Facebook-ikon
Del denne side
Vinsidernes aktuelle Google PageRank

Prebens korte

Juni 2019

22. juni 2019, 10:00

I mangel af bedre har jeg nogle gange, når jeg skulle besøge et ukendt sted, søgt restaurantanbefalinger på tripadvisor. I de tilfælde, hvor jeg har fulgt anbefalingerne, har det været med svingende held. Forleden gik det helt galt. Jeg skulle spise frokost med en veninde et sted midt mellem vores respektive bopæle, fandt på tripadvisor en italiensk restaurant, der så ud til at dække behovet, og som stod som nr. 1 af byens 16 restauranter med en score på i gennemsnit 4,5 ud af fem mulige stjerner på baggrund af 86 anmeldelser, hvilket burde give en vis troværdighed. Vi fik de italienske klassiskere bruschetta og vitello tonnato. Især sidstnævnte var decideret ringe, en kvalmefremkaldende tunsovs, der mestendels bestod af mayonnaise. Man blev ikke alene mæt men mistede appetitten for resten af dagen. På den baggrund vil jeg kraftigt overveje om jeg, når jeg næste gang skal finde en restaurant et ukendt sted, hellere vil gå efter tilfældighedsprincippet end konsultere tripadvisor.

14. juni 2019, 7:57

Der er næppe nogen med en observant hjerne, der ikke bemærker, at der fra tid til anden opstår nye måder at reklamere på, også måder som ikke forekommer helt stuerene. Jeg har i tidens løb købt en del vin på såkaldt forsalg, som efter min erfaring altid har handlet om, at man betaler en lavere pris før flaskerne er ankommet til forhandleren. I nogle tilfælde sælges vinene på denne måde endda, før de er blevet aftappet. Men for første gang købte jeg for tre uger siden en vin på "forsalg", hvor vinen kunne leveres med det samme; jeg modtog den dagen efter bestillingen. Nu er det at bryde en sædvane jo ikke nødvendigvis at sidestille med vildledende markedsføring. Jeg slog "forsalg" op i Den Danske Ordbog, og her defineres det som "salg af noget inden det almindelige salg er begyndt især om billetter til en forestilling eller et andet arrangement forud for det almindelige salg ved indgangen". Så forsalg er i det nævnte tilfælde vel blot at sætte en vin på tilbud, inden den har været solgt til normalpris i en periode, hvilket, hvis det blot hedder tilbud, er ulovligt. I det aktuelle tilfælde kunne jeg godt forestille mig, at vinens værdi er lig med forsalgsprisen, og jeg forventer derfor, at den kommer på tilbud til sin reelle værdi igen med jævne mellemrum. Og at den i den mellemliggende tid vil blive solgt til en for høj normalpris. En sådan praksis er jo efterhånden så almindelig, at ingen - mig selv inklusive - orker at brokke sig over den mere.

Maj 2019

11. maj 2019, 13:41

Hvorfor bruger vinskribenter, når de beskriver dufte eller smage, ind imellem ord, som de færreste kan forventes at kunne associere med noget? Er det for at blære sig/hæve sig over pøblen eller for at gøre beskrivelsen så præcis som muligt? Jeg har i artiklen Alle de ord... nævnt eksemplet (som er frit efter hukommelsen) "dug i Sahara en efterårsmorgen", som skulle være en af en vins dufte. Langt ude. Men måske nogen alligevel vil tænke, nåh, vådt sand det kender jeg da. Men dug på sand. Og så lige i Sahara? Og så lige en morgen, og om efteråret? For nogle uger siden stødte jeg på "oversavede jernbanesveller" i en vinanmeldelse. De fleste af os kan sikkert genkalde os duften, som fremkommer, når man har savet i et stykke træ. Men hvor mange har lige stået med næsen i en oversavet jernbanesvelle? Og derfor: hvad skal sådan en beskrivelse så gøre godt for? Men igen: de fleste kan trods alt her - ligesom med duggen i Sahara - nok lave et spring til noget velkendt. Det kunne jeg ikke i dag, hvor en vin ifølge en anmeldelse bl.a. skulle dufte af "astronautis". Meget længere kan man dårligt fjerne sig fra alment tilgængelige erfaringer. Og spiser de iøvrigt kun én slags is ude i rummet? I et forsøg på at finde mening med at bruge ordet, tænkte jeg, om der måske kunne være glemt et t, så det skulle have været astronauttis - ja, hvem ved? Men det blev det ikke meget bedre af. Nå, jeg har lige - efter at have skrevet det foregående - googlet "astronautis". Og ok, her blev jeg belært om, at der faktisk findes en på Jorden tilgængelig is fra Premier Is der hedder sådan. Og at mine erfaringer med dufte og smage simpelthen denne gang viste sig for snævre til at jeg kunne få det fulde udbytte af vinanmeldelsen.

7. maj 2019, 17:56

Jeg har flere gange hørt nogen fortælle, at de blot hælder vin, der er defekt, i vasken. Jeg tvivler på, at de samme mennesker blot smider andre ting, som de har betalt for, væk, hvis de ikke duer. En defekt vare er en defekt vare, så hvorfor acceptere at smide penge i vasken, bare fordi varen er flydende? Jeg har slæbt vine til både Frankrig og Italien i flere omgange for at bytte defekte vine, og det er altid gået fint. Men i går valgte jeg alligevel at hælde en fejl-vin ud. Den er købt i Paris for fire år siden, og det ville normalt næppe være et problem, hvis jeg mødte op med den i forretningen, men bonen var en af de "smarte", som hvisker sig selv ud, så den efterhånden bliver ulæselig. Så jeg står med 0 dokumentation for mit køb. Heldigvis en vin til kun 13 €. Og det er kun anden gang i mit liv, at jeg ikke får en defekt vin byttet (første gang var engang i det hedengangne LIC, hvor vinmanden ikke ville bytte grundet vinens alder). I de to omgange, hvor vi har testet systematisk for proprelaterede fejl (vi har artikler om dette), fandt vi begge gange fejl i ca. 5% af de ialt 800 testede vine, dvs. i hver 20. vin! Med det trecifrede antal fejlflasker, vi dermed har oplevet gennem årene, ville vi have spildt rigtig, rigtig mange penge, hvis vi ikke havde byttet. To ubyttede vine over adskillige tiår er til at leve med.

4. maj 2019, 14:41

Når jeg er på dagtur til København, får jeg ofte brug for lidt frokost. Forleden ramte en femstjernet smagsoplevelse mig. Og noget overraskende, for det var blot en grønsagssalat med dressing. Men den var thailandsk, og de thailændere kan altså noget med at få ting til at smage af noget. Det var på det lille sted Tonkin på Dronningens Tværgade (jeg har siden læst, at der findes flere District Tonkin rundt omkring). Salaten hed Nom Dong Kinh/Tonkin salad. Sammen med en fadøl fremstillet specielt til dem gik det hele op i en højere enhed.

April 2019

23. april 2019, 9:50

Helle gjorde mig opmærksom på nogle vildt forkerte oplysninger om tilsætningsstoffer i vin fra nyeste nummer af Alt for damerne. Kvinder skulle angiveligt være lidt bange for at dumme sig, når der er mænd til stede, og der snakkes vin. Så artiklen handler om et kursus Qvinde kend din vin, hvor de udelukkende kvindelige deltagere kan spørge og ytre sig uden ængstelse for at "dumme sig". På et tidspunkt drev nogle voldsomt ukorrekte citater om vin fra mænd, som befinder sig helt i front i vin-/madbranchen, mig til at skrive vores grundigt researchede artikel om bl.a. økologisk og biodynamisk vin. Det er seks år siden. Siden har væksten i korrekthed i hvad der skrives rundt omkring - f.eks. om tilsætningsstoffer i vin - været markant. Naturligvis ikke udelukkende grundet vores artikel, men ordlyden i nogle artikler viser, at vi har fungeret som kilde. I nævnte udgave af Alt for damernes nås et absolut bundniveau. Jeg citerer en af artiklernes manchetter: "Vidste du at der er tilsætningsstoffer i vin? Ikke i kvalitetsvin forstås, men i billig vin af druer, som bliver fragtet fra markerne i store tankvogne. Undgå tilsætningsstoffer ved at vælge vin, der er hældt på flaske på vingården." Det er jo rent nonsens, som man måske kunne slippe af sted med for 30 år siden. Som nævnt er også fremtrædende vinbranchemænd leveringsdygtige i vrøvl og grov fejlinformation. Men hvis kvinderne er så bange for at virke dumme, når de udtaler sig om vin, kunne jeg opfordre kvindelige journalister til at gå forrest og til at gøre sig umage.

3. april 2019, 15:28

Som et led i mine opdateringer af priser og tilgængelighed for de vine, som vi har anmeldt, har jeg lige fået tilbagemeldinger fra et par supermarkeder, hvor priserne begge steder er faldet grundet afgiftsnedsættelser, der lige er trådt i kraft. Rema 1000 meldte om prisfald på 33 øre for en flaske vin, Salling Group (føtex osv) havde et prisfald på 26 øre. Jeg undersøgte lige, hvad det nu var for noget, og fandt begrundelsen i lovforslag L 145: "Lovforslaget er en udmøntning af en del af aftalen om finansloven for 2019 mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti. Lovforslaget har til formål at udmønte en del af de aftalte afgiftslempelser, der bl.a. skal være med til at nedbringe grænsehandlen og sikre danske arbejdspladser." Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing er mindre begejstret for de nye afgifter end de hyperindgribende politikere: "At sænke afgifterne vil betyde, at flere drikker mere. Det er meget trist, når man ved, hvor store skader alkohol er årsag til." Altså helt ærligt. Hvem kan få sig selv til at tro, at 35 øre (nedsættelsen ifølge loven) gør nogen som helst forskel i nogen som helst retning? Og hvor længe varer det, før priserne ikke længere ender på ,67 eller ,74? Sidst det samme skete, kørte nogle få forhandlere i nogle få måneder med sådanne skæve priser, der skulle vise, at den ændrede afgift kom kunden til gode; de fleste satte ikke priserne ned og puttede dermed afgiftsnedsættelsen i egen lomme. Det er svært at forestille sig forhandlerne runde deres priser ned til nærmeste "pæne" beløb, næste gang priserne ændres. Så lur mig om ikke afgiftsnedsættelserne om kort tid hos alle er endt som en lille ekstra fortjeneste. Nå, det er måske også meget godt, så får vi ikke alle de ekstra alkoholrelaterede skader...

