligt mængderabatspjat. Og vi har oplevet en enestående og meget venlig service fra dem.
Sådan nogen som vinolicious giver deres bidrag til at vi fortrøstningsfuldt går et nyt vinår i møde.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.