Marts 2019

30. marts 2019, 22:33

DR2 sender i øjeblikket en udsendelsesrække, "Kinesisk mad". Det er fremragende fjernsyn. En svensk mand fremviser on location alle afskygninger af autentisk kinesisk madkultur fra det fattigste til det rigeste, fra grillede vand-kakerlakker og slangeblod til oppustede pekingænder. Det er meget anderledes i forhold til, hvad vi europæere er vant til. Den svenske vært er fremragende, naturlig og ærligt reagerende på, hvad han oplever. Jeg ved, hvor krævende det var for mig at lære italiensk, så jeg kan bruge det nogenlunde flydende, når jeg i Italien møder mennesker, der ikke kan ét udenlandsk ord. Så min respekt for den svenske vært, der har lært sig kinesisk - fra en helt anden sprogstamme - så han utvunget kan kommunikere med de kinesere han møder, er kæmpestor. Selv hvis man ikke interesserer sig for, hvad man indtager gennem munden, giver disse udsendelser et fantastisk indblik i, hvordan det i disse år er at leve i Kina. Jeg bliver hele tiden overrasket. Se det!

23. marts 2019, 10:28

Jeg synes det er ganske sjovt at se Maddysten i TV, hvor mennesker, der virker befriende almindelige, konkurrerer om at lave lige så almindelige retter. I går skulle de lave pizza og en pastaret. Begge dele synes jeg er spændende (jeg har udviklet på min pizza i 45 år). Der er masser af den type mad-konkurrence-programmer, som jeg ikke følger med i, men hvor jeg alligevel har set nok til at vide, at en fællesnævner er, at det foregår under tidspres. Deltagerne farer rundt og stresser. F.eks. med pizzaen, hvor de, der bankede en dej sammen hurtigst, fik flest ingredienser at vælge imellem. Og de sidste 10 sekunder kæmper deltagerne med at blive færdige ikke bare med små detaljer men helt afgørende aspekter af deres kreation. Det kan selvfølgelig have en vis underholdningsværdi. Men hvor ville jeg foretrække et koncept, hvor deltagerne fik to eller tre timer til at lave en pizza og frit valg blandt alle ingredienser. Tænk hvilken inspiration man kunne få både mht. at lave en ordentlig dej og finde noget at putte på, som virkelig spillede. Og så kunne fokus på at arbejde langsomt med hjælp fra en rolig og ustresset hjerne inspirere til en anden måde at være i køkkenet på, end hvad der vist er almindeligt rundt omkring i vores land: At lave mad skal være billigt og gå så hurtigt som muligt. Giv os noget TV, der kunne gøre os mentalt rigere i forhold til vores daglige madlavning!

Februar 2019

24. februar 2019, 8:37

I forlængelse af nedenstående med den stakkels vinproducent, hvis kone ikke kunne lide vin, hvilket jeg skrev måske kunne være lidt ensomt for manden: Jeg hørte en gang den gode gamle vinmand Flemming Hvelplund sige, at vin var noget man skulle drikke i selskab med andre. Og som jeg skrev nedenfor, er det da også det sjoveste. Men jeg kunne aldrig finde på at sidde og drikke vand til min mad, hvis fruen ikke er hjemme, og jeg må spise aftensmad alene. Dels elsker jeg at drikke vin, selskab eller ej, dels er vin efter min smag den flydende fødevare, der passer bedst til mad. Mad og vin er som skabt til hinanden. Og jeg kan helt uden problemer nyde vin, selv om jeg kun er i mit eget selskab. Ensomheden bliver heller aldrig tyngende, selv om jeg på aftener, hvor Helle afstår fra at drikke vin, er alene om at drikke min Barolo eller naturvin, eller hvad hun ellers ikke kan lide. Men det står selvfølgelig enhver frit for, når man er alene, at spise sin mad uden salt eller uden grønsager eller uden vin, hvis man synes det giver mening.

20. februar 2019, 9:10

Vi spiste en gang middag med en vinproducent, som fortalte os, at hans kone ikke kunne lide vin, så hver dag drak han flasken alene. Det gav ham selvfølgelig isoleret set den fordel, at han ikke behøvede at spare på dråberne, for at sikre at der var nok til begge. Men mon ikke også det var en smule ensomt? Fællesmængden af de vine, som Helle og jeg kan lide, er stor. Og det er grundlæggende dejligt at kunne dele sin vinglæde - og alle andre glæder - med nogen. Vi er altid gladest, når der er en vin i glasset, som får os begge til at smile. Men åbner jeg en vin, som Helle ikke er så glad for, åbner vi for det meste endnu en flaske. (Det er sjældent mig, der vil have en anden vin, da jeg køber og vælger de fleste vine.) Man skal ikke sidde og være trist over, at der i glasset ikke er vin, som man kan lide. I løbet af den sidste uges tid har der været to "herrevine" på programmet. Den første var herre i en grad, at jeg måtte åbne en blidere vin. Fruen accepterede ugens herrevin nr. 2, idet en ordentlig bøf sørgede for det rette modspil. Det er aldrig helt til at vide, hvornår en vin ryger uden for vores smags-fællesmængde. Og når den gør, tænker jeg nogle gange på, at vi er trods alt er heldigere end den stakkels vinproducent, som altid trods ægteskabeligt selskab måtte drikke vin alene.

19. februar 2019, 08:08

Så er der gang i al det der Michelin-guide-halløj igen. Vi bruger altovervejende guidens stjerner som advarsler.

Januar 2019

29. januar 2019, 11:07

Man kan ikke anklage mig for at være sportsinteresseret. Men jeg så da håndboldfinalen i forgårs. Og det var jo en fin kamp, og verdensmesterskabet var øjensynligt velfortjent. Jeg havde forladt TV'et, da Helle inde fra sofaen kunne meddele, at nu sprøjtede de glade herrer rundt med Champagne. Ligesom man ser det ved f.eks. Tour de France. Det kommer jeg aldrig til at synes er festligt. Jeg synes det er er fladpandet, og det er respektløs overfor vinen, uanset om det har været Champagne eller billig Cava. Så lad dog vær'!

12. januar 2019, 13:34

De sidste lidt over 20 år har jeg en gang imellem talt op, hvor mange vine vi ligger inde med, og hvor stor en del af disse der ligger henholdsvis til drikning og til gemning. De første fem år var det ca. fifty-fifty, nogle af årene lidt flere til gemning, andre år lidt flere til drikning. Men efter disse fem år kom andelen af drikkevine pludselig op nær de 80%, og der har den ligget lige siden. Og i dag, hvor jeg lige har optalt, er 91% rubriceret i drikke-kategorien, den højeste andel nogensinde. Det skyldes givetvis flere ting: 1) vine produceres i højere grad drikkeklare i dag end for 20 år siden, 2) jeg foretrækker i dag nok vin i et yngre stadie end tidligere, 3) jeg lægger i dag i modsætning til tidligere meget sjældent vin til gemning på baggrund af hvad jeg tror om vinen men på baggrund af, at jeg har smagt den og fundet den for ung, 4) jeg har efterhånden lært, at risikoen for en dårlig oplevelse er større ved at gemme for længe end for kort, og på den baggrund er jeg blevet bedre til at få vinene ud af gemmekasserne i tide, 5) jeg er helt holdt op med at købe stor rød Bordeaux, som - i hvert fald dengang jeg købte sådan nogen - nærmest pr. definition skulle gemmes en del år. Det er glimrende alt sammen, for jeg finder det da sjovere, at de vine, jeg har, er til at drikke.

6. januar 2019, 17:33

Læste lige avisartikler, hvor folk udtaler sig om, hvordan og hvorfor de holder hvid januar. Som det fremgår af, at vi siden 1. januar har anmeldt fire nye vine, går jeg ikke til januar på hvid manér. Jeg har siden nytår godt kunnet mærke en udtalt trang til slank og ikke for tung mad og ditto vin. Men altså, selv om der skrues op for kalorierne og fedtet til jul, og vi spiser flere retter og drikker mere vin nytårsaften end normalt, så hverken propper vi os med mad eller hælder alkoholiske drikke ned i mængder, der ødelægger næste dag. Så oplevelsen af, at nu skal der detoxes, er heldigvis langt væk. Jeg ved i øvrigt heller ikke, hvor meget jeg tror på det gavnlige i at gå til yderligheder. Jeg må jo også tænke på min lever. Måske den til februar vil blive ked af, hvis jeg i en hvid januar har ødelagt dens kondital...

December 2018

23. december 2018, 15:42

Når jeg køber vin, er der nogle gange identificerbare personer bag forretningen, som jeg handler hos. Andre gange er det så store firmaer, at det er nye og ukendte personer man møder, hver gang man ringer eller kommunikerer på anden vis. Og så er der supermarkederne, hvor det er totalt anonymt. Jeg ville ønske, jeg kunne købe samtlige de vine, jeg gerne vil have, hos en håndfuld personer, som jeg efterhånden kender godt, og som er supersympatiske mennesker af kød og blod, hvis lommer mine penge gerne tilflyder. En af disse personer er Claus Oxholm, som driver Oxholm Vin i Vanløse. Jeg har det godt, når jeg kommer ind i butikken, har det endnu bedre, når vi hilser på hinanden, og jeg har altid været overordentlig tilfreds og veltilpas, når jeg er gået ud af døren efter at have handlet. Jeg anbefalede en læser et par vine, som Oxholm forhandler. Efter sin bestilling modtog læseren en mail med en serviceoplysning. Og som læseren skrev: "Hold da op: Jeg mærkede en PERSON bag den meget venlige mail." Hvilket angiveligt stod i modsætning til hvad han hos en anden forhandler (der også drives af en enkelt person), oplevede som "en iskold robotarm, der med kirurgisk præcision distribuerer enhver forsendelse". Uanset hvordan en handel foregår, får man som kunde et indtryk af hvem - eller hvad - man handler med. I den bedste af alle verdener ville jeg som nævnt ønske, jeg kunne nøjes med at handle med en håndfuld sympatiske individer. Det kan - eller måske rettere vil - jeg ikke, fordi jeg også går op i sortiment og pengepung. Men en varm anbefaling af Oxholm Vin er hermed videregivet.

22. december 2018, 14:29

For så vidt jeg husker første gang nogensinde har jeg lige i et supermarked oplevet, at vinsmagsprøver blev serveret af rigtige vinglas, hvor kutymen jo er de latterlige små "plastikfingerbøl". Det skete i SuperBrugsen i Gilleleje. Så det var faktisk muligt at danne sig et indtryk af hvad der blev serveret, også fordi der blev skænket tilstrækkeligt op til, at også næsen fik noget at arbejde med, og der var også nok i glasset til at vinen kunne komme en tur rundt i munden, så ikke blot et par cm2 af tungen kunne deltage i testen. Der blev budt på rigtig gode kandidater til julemiddags-vin, herunder Amarone, australsk Shiraz og amerikansk Zinfandel. Jeg spurgte den opskænkende kvinde, der var ansat i Coop, hvordan dette lille arrangement var kommet i stand. Var det SuperBrugsen generelt, eller kun Gilleleje-filialen? Det var kun Gilleleje. Det kan altså lade sig gøre at tage smagsprøver seriøst, selv om man er et supermarked.

16. december 2018, 16:05

Der sker en sjælden gang imellem, at jeg køber flere flasker af en vin i en ny årgang, hvis jeg har haft gode erfaringer med tidligere årgange. Jeg køber langt overvejende kun én flaske af en vin, som jeg ikke har smagt, for der er altså ikke noget ved at ligge inde med vine, man ikke gider drikke! Jeg købte på et tidspunkt hos Carlo Merolli fire flasker af en vin, som jeg havde været glad for i to tidligere årgange. Men jeg fandt den nye årgang skuffende, kedelig. Den første havde propfejl, den anden havde ingen fejl men var bare kedelig i min mund. Jeg spurgte Carlo, om der kunne være en fejl ved partiet, da den var så meget anderledes og kedeligere end tidligere smagte årgange. Han prøvesmagte og fandt ingen deciderede fejl. Men han tilbød mig at bytte - dvs. pengene retur eller mulighed for at købe andre vine for samme beløb. Det gjaldt selvfølgelig fejlflasken, men også den konsumerede plus de to uåbnede! For som Carlo skrev i sin mail til mig: "Der skal ikke være plads til kedelige vine i mine kunders kælder. (Hvis vinene kommer fra mig, altså!)" Det kalder jeg service og kundepleje i højeste potens!

10. december 2018, 7:06

For første gang i mit vinliv er jeg ved at undersøge noget om vinsten, fordi en rødvin, som vi drak forleden, havde læssevis af dem. Og de kan opstå som følge af, at vinen har været udsat for frost. Pågældende vin blev transporteret fra Italien til Danmark på et tidspunkt sidste vinter, hvor der var streng frost over hele Europa. Her skal man kunne stole på transportøren! Jeg var noget urolig, skal jeg indrømme. Miseren er, at vinsten udover at kunne opstå som følge af frost skulle være et naturligt biprodukt under vinfremstillingen. Men hvorfor møder man så så sjældent vinsten selv i ufiltrerede vine? Det vil jeg prøve at undersøge. For den sending vin jeg modtog under disse forhold kostede over 3000 kr. Og de to vine, jeg indtil videre har smagt fra den, performede langt under vanligt niveau. Spændende, fordi der er nyt at lære, men det er også irriterende.

November 2018

25. november 2018, 12:02

I går købte jeg 22 vine på Black Friday (udvidet med Saturday og Sunday) hos en forhandler, som jeg normalt ikke handler hos, fordi den er alt for dyr. 25% på hele sortimentet gav mulighed for at købe nogle af de mange rigtige gode af forhandlerens vine til fornuftige priser. Så jeg tjekkede alle de vintyper, som vi kan lide, og bestilte så. Huskede du at købe noget Bordeaux? spurgte Helle. Arhhh, den (vistnok) eneste vintype, jeg glemte. Og det til trods for at vi kun ligger inde med én rød Bordeaux i det menneskelige prisleje, og dermed er vi tættere på at løbe tør for denne vintype end for andre. Forglemmelsen viser, hvor Bordeaux efterhånden befinder sig i min bevidsthed og mit interessefelt. Hvor Bordeaux for 30 år siden nok udgjorde størstedelen af de vine, jeg købte (og dengang købte jeg intet italiensk!), så er de nu - som det fremgår - ved at gå i min glemmebog, selv om jeg egentlig sætter pris på en god rød Bordeaux. Tja, sådan er det bare.

14. november 2018, 8:39

Vinmæssigt er der noget, som næppe nogensinde bliver min spidskompetence: at vurdere om en vin, der meget tydeligt begynder at smage gammelt, bare entydigt er for nedadgående, eller om den kan komme "genfødt" ud på den anden side og give noget brugbart fra sig. Grunden til denne manglende kompetence er, at jeg ikke mindes at have smagt én eneste vin, der efter den første smag af ælde kommer til at byde på noget, som er bedre end før den indgik i dette stadium. Jeg er ganske enkelt ikke vild med gammel vin. Så når ælde-smagen indfinder sig, dør min interesse. Et eksempel: Vi købte i 2003 hos Languedoc producenten Prieuré de St-Jean de Bébian nogle flasker 2001. Man havde netop ændret produktionsfilosofi, så vinen i modsætning til tidligere kunne drikkes med fornøjelse som ung. Så vi havde fornøjelse af den nogle år efter købet. Men en vin smagt i 2012 udløste som eneste smagenote i min database: "Klart på vej nedad." Som sagt så dør min interesse dér. Og den sidste flaske kommer så bare til at ligge og vente på en dag, hvor man skal have det overstået. Den dag indfandt sig først forleden 6 1/2 år senere, hvor jeg frygtede det værste. Og så kommer overraskelsen: Den smagte aldeles glimrende, havde i en alder af over 17 år endda sødme i frugten, var ekstremt harmonisk og så langt som tænkes kan fra at have tegn på, at den var begyndt at gå mod eddikestadiet. Selvfølgelig kunne man smage, at det var en gammel vin, men den var helt uden de frastødende toner, som jeg oplevede for 6 1/2 år siden. Hvordan man kan smage at en gammeltsmagende vin kan gå i den retning, lærer jeg næppe nogensinde at afkode. Det kan højst blive et spørgsmål om tro på baggrund af oplevelser med vinen, før den begyndte at smage gammelt. Og den oplevelse kommer jeg vel højst ud for et par gange om året, idet jeg i udpræget grad tilstræber at drikke mine vine, inden det når dertil.

11. november 2018, 17:05

Hold da op, hvor er det meget lettere at skrive noget rosende end noget kritiserende, når vi skal anmelde en bog. Det er let at skrive, at noget er godt og vellykket, for når man har noget at kritisere, synes jeg, det kræver solid underbygning. For man kritiserer jo et menneskes arbejde, og selv om det er arbejdet og ikke personen man kritiserer, så vil det let kunne opleves som personligt. Og jeg synes vi mennesker skal behandle hinanden ordentligt. Man skal balancere, så det bliver sagligt - gå efter bolden og ikke efter manden/kvinden. Jeg vil til enhver tid helst skrive positivt og rosende, også fordi jeg selv bliver i bedre humør af at fokusere på positive ting. Og så tager det 3-4 gange så lang tid at skrive ordentlig kritik, hvor jeg bruger meget krudt på at veje hvert et ord for at bevare sagligheden og balancen - holde øjet "på bolden". Jeg er netop færdig med vores anmeldelse af Jancis Robinsons bog Vinekspert på 24 timer. En rigtig god bog til målgruppen. Men kors hvor har det været (tids)krævende bl.a. at skulle finde ud af hvilke af de ting, vi kritiserer, som skyldes forfatteren, og hvilke der skyldes oversætteren. Jeg trænger til en god lang ferie.

3. november 2018, 10:57

Berlingske sektion med vinanmeldelser er blevet - set ud fra min synsvinkel - voksen. De er gået bort fra udmålingen af stjerner som udtryk for hvor godt forholdet er mellem kvalitet og pris (som de har været enige med Politiken om at benytte), til at stjernerne nu angiver kvaliteten alene. Jeg har personligt aldrig kunnet bruge sammenblandingen af kvalitet og pris til noget. Hvad skal jeg bruge det til, at en vin er god til prisen, hvis den i sig selv ikke er specielt god? Så vil jeg da hellere ofre lidt mere og få noget ordentligt. Berlingske har også sløjfet priskategorien under 60 kr. Det er muligt, at man ved at have gjort op med discount-tænkningen dermed henvender sig til et smallere forbrugersegment, som til gengæld kan siges at interessere sig for vin. Meget fint.

Oktober 2018

31. oktober 2018, 8:10

Min uvidenhed om sport er afgrundsdyb. Når det i TV Avisen eller andre nyhedsudsendelser bliver tid til sport, slukker jeg irriteret for lyden. Fatter ikke hvad sport gør i nyhederne. Iransk efterretningstjeneste forsøger at dræbe mennesker på dansk grund. En nyhed. Og Manchester United tabte uventet til bla bla. Og hvad så. Set ud fra min interessesynsvinkel kan det kun glæde mig uhyrligt, at DRs besparelser rammer sportsnyhederne hårdt. Selv om jeg godt ved, at der findes mennesker - heriblandt muligvis nogle af dem der finder fornøjelse i at hælde litervis af øl i sig til en forboldkamp - hvis viden om vin er lige så lille som min om sport, kom graden af uvidenhed alligevel bag på mig, da jeg i går ringede til en Irma, for at høre om de stadig havde en given vin. Manden, der med stor venlighed og tålmodighed strakte sig langt for at hjælpe mig, ville godt, som han udtrykte det, vide helt specifikt, hvad det var for en vin. Det er en Bordeaux, en Haut-Médoc, sagde jeg, og den hedder Caronne Ste-Gemme. Hvor er den fra, spurgte han? Hvad mener du, genspurgte jeg - tænkte om det var importøren han efterspurgte. Hvilket land er den fra - Spanien? spurgte han. Nej, Frankrig, kunne jeg oplyse, overrasket over at han ikke vidste, at Bordeaux er fransk. Da jeg fortalte Helle, at jeg ville skrive om dette, ville hun teste min sportsuvidenhed og bad mig nævne en cykelrytter. Bjarne Riis, svarede jeg. En til, ville hun god have. Øhhh, "kyllingen", men husker ikke lige hvad han hedder. Én til, insisterede hun. Og her måtte jeg give op. Jeg ved ikke, om kendskab til fransk vin eller sportsudøvere hører med til almen dannelse. I så fald er både pågældende Irma-medarbejder og jeg kun halvdannede. Hvilket i disse tilfælde heldigvis ikke har indflydelse på, hvor lykkelig man kan føle sig.

28. oktober 2018, 7:50

Svigermor har prøvet kræfter med sin første bag-in-box-vin. Let at se konceptets nytteværdi, når hun blot drikker højst et enkelt lille glas til sin mad, og hun ikke gør det hver dag. Vinen var en gave, som bestemt var nyttig og øjenåbnende for konceptet, men som ikke lige var den hun vil gå ud og købe en anden gang. Og hvad gør man så? Jeg kom til at tænke på, at både Irma og Meny for ikke så længe siden pustede sig op med deres reklameren for muligheden for at møde sommelier-uddannet personale i butikkerne. Bortset fra et enkelt møde med en uddannet sommelier i Irmas Espergærde filial mindes jeg ikke at være stødt på nævneværdigt vinkyndigt personale hverken i diverse Irma eller Meny, siden muligheden blev annonceret. Mit generelle indtryk fra adskillige besøg i flere af begge supermarkeders filialer er tilmed, at jeg stort set aldrig møder noget som helst personale i vinafdelingerne. Så ingen mulighed for kompetent rådgivning, hvis jeg vil købe en box-vin til svigermor. Og selv om vi her vinmæssigt ikke er på et niveau, man kan snobbe for, er det da af lige så stor - måske endda større - betydning, at hun får købt noget vin, der får hende til at smile, end når vi andre køber. Hun skal jo være i selskab med samme vin i månedsvis. Vi andre kan nøjes med en aften, hvis flaskevinen ikke begejstrer. Lad os få noget betjening i supermarkedernes vinafdelinger, lad det gerne være nogen der ved hvad de snakker om, og lad det være nogen der ikke er for fine til også at have smagt på noget box-vin.

7. oktober 2018, 13:57

Forleden havde jeg en skøn vinindkøbstur til udvalgte forhandlere i København. Først hos MIVine, som er fast leverendør til slukning af min tyske hvidvinstørst, men hvor jeg denne gang også fik en solid ansamling sydfranske vine med, herunder for mig ukendte naturvine (som jeg håber smager ordentligt). Morten Iversen er en god mand med skarpt øje på, hvad jeg kan lide og en indfølende service ud over det sædvanlige. Derefter hos 2100Happiness, efter mine begreber en af Danmarks bedste forhandlere af italiensk kvalitetsvin. Masser af det bedste til de bedste priser. Også Thomas Thoresen er en god mand, som det altid er hyggeligt at få en god vinsnak med, og som også leverer en fantastisk service. Til sidst til Skål, Pétillants detailhandel, som har de superbe naturvine fra Gramenon. Sød og kompetent betjening. Jeg kom så, da jeg så tilbage på den dejlige indkøbsdag, i tanke om, hvor anderledes det kan være at købe vin, i forhold til hvad jeg oplevede denne eftermiddag. Jeg erindrer engang, hvor jeg kom ind og ville købe noget vin hos en forhandler, som jeg ikke mere handler hos. Adskillige medarbejdere stod linet op bag den lange disk, men købet skulle foregå ved at man afgav sin ordre i forhandlerens webshop på en af de computere, der var stillet op til formålet. Ingen som helst fornemmelse af personlig kontakt, og chancen for at blive betjent (= betale hos) samme ekspedient en anden gang må have været lille. Hvor er jeg dog glad for at kunne handle hos dedikerede og sympatiske vinforhandlere med hjertet på rette sted.

6. oktober 2018, 16:51

Jeg skulle i går tilfældigvis i Meny i nordvestkvarteret i København for at købe en pose frosne ærter. Meny havde netop i det tidsrum inviteret til hvad de kaldte "stor smagedag" og "kom, og smag løs, når vi skænker op af et stort udvalg af både røde og hvide dråber". I nævnte filial var der tre vine til smagning i de sædvanlige plastikfingerbøl: en toscansk hvidvin fra producenten Piccini, hvis vine ikke trækker i mig, en rød Veneto-vin på tilbud til 30 kr. og endelig en italiensk rødvin på tørrede druer. Smagte Veneto-vinen, som var kedelig (kendte ikke prisen, da jeg valgte den). En super tarvelig forestilling, hvor jeg var glad for, at jeg ikke havde bevæget mig derhen med det formål at opleve en "stor smagedag". Fatter ikke, de vil være det bekendt.

1. oktober 2018, 17:36

Kim Larsen har desværre forladt os. Hvis ikke dette var et vinsite, var der adskilligt, jeg kunne have lyst til at ytre i den forbindelse, men jeg holder mig på sporet. Og her har jeg lyst til at citere følgende fra en artikel med overskriften "Øl er livsglæde" fra BT (online) 19. januar i år:
"Larsens læge har fået besked om, at værtshusbesøg og pilsnere altid vil være en del af hans hverdag. – Jeg sagde til ham, at øl giver mig livsglæde og livskvalitet. Fitnesscentrene er blevet vores kirker. Sundheden er blevet vores gud. Det er en fattig religion. - Selv om Kim Larsen har levet et liv med røg og bajere, er der ifølge Kræftens Bekæmpelse ikke grund til at tro, at det kan fremprovokere netop Larsens kræftform."
Det er netop den pointe, jeg flere gange har slået på. Forestil dig, at Kim Larsen havde forsaget sine smøger og bajere af ængstelse for at de skulle tage livet af ham. Forestil dig den livsstil, det ville have være udtryk for. Havde der i den situation været meget tilbage af Larsen, som vi kendte ham? Og når dødens udspring for ham viste sig at være en sygdom, der intet havde at gøre med røg og alkohol, ville det at kigge tilbage på forgæves og glædesløs forsagelse have været en ekstremt bitter pille at sluge. På samme måde vil jeg, hvis en læge en dag skulle prøve at blande sig i mine drikkevaner, meddele vedkommende, at dagligt vinindtagelse i kvanta, jeg finder passende, og som dermed ignorerer Sundhedsstyrelsens skræmmende anbefalinger, er og vil vedblive at være en del af min hverdag. For det giver mig præcis det, som Larsen fremhæver: livsglæde og livskvalitet.

September 2018

14. september 2018, 11:43

I et anfald af en smule nostalgi købte jeg i går i Meny en Chianti til 56 kr. 12,5% - det er sørme lavt nu til dags - og med en etiket, som giver klare associationer til det billige supermarkedssegment. Vinen er fra kooperativet Le Chiantigiane, et navn jeg aldrig kommer til at glemme. For det var to billige vine fra producenten købt hos en lille købmand i Siena i 1989, der satte mig i gang med at forfølge Sangiovese-sporet, som er blevet til en livslang passion. Jeg har på baggrund af pris og alkoholprocent ikke de store forventninger til vinen, men jeg føler stadig en taknemmelighed over for Chiantigiane for at have sat mig på denne vidunderlige Sangioveserejse.

9. september 2018, 13:36

Jeg var i Bilka i Hillerød forleden for at købe seks flasker Il Grigio 2014 på det favorable tilbud til 74,50 (ved køb af 2 fl.) Det er sørme en god pris for en god riserva fra en top Chianti Classico producent. De havde så også den normale Chianti Classico fra San Felice på tilbud til 59,50. Hvornår ser man nogensinde seriøs Chianti Classico til under 100 kr.? Tilfældet ville, at der var 25% rabat på alle vine. Så der røg flere San Felice vine, som ellers er helt ok prissat til normalpris, plus diverse andre vine i kurven. Dét var der noget ved, og det står i stærk kontrast til det almindelige billede af, at tilbudspriser efterhånden er vokset til hvad der burde være normalpriser, som til gengæld er latterligt højt sat. Bravo Bilka!

3. september 2018, 16:58

Vi har lige givet San Felices Brunello fem stjerner. Hvilket giver anledning til et ubehageligt flashback fra en anden gang for længe siden, hvor vi også havde bedømt en San Felice Brunello meget positivt. Jeg havde igennem nogen tid forinden modtaget nedladende og fornærmende mails fra en forhandler, idet vi kun havde tildelt middelkarakterer til et par af hans vine, hvilket i hans øjne kun kunne betyde, at vi ikke havde forstand på at smage på vin. Som jeg husker det, kulminerede fornærmelserne, da vi roste San Felice Brunello'en, som ifølge ham jo blot var en supermarkeds-Brunello, som det var latterligt at rose. Næh, hans Brunello'er og andre Sangiovesevine var de sande stjerner. Det er derudover kun sket én eller ganske få gange, at en forhandler har anklaget mig og os for det ene eller det andet, hvis nogle vinanmeldelser ikke faldt ud som ønsket. I den anden ende af spektret er der heldigvis forhandlere, der finder det spændende at udveksle de forskellige oplevelser, der kan være tale om, når der er flere tunger inde over at smage en vin. Udover at finde meningsudvekslingerne interessante gør denne type forhandler sig, når han lærer ens smag at kende, umage med at finde vine frem, som han tror vil ramme så tæt på plet som muligt. Endelig er der mellemkategorien af forhandlere, der, når man ikke falder på halen af begejstring over deres elskede vine, blot ophører med at besvare mails. Heldigvis kender jeg rigeligt med vinforhandlere, der er så voksne, at de ikke finder anledning til at gå i hverken forsvars-, angrebs- eller lægge-på-is-position, blot fordi de møder en anden observans end deres egen. Dem er der noget ved at handle hos.

2. september 2018, 10:03

Nu håber jeg ikke at de, der inviterer mig til diverse vinsmagninger, læser dette, for så vil antallet af invitationer muligvis dale. Og jeg vil faktisk stadig gerne inviteres. Men skal jeg være helt ærlig, så kan jeg ind imellem blive lidt træt af de der mammut-smagninger med tonsvis af vine. Jeg har bestemt ved sådanne smagninger været ude for at blive introduceret til vine, som har haft afgørende betydning for mit vinliv. Og jeg har fundet andre nye vine, som jeg har været glad for at finde. Men jeg har på den anden side også været ude for at vine, som ved smagningen har begejstret, og som ved den rigtige test (= før, sammen med og efter mad hjemme ved middagsbordet) har skuffet i forhold til, hvad jeg oplevede ved smagningen. Jeg ved ikke helt hvordan fordelingen er mellem glæde og skuffelse, når vine indkøbt efter en mammutsmagning kommer på middagsbordet, men jeg ved, at der efterhånden skal en lidt mere end almindelig motivation til, før jeg takker ja til smagninger, hvor der er mange vine på programmet.

August 2018

16. august 2018, 14:46

Ifølge et indslag på TV2 News forleden er mellem- og højtuddannede danskere gode til at og efterleve diverse sundhedsråd om at spise sundt, motionere og ikke ryge. Men når det handler om at overholde Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser for alkoholindtag, kniber det angiveligt. En sundhedsmand indkaldt til lejligheden sagde, at oplysning åbenbart ikke var nok, og at der manglede "tiltag". Her sluttede indslaget. Tiltag? Her kan jeg blive helt nervøs. Vil jeg en dag med tilsluttet løgnedetektor blive udspurgt om mine alkoholvaner? Eller får jeg tvangsindopereret en chip, som tjekker mit alkoholindtag, så den myndighed, der oprettes ved samme lejlighed, og som modtager chippens rapporteringer, kan eksekvere passende sanktioner, hvis jeg overskrider grænserne. Tiltag? Hvor er vi på vej hen?

12. august 2018, 14:08

Jeg har via selvsyn konstateret, at der er stor forskel på, hvordan importører opbevarer deres vin. Gad vide, hvor mange vine rundt omkring der har stået i steghede rum over sommeren...

9. august 2018, 8:57

Vores lokale SuperBrugsen har et temmelig stort udvalg af rosé. Jeg har undret mig over priserne, som har kredset omkring de 100 kr., ville umiddelbart tro, at de typisk var billigere i et supermarked. Men rigtig mange af dem har også haft en mærkbart lavere tostykspris, som jo så nok skal anses for at være den reelle. Den slags irriterer mig altid, for da jeg ikke vil ikke købe to flasker af noget, jeg ikke har smagt, føler jeg mig snydt ved for én flaske at betale en pris, som jeg "ved" er for dyr. Jeg forholdt butikkens vinmand min irritation og mine holdninger, som han godt forstod. Han sagde, at jeg var velkommen til at købe to flasker, og hvis jeg ikke kunne lide vinen komme tilbage med den ene og få penge tilbage, på en måde så jeg kun kom til at betale tostyksprisen for den ene flaske, hvor man normalt - formoder jeg - kun vil give tilbage, så man kommer til at betale den fulde pris for den ene flaske. Ok, så er det sådan vi gør. Slæber to flasker hjem, slæber den ene tilbage, hen i kiosken for at få penge tilbage. Og sådan vil det også være i de fleste tilfælde, hvor jeg kan lide vinen. For man halverer jo antallet af smagsoplevelser ved at købe to af alting.

6. august 2018, 17:29

Jeg kan næsten ikke få nok af sommeren, som den har været i år. Men jeg er ved at have fået nok af "sommervin". Man kan selvfølgelig drikke hvad man vil årstiden upåagtet, men det har på det seneste ligget lidt fjernt med lysten til både vægtigere og mere raffinerede vine, som man skal "lytte" til. Og så har den stået på masser af skuffende rosé, hvidvine og lette rødvine, som isoleret set kan være glimrende. Men når der så - som i går hvor jeg fik en vidunderlig Nebbiolovin - kommer vin med mere substans og kvalitet i glasset, så melder tanken sig: Hold op, hvor har jeg egentlig savnet et ordentligt glas vin. Og så kan jeg godt forlige mig med, at sommeren på et tidspunkt ophører.

Juli 2018

26. juli 2018, 13:55

Jeg har lige stillet en flaske Beaujolais i køleskabet. "Rosévejret" fortsætter jo, men jeg har fornemmelsen af, at det kan blive lidt af en ørkenvandring, hvis jeg i supermarkederne skal prøve at finde noget rosé, jeg synes er sjov at drikke. (Onlinehandlerne er ude af billedet for tiden - de høje temperaturer egner sig ikke til vinforsendelse.) Men kold eller kølig Beaujolais kunne da være værd at forsøge sig med, når rosé er kedelig, og man ikke gider drikke hvidvin hver dag.

24. juli 2018, 17:35

Jeg kan ikke mindes hvornår vi sidst her til lands har haft rosévejr i den grad, som vi har oplevet i nogen tid efterhånden. Jeg synes ikke det er let at finde rosé, der rigtig er noget ved. Meget smager ikke rigtig af noget. Hvad gør man? Da jeg ikke selv i nævneværdig grad er leveringsdygtig i gode svar, har jeg netop valgt at sætte spørgsmålet på vores søvnige og inaktive debatforum.

13. juli 2018, 9:39

Er netop hjemvendt fra ferie, hvor vi har tilbragt to dage i Piemonte og ni dage i Provence. Som sædvanlig har jeg i min ferie været offline men har håndskrevet et par korte, som vil blive bragt nedenfor en ad gangen de følgende dage.

Apt, 8. juli 2018, 16:46

Hvad mad og vin angår, kræver det ikke nødvendigvis noget stort at give mig en lykkestund. Efter en frokost med en enkel salat med varm gedeost, hvor man selv blandede dressing af den olie og eddike, der blev stillet på bordet, ledsaget af 1/4 karaffel af husets vin, var jeg lykkelig. Jeg elsker sådan en let frokost med en let vin hernede i Sydfrankrig. Dels maden i sig selv, som står i grel modsætning til mine kedelige frokoster hjemme og på jobbet, dels denne følelse af mild velvære og lys afslappethed som en let vin kan give.

Alba, 3. juli 2018, 16:23

Endnu en gang glæder jeg mig over, at det hernede er muligt på en restaurant at vælge en virkelig god vin uden at føle sig flået. Den Barbera, jeg nævnte tidligere i dag, gav vi i går 33 € for på restauranten. Jeg har lige set den i en mad-vin-forretning her i Alba til 25 €. Et par slag på tasken: Vinen kunne koste ca. 325 kr. en detail i Danmark, hvis den forhandledes. Den ville så lavt sat koste ca. 700 kr. på en dansk restaurant, og så er jeg typisk der hvor jeg vælger en billigere model og tænker "jeg kan altid få en stor Barbera hjemme hos mig selv". Det er med til at gøre en stor forskel på at gå på restaurant i Danmark og her.

Diano d'Alba, 3. juli 2018, 12:09

Jeg synes efterhånden jeg kender rigtig mange Langhe-producenter om end selvfølgelig ikke alle af gavn. Så jeg var en smule overrasket, da jeg i går skulle vælge en flaske Barbera på restauranten Il Vigneto ved Roddi, hvor størstedelen af producenterne på vinkortet for mig var totalt ukendte. Vi prøvede en Mon Birone, Barbera d'Alba, Monchiero Carbone 2015, som var smadderflot. Hvor mit indtryk er, at vi i Danmark er rigtig godt dækket ind, hvad Barolo og Barbaresco angår, kunne vi efter min mening godt bruge noget mere god Barbera. Så nu er jeg spændt på, når jeg kommer hjem, at finde ud af, om vinen kan fås i Danmark. Il Vigneto er i øvrigt et dejligt sted at spise.

Juni 2018

30. juni 2018, 8:35

På vores første vintur til Frankrig i 1995 købte vi hos Luberon-producenten Val Joanis en - ja jeg ved ikke hvad sådan en hedder - man kalder den måske vinkøler, selv om den i bedste fald kun kan holde lidt på temperaturen, men altså sådan en åben lercylinder, som er meget dekorativ med en fin drueklasse på fronten. Jeg husker ikke, om vi købte den, fordi vi fandt den dekorativ, eller fordi vi ville bruge den til noget. Og jeg har kun en tåget erindring om, at vi vist har brugt den et par gange. Men i disse meget varme sommerdage, som vi har haft siden maj, har vi fundet god anvendelse for den. Vi nedkøler den i løbet af dagen i køleskabet, og nedkøler før servering rødvinen til et par grader under den temperatur, vi ønsker den skal have. Når vi så stiller vinen i "køleren" på bordet, passer det glimrende til et måltids penge: vinen er måske en anelse for kold fra start, men den bliver med de gode sommertemperaturer, vi har i år, dels hurtigt varmere i glasset, dels bliver vinen ganske langsomt også varmere i lercylinderen. Når dagens ret så har været lidt tid i maven, er vinen måske blevet en anelse varmere end ønskeligt, men kan man leve med det, giver arrangementet den fordel, at man kan blive siddende og nyde stunden på terrassen i stedet for hele tiden at skulle rende frem og tilbage og styre temperaturen v.hj.a. køleskabet. Det er muligt, at lertingen vil være lige så god til brug med hvidvin. Det skal prøves.

27. juni 2018, 16:38

Drak i går en skøn Barolo, Bergera Pezzole 2008 fra den lille og sympatiske producent Le Strette. Tænkte med glæde tilbage på de gode stunder, jeg tilbragte sammen med ejeren og vinmageren Mauro Daniele, da jeg af det konsortium, der bl.a. arrangerer Barolo & Friends, var inviteret ned og kigge mig omkring i området for nogle år siden. Le Strettes vine forhandles herhjemme, men jeg synes de er for dyre. Seneste årgang af Bergera Pezzole koster 499 kr. Jeg kunne godt tænke mig en dag at trille forbi dernede og se, hvad Daniele sælger dem for; min mistanke er, at det er til priser, der vil gøre det vanskeligt at forstå de danske priser. Men det bliver ikke i år. Selv om jeg synes, det er fantastisk at have bilen med i de skønne vindistrikter, går der nogle år mellem at vi orker den lange tur.

24. juni 2018, 16:38

I Berlingske kunne man forleden læse, at "Voksne danskere ligger nummer ét i druk i EU", uddybet: "Danmark er nummer ét i binge-drinking, hvor man indtager store mængder alkohol på én gang, viser rapport fra Europa-Kommissionen." Artiklen indledes med et eksempel: "Sofie har lige fået 12 i HF-dansk og for tre måneder siden datteren Filia. Det skal fejres. Og det bliver det med to flasker Asti, mor, svigermor, onkel, tante, husbond og datteren på tæppet i Kongens Have. Her er friske jordbær og muffins og højt humør. Solen skinner, og selskabet og dråberne er gode. Fire fra familien har delt de to flasker." Og hvad har disse fire drukmåse så fået indenbords? Sølle 1,875 genstande hver i snit. Det er under den såkaldte risikogrænse for mænd og under den gamle max-grænse-anbefaling for kvinder pr. dag. Dårligt eksempel. For en Asti indeholder kun typisk 7,5% alkohol. Ikke at jeg dermed betvivler, at vi er europamestre i alkoholindtag. Men familien i Kongens Have har ved denne lejlighed ikke bidraget til statistiken. Og havde det så været f.eks. to flasker Champagne, de fire havde delt, havde de hver fået 3 genstande til den festlige lejlighed. Heller ikke det havde været et godt eksempel på binge-drinking men bare på nogle voksne, der fester på yderst moderat manér og på nogle sippede journalister.

23. juni 2018, 8:58

Jeg takker PostNord, fordi de i går leverede en sending vin uskadt og til den lovede tid. Sidste år modtog jeg et anbefalet brev med eksamensbesvarelser i min postkasse. Modtagelse af et sådant skal som bekendt kvitteres. Jeg lod hændelsen passere, fordi brevet trods alt kom mig i hænde. Men i år blev eksamensbesvarelserne igen leveret i min postkasse, uden at jeg havde kvitteret for modtagelsen. Jeg kontaktede PostNord for at klage. I deres system figurerede brevet som ikke-modtaget, og de kunne ikke se hvor det var, idet det på sin vej fra Mors til Nordsjælland ikke var scannet siden Fredericia, heller ikke ved afleveringen i min postkasse. Den service har afsenderen, der ville sikre sig 100% at jeg modtog brevet, betalt 140 kr. for. En kollega fortalte mig et par dage efter, at hun 10 dage efter at hun skulle have modtaget et anbefalet brev ligeledes med eksamensbesvarelser, kontaktede PostNord, som kunne fortælle at det - ifølge scanningerne - lå et sorteringssted, hvorfra det ikke var kommet videre. Jeg har til gode at høre, om scanningerne talte sandt, eller om brevet kan være gået tabt. For nogle uger siden nåede et quickbrev med meddelelser, om hvordan man skulle forholde sig inden en hospitalsundersøgelse, ikke frem i tide. Modtageren var en 85 år gammel kvinde, som vi kender. Hun skal have sin post leveret til sin lejlighed på 4. sal, da hun ikke kan forlade lejligheden uden følgeskab. Leveringen skete flere dage for sent, og det dovne eller uvidende postbud havde derudover leveret ved stueetagens fællespostkasser, som kvindens datter tjekker en gang om ugen. På denne baggrund må det være på sin plads at rose PostNord for gårsdagens perfekte vinlevering - man bliver jo i denne inkompetence- og slendriankultur nøjsomt glad, når nogen gør det de skal. På trods af denne pragtpræstation er PostNord dog stadig en virksomhed, om hvilken vi herhjemme siger: Lad dem dø - i hvert fald den danske del af foretagenet.

21. juni 2018, 9:06

Den kortest mulige version: Tre vinleveringer i træk med Danske Fragtmænd: 1) kassen gennemvæddet med olie/benzin, 2) vinen stillet i solen i 50°, 3) vinen overnattet hos Fragtmændene, efter at der var blevet spildt 400 liter svovl- eller saltsyre på lageret. Grundet risiko for skader på vinene, har jeg afvist at modtage leveringerne, som var fra samme forhandler. De to første blev erstattet. Tredje gang: forhandleren meddelte, at de ikke mere ville levere til mig. Jeg siger: Vinforhandlere bør ikke levere med Fragtmændende, der er uegnede til at transportere vin. Og udsættes vinene for risiko for skader, bør det efter min mening give anledning til et mellemværende mellem forhandler og fragtmænd, ikke mellem forhandler og mig.

2. juni 2018, 17:17

Jeg gættede jo i går på, at der, hvor fragtmændene forleden stillede en kasse vin til mig, mens jeg ikke var hjemme, havde temperaturen været oppe og runde de 40°. Da vejret i dag har været magen til, bød min nysgerrighed mig teste, hvad temperaturen faktuelt kom op på. Så jeg stillede en vinkasse, der hvor fragtmændene sørgede for at den kom til at stå i tre timer i direkte sol, og målte temperaturen i samme tidsrum, som kassen med vin stod der forleden. Den kom op på 50°!

1. juni 2018, 17:44

Det er ved at udvikle sig til en temperaturføljeton. De vine, som jeg sidst fortalte, at jeg helt udenfor nummer havde accepteret at modtage på en dag - i forgårs - hvor meteorologerne havde lovet 28°, ankom ikke. Og fragtmændende vidste ikke, hvor de var. Det næste jeg hørte var en sms i går eftermiddags fra forhandleren, som meddelte, at vinene var leveret 12:30. Leveret mens jeg ikke var hjemme??? Når jeg udtrykkeligt ved ordreafgivelse skriver, at vinene IKKE må stilles! Da jeg så kom hjem, var vinene af alle steder stillet på en vestvendt terrasse, hvor der var fuld sol! Og dér kl. 15:30 var der 27° i skyggen, så temperaturen i solen kan sagtens have været oppe og runde de 40°, da det for alvor brændte. Helt uacceptabelt. Jeg har dermed fået en grund mere til at insistere på, at vinene ikke må stilles. Ikke at det nødvendigvis gør nogen forskel, når fragtmændene kan finde på at ignorere beskeden. Nu skal der så findes en ny dato, hvor jeg kan være hjemme og modtage en ny sending af de bestilte vine, for jeg vil ikke acceptere vine, der på den måde har stået og bagt. Så må tiden vise, om jeg når at få gavn af de rosévine, som var eneste grund til, at jeg accepterede levering på en varm sommerdag.

Maj 2018

30. maj 2018, 10:03

Jeg fortsætter lidt i temperatursporet. Jeg undlader konsekvent at få tilsendt vin i frostvejr, og når temperaturen begynder at snige sig over de 20°. Jeg er dog i gang med en undtagelse. Jeg bestilte for 10 dage siden nogle vine hos en forhandler, der desværre kun sender med Danske Fragtmænd. Her skal man enten være hjemme for at modtage, eller acceptere at vinene bliver stillet på ens eget ansvar. Jeg vælger at være hjemme. Og som almindeligt arbejdende person er det ikke hver dag jeg kan afsætte til at sidde og vente på fragtmandens ankomst. Men i dag er jeg hjemme, og jeg gav derfor i går forhandleren besked om, at de godt måtte afsende ordren. DMI har lovet 28° i dag. Langt over min grænse for forsendelse. Men altså, bestillingen handler mestendels om at få en portion rosé over, og det skal jo helst være mens vejret er godt. Og så er der ikke nogen specielt dyre vine med, så jeg vælger at sige: Når det er varmt i Italien, bliver vinene på enoteker og restauranter typisk lige så varme. Så overlever jeg nok en enkelt forsendelse varm vin. Forhandleren protesterede ikke over at sende. Og jeg ikke én eneste gang oplevet en forhandler meddele, at vedkommende ville udsætte en forsendelse grundet for koldt eller for varmt vejr. Gad vide, hvor forhandlernes grænse går, hvis de har nogen: ved 35 frostgrader? 35 graders varme? Det kunne være sjovt at undersøge, men det får jeg næppe nogensinde mulighed for, fordi jeg altid - på nær i dag - får sendt efter forsigtighedsprincippet.

28. maj 2018, 17:17

Det er ikke ualmindeligt for værter, tjenere og andre der serverer, at udvise ligegyldighed overfor den temperatur, som den serverede mad og drikke har. Og her snakker jeg ikke om, hvad der stadig kan opfattes som et lettere avanceret ønske om afkølet rødvin. Da jeg kom forbi TV'et i forgårs, mens de 400 gæster var ved at ankomme til kronprins Frederiks gallamiddag, bemærkede jeg, at hvidvinen var skænket op. Så inden gæsterne efter 1200 håndtryk var i nærheden af at være kommet til bords, var vinen forlængst opvarmet til rumtemperatur. Det skyldtes nok prioritering af praktiske forhold over passende vintemperatur, at man gjorde sådan. Og som sådan kunne det rumme en vis mening. Men for det meste skyldes den slags ren og skær ligegyldighed. F.eks. når man hælder den mousserende vin op på en solbeskinnet terrasse, inden alle gæsterne er ankommet, hvorefter man venter en halv time, inden der bliver sagt skål og velkommen, eller cafétjeneren, der, når ens kaffe er lavet, stiller den på disken og så går i gang med at modtage betaling eller bestilling fra andre gæster, eller tapper et glas øl, mens kaffen står der og bliver kold. Men måske medvirker det også til ligegyldigheden med serveringstemperaturen, at mange konsumenter er ligeglade. Jeg har flere gange som vært oplevet, at før en gæst stikker den første gaffelfuld af min varme og frisktillavede mad i sin mund, skal vedkommende lige bruge et kvarters tid på at fortælle om et eller andet, der er så vigtigt, at maden må vente. Ingen antydning af opmærksomhed på andet end nydelsen ved egen talestrøm. Både varm mousserende vin, der kunne have været kold, kold kaffe der kunne have været varm, og en gæst der holder foredrag mens min varme mad står foran vedkommende og bliver kold, kan jeg have det lidt svært med. Og som i så mange andre sammenhænge forstår jeg ikke ligegyldigheden.

26. maj 2018, 09:01

En Chinon i Meny!!! Dybt overraskende fordi rød Cabernet-Franc-Loire (Chinon er en af dem) er den eneste for mig vigtige vintype, som den danske vinbranche på nær Ubbe's Vinhandel er enig om ikke at beskæftige sig med. Jo, nogle importerer naturvine fra Loire, men det er uinteressant for majoriteten af danske vinnydere. På vores forrige sommerrejse til Normandiet og Champagne, købte vi rød CF-Loire i alle de vinforretninger, vi passerede. Det har vi også gjort, når vi har været i Paris. Og så pludselig en Chinon i Meny. (MEN som altid, når der reklameres med en for mig attraktiv vin i Meny, er den aldrig at finde i vores lokale filial; den skal først skaffes hjem.) Det er modigt af Meny at binde an med Chinon. For med det i Danmark nærmest totale fravær af opmærksomhed på de røde Loire-vines kvaliteter kan den sagtens komme til at stå og samle støv på hylderne. For hvem i dagens Danmark ved hvad en Chinon er? Jeg har til gode at finde ud af, hvor god vinen er. De mange vine, vi har købt i Frankrig både i supermarkeder og hos vinhandlere og helt ned til 5,44 €, har været af meget stabil og god kvalitet, så der burde være en chance.

22. maj 2018, 12:08

Det er sket mere end én gang, at Helle, når vi har smagt en rødvin, har sagt: "Jeg har lyst til at hælde vand i den." Altså for høj koncentration, for meget af det hele. Jeg har godt kunnet forstå, uden at jeg har været der, hvor jeg har haft decideret lyst til at fortynde. Men i går nåede også jeg dertil, og i en grad at jeg valgte fortyndingseksperimentet. Vi fik for nogle år siden en stribe vine til test fra en forhandler, som excellerede i søde, koncentrerede, alkoholiske bomber. Vi fik to af hver vin for at undgå at en fejlbehæftet vin skulle forhindre en anmeldelse. En af disse dubletter - en overdimensioneret chokoladevin på 16% - har det siden været svært at finde anledning til at konsumere. Det blev så i går, hvor jeg for første gang ikke blot havde lyst til at fortynde men også gjorde det. Da 300 kr's vinen var både for tæt og for sød, valgte jeg at tilsætte et skvæt af en rest Beaujolais fra Rema 1000. Det tilførte i klædelig grad friskhed, og den struktur, som lå skjult i vinens fedme, kunne opleves. Alligevel syntes jeg det var synd, idet vinens grundlæggende karakter blev noget udvisket. Så jeg valgte at drikke vinen som den var. Det er første gang, jeg har drukket en vin til 300 kr. til spaghetti med kødsovs. Med masser af chili, kanel og meget andet godt til at banke vinen på plads. Ellers havde det ikke været til at udholde.

13. maj 2018, 18:25

Det er sjovt som varmt vejr kalder på rosévin, som det kan være lidt svært at finde spændende eksemplarer af. Mange er intetsigende. Jeg sidder lige nu på min skønne terrasse badet i solskin, og jeg er stærkt fristet af at rive ned fra hylderne blandt en god forhandlers rosétilbud. Men jeg ved også, at det vil være klogt, hvis jeg behersker mig. Jeg har nemlig adskillige gange oplevet, at selv om jeg kun køber få flasker rosé om foråret med henblik på varmt udendørsliv, så ligger nogle af dem stadig på lager den efterfølgende sommer. Enten fordi sommeren udebliver, eller fordi jeg får lyst til noget andet, på dage hvor rosé kunne være det oplagte valg. Er der noget, der klæder de allerfleste rosévine, er det ungdommelig friskhed, så jeg prøver at styre den lyst jeg lige nu har til at købe ind til en hel sommer med rosésmagning. Men i aften skal der rosé i glasset, og så er det jo trods alt meget godt, at jeg har lidt til overs fra sidste sommer...

11. maj 2018, 9:34

En ægte vinentusiasts vej er brolagt med afgrundsdybe dilemmaer. Et af dem, jeg aktuelt konfronterer, handler om, hvorvidt jeg, når jeg vælger glas til Champagne, skal prioritere duften eller smagen. Mit Zalto champagneglas (flûte-typen) er skønt, når jeg lige efter ophældning stikker næsen i det. Nærheden til boblerne, der nærmest går lige i næsen, er nærmest fortryllende. Men jeg synes, at smagen bliver lidt klemt og uudfoldet i det snævre glas. Her går det straks bedre i Zaltos hvidvinsglas, som med de fleste Champagner, jeg har smagt på det sidste, fungerer rigtig godt og tydeligt bedre end i den slanke flûte. I hvidvinsglasset er der dog længere fra næsetip til vinoverflade, så den prikkende og umiddelbare duft, som (almindeligvis) er en stor charme ved mousserende vin, er erstattet af en mere almindelig vinduft, og det finder jeg typisk ikke er til Champagnes fordel, idet mange Champagner, jeg er kommet forbi, ikke byder på noget virkelig attraktivt i den henseende. Skulle jeg kun kunne vælge ét glas, ville jeg tage hvidvinsglasset og prioritere udfoldelsen af Champagnens smag. Én fordel er der dog ved dette ellers så ulyksalige dilemma: for at kvalificere sin oplevelse er man jo tvunget til at smage Champagnen flere gange i begge glas...

9. maj 2018, 14:22

Til vores aftensmad købte jeg forleden følgende frugter og grønsager: en appelsin, en bakke sukkerærter, en bakke bønnespirer og en potte frisk koriander. Da jeg kom ned i bunden af sukkerærterne var 5-6 stykker af dem rådne, og da jeg tog folien af bønnespirerne, lugtede de dårligere end ufriskt. Ikke noget vi skulle nyde noget af. Vi har de sidste år etableret en ny praksis: Når vi køber madvarer, gemmer vi bonerne, indtil maden er spist. For det hører i modsætning til tidligere ikke længere til undtagelserne, at noget af det købte er ubrugeligt. Og det er ikke blot i ét supermarked, det er sådan, men i alle som vi hyppigt handler i. Hvad grøntvarerne angår, er det paradoksalt, at flere og flere supermarkeder får etableret afkølede grøntafdelinger (hvor også kunden kommer på køl). Det skal vel signalere, at man går op i at bevare varernes friskhed. Vigtigheden af signalværdi kender vi fra, når de politiske kommentatorer ofte går mere op i, hvad de mener politikernes udsagn skal signalere, end i hvad det reelle indhold i det sagte er. Signalværdi over indhold. Man kan spørge sig selv om supermarkederne har lært noget her, for det er øjensynligt vigtigere at signalere friskhed end at levere friske varer.

April 2018

15. april 2018, 9:52

Vi har været en uge i Andalusien, og vanen tro er jeg offline, når jeg er på ferie. Men jeg har i min notesbog skrevet nogle korte, som jeg vil offentliggøre herunder med en dags mellemrum.

I flyet mellem Malaga og København, 14. april 2018, 17:17

Et lille købstip, der ikke kun gælder vin og spiritus men alle varer i taxfree-shop: I lufthavnen i Malaga - muligvis også i andre spanske lufthavne - har de den ordning, at hvis man køber for over 40 €, får man ved endnu et køb 20% rabat. Ikke noget de skilter med; man opdager det først, når man ved kassen får sin rabat-voucher. Sidste år fik jeg ikke noget ud af det, da jeg ikke kendte ordningen, og derfor havde købt hvad jeg ville i første ombæring. Men jeg kom i tanke om det, før jeg betalte for denne turs taxfree-køb. Så først købte jeg to flasker brandy for 46 € og var dermed berettiget til 20% rabat ved næste køb. I kurv nr. 2 var de resterende vine plus andre ting, som udløste en rabat på 30 €. Ved ikke om ordningen altid gælder, men nu har den gjort det to gange med et års mellemrum, så mon ikke?

Ronda, 13. april 2018, 8:41

Fik i går et tredje bud på en lokal brandy igen serveret i et stort og opvarmet glas. Den var tørrere end de to første og smagte mig rigtig godt. Normalt synes jeg at spiritus skal være mindst 40% men i dette glas passede den helt diskrete sødme og den lidt lavere alkoholprocent mig fint, så kan jeg finde flasken i lufthavnen, ryger der en i håndbagagen.

Ronda, 12. april 2018, 16:41

Når jeg er ude at rejse, synes jeg altid det er sjovt at prøve lokale drikkevarer. Under vores ophold i Frigiliana (lille hvid landsby) bestilte jeg lokal brandy to gange. På første restaurant kom det store cognacglas ind overdækket med et lille stykke stof med en underkop ovenpå. Da jeg smagte på brandyen, var den varm! Og det var åbenbart så vigtigt, at man ville holde den varm med nævnte overdækning. På en anden restaurant nøjedes man med grundig opvarmning af glasset. Ved ikke hvad drikken hed, men den var sød og velsmagende med lavere alkohol end f.eks. cognac. Ikke noget jeg bliver fan af, men jeg værdsætter at få noget jeg ikke har smagt, serveret på en måde jeg heller ikke har prøvet før.

Malaga, 9. april 2018, 15:41

Jeg er ikke specielt vild med, når jeg er på restaurant, at købe vin pr. glas. Helle og jeg var i går ikke enige om, hvilken hvidvin vi ønskede at drikke til vores fiskeret. At købe vin pr. glas kunne give os mulighed for at få det vi hver især foretrak. Jeg sagde til Helle, at det indebar følgende risici: 1) at vi ikke fik det vi bestilte, 2) et hakket forløb med ventetid, når vi bestilte nye glas. Vi valgte alligevel glasbestilling. Udover den forventede kamp om tjenernes opmærksomhed med deraf følgende afbrudt opmærksomhed på at spise og nyde, skete der så det, at det der skulle have været Helles glas Chardonnay nr. 2 var stærkt parfumeret som Muscat, som også var en valgmulighed på vinkortet. Ud med det. Tjeneren kom tilbage med en flaske, som der godt nok stod Chardonnay på, men det var modellen billigere end den vi havde bestilt. Han sagde, at det var den samme som den første Helle havde fået, og det smagte den også af. "Nå, så er jeg spændt på at se, om vi også kommer til at betale den billigere pris for det første glas", sagde jeg til Helle. Det gjorde vi ikke. Der var ovenikøbet to glas af den dyrere Chardonnay og et glas af den billige på regningen. Vi fik fjernet det glas, vi ikke havde drukket, men orkede ikke diskussionen om hvorvidt det første glas havde været den dyre eller den billige. Jeg fastholder min pessimistiske tilgang til glasbestilling og vil en anden gang gå med på en af Helles foretrukne eller forsøge at lokke hende med på min. Hvad som helst for at undgå glaskampen.

7. april 2018, 15:19

Én vin skiller sig ud, hvad holdbarhed angår, fra alt andet jeg har smagt: de gamle årgange af Marquès de Murrietas Rioja Gran Reserva, Castillo Ygay. Jeg købte for 20 år siden nogle flasker 1989. Den første drak jeg 15 år gammel, hvor jeg fandt at den ville have godt af at blive gemt! Den næste drak jeg i en alder af 19 år, hvor den var rigtig god, og jeg noterede "er stadig ikke bange for at den bliver for gammel". Det var så nok lidt voldsomt at lade den ligge endnu 9 år, hvilket ikke var en bevidst strategi, men tiden er bare gået. Jeg var naturligvis spændt på hvordan den nu var, 28 1/2 år gammel. Den første dag havde den klart et ældet oxideret præg, men den var ikke tørret ud og smagte vinøst. Jeg proppede den til og smagte den igen dag 3 og dag 4 efter åbning. Hvor man med rigtig mange andre vine, ville kunne forvente, at en iltning i denne størrelsesorden ville gøre dem udrikkelige, så havde Ygayen ikke forandret sig stort på tredjedagen; der var endda et let strejf af tanniner. På fjerdedagen smagte den faktisk mindre oxideret og bedre end de første dage. Og den kunne sikkert have holdt sig længe tilproppet. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Man skal dog kunne goutere et oxidativt præg, hvis man skal kunne finde nydelse i vinen. Det kan jeg, mens Helle frabeder sig. Med denne vin, den ældste jeg nogensinde har smagt, endte en epoke, for Ygay overgik til at blive fremstillet til hurtigere modning og havde ikke den kæmpekarakter med tonsvis af vital syre, som de ældre modeller havde. Det har været spændende at følge vinen over så lang tid.

Marts 2018

30. marts 2018, 10:24

Flere forhandlere reklamerer med prisgaranti, altså at man ikke kan finde deres vine billigere andre steder. En del af arbejdet med at vedligeholde Vinsiderne består i, at jeg med tre måneders mellemrum tjekker samtlige anmeldte vines priser. Her kommer jeg forbi rigtig mange priser fra rigtig mange forhandlere. Og jeg mindes ikke at have oplevet, at én eneste af de prisgarantier, jeg er stødt på, har holdt vand. Et eksempel (hvor jeg går ud fra at forhandleren har glemt et "ikke" før "lykkedes"): "og på 5 år er det lykkedes ét medie at finde én af vores vine (ud af ca. 2.000 vine) billigere hos anden forhandler i Danmark. - SÅDAN...." Mit pristjek af den eneste af forhandlerens vine, som vi har anmeldt, viste at udsagnet ikke holder (forudsat at jeg har ret i, at de har glemt "ikke"). Så nu er der et medie, der har fundet en af deres vine billigere. Ikke hos én anden men hos hele 17 andre forhandlere. Og det var ved tjek af blot én vin.

27. marts 2018, 15:22

Når jeg skal have vin sendt, beder jeg konsekvent om at få sendt på tidspunkter, hvor der ikke er frostvejr i tidsrummet fra afsendelse til modtagelse. Ved en fejl sendte en forhandler to dyre vine, som jeg havde bedt om at afhente i forretningen. Og da jeg ikke var hjemme ved leveringen, blev vinene kørt på distributionslager. Og her var der frost fra om aftenen til næste formiddag, hvor de blev kørt ud til afhentningsstedet, min lokale Meny. Øv. Det bragte mig til at undersøge, hvordan vinene opbevares i den situation. Postnord mener med en høj grad af sikkerhed at kunne sige, at vinene har været opbevaret indendørs om natten. Distrubutionshallen er ikke isoleret. Hvor længe skal der være frost, før temperaturen kommer under frysepunkt inde i hallen? Selv om vinen har været nede på de 4 frostgrader, som der var om natten, formoder jeg ikke det vil skade vinen, men jeg bryder mig ikke om tanken om at mine vine, som har kostet 525 kr. flasken på tilbud, bliver udsat for den slags. Jeg har ikke besluttet, hvordan jeg skal forholde mig. Og jeg var gerne fri for at skulle tage stilling.

21. marts 2018, 8:45

Trofaste læsere vil vide at jeg afskyr alverdens tilbudspriser af den ene og anden art. Jeg var vild med dengang Netto og Erik Sørensens Vinhandel kørte med faste priser. Så kunne man på enkleste vis til hver en tid koncentrere sig om at købe det man havde lyst til og brug for fra hele sortimentet. Men tilbudssygen har, som enhver med selv middelmådigt syn kan iagttage, bredt sig til selv de bedste forhandlere. Jeg har et stykke tid været opmærksom på, at det har forvredet mit forbrugsmønster: Der er mange steder masser af vine, jeg ikke kunne drømme om at købe til normalpris, fordi jeg ved, at de med jævne mellemrum kommer på tilbud. Og tendensen er mere og mere og hos flere og flere, at jeg simpelthen venter med at købe til tilbudene er der. Det giver et noget bumpet købe-flow, og det gør også, at forhandlere, der agerer på den måde, i stigende grad går glip af at sælge normalpris-vine til mig, fordi jeg, i samme grad som de overgår til at basere sig på tilbudssalg, mister tilliden til deres normalpriser. Et af mine små regnearksprojekter for 2018 går ud på at finde ud af, hvor mange vine jeg køber på tilbud, og hvor mange jeg køber til normalpris. Det viser - noget chokerende for mig selv - at jeg i skrivende stund i år har købt 77% af mine vine på tilbud! For online-vinhandlerne er det lige nu helt oppe på 94%, mens tallet for supermarkederne "kun" er 64%. Det kan sagtens se anderledes ud, når året er omme, og tallene vil være mere repræsentative. Men der tegner sig under alle omstændigheder et irriterende billede af en skævvridning, som tilbudshalløjet forårsager.

13. marts 2018, 08:29

Hvis man har studeret en smule, kan man vise kløgt og format ved at demonstrere sin evne til at problematisere. Og der er ikke grænser for, hvad vi i vores land, kan gøre til et problem. I sidste Søndagsavisen kunne jeg læse, at vi danskere er så glade for mad, at seks ud af ti erklærer, at måltider skiller sig ud som lyspunkter i deres liv. "Stakkels de fire sidste" tænkte jeg. Jeg anser - og har gjort det i umindelige tider - mit aftensmåltid som et af døgnets højdepunkter. Videre læsning af Søndagsavisens artikel var en spand koldt vand over min livsnydende sjæl, idet en såkaldt ernæringsekspert kom til orde: "...set ud fra et sundhedsperspektiv er det her også noget af det, vi kæmper allermest med i Danmark". Ernæringseksperten fortsætter: "...jeg forsøger at lære mine klienter enten at finde nydelse i andre ting i livet eller at finde nydelse i mad og råvarer, som de ikke intuitivt forbinder med nydelse". Både journalisten og jeg citerer sikkert "ernæringseksperten" udenfor kontekst. Jeg vil alligevel, nu hvor det er mig der har ordet, benytte lejligheden til at lægge et lod i den modsatte vægtskål. Uappetitlig artikel.

7. marts 2018, 18:04

Vi har lige fejret Helles runde fødselsdag på en restaurant. Hun ville egentlig helst have fejret den på en fransk restaurant, idet hendes selvforståelse har en flig af det frankofile. Vi har de sidste par måneder testet tre franske restauranter med formålet at finde en, der passede til lejligheden. Det gav ikke pote. Én serverede dejlig mad, men betjeningen var topmålet af inkompetence, en anden serverede rimelig mad - men ikke god nok til fest - og akustikken gjorde stedet til et rent støjhelvede, en tredje serverede mad, der ikke var tilfredsstillende. Så valget faldt i stedet på en italiensk restaurant, Amici Miei i Helsingør, en restaurant som Helle gennem årene i arbejdssammenhæng har oplevet stabilt leveringsdygtig i gode oplevelser til større og mindre selskaber. Hvor vinen næppe havde været en større udfordring på en fransk restaurant, måtte vi igennem smagning af fem af Amici Miei's hvidvine, før vi fandt en, vi syntes om. De fire andre havde den lille og primitive bitterhed, som vi synes skæmmer så mange italienske hvidvine. Så billedet er lidt det samme, som når vi rejser i Frankrig og Italien, hvor jeg oplever, at det er lettere at få god mad i Italien end i Frankrig, mens vi normalt holder os fra hvidvin i Italien. Det er svært at få det hele i én pakke. Amici Miei gjorde i øvrigt et super job på den store dag.

Februar 2018

17. februar 2018, 7:57

Jeg har på et tidspunkt haft tanken, at Prins Henrik kunne være kandidat til en, som jeg gerne ville lave et portræt af i vores sektion Vinpersoner. En bremse i forbindelse med at tage initiativet var mit indtryk af et meget stærkt filter fra kongehusets side, en anden bremse var min forestilling om, at selv om min forespørgsel skulle nå igennem til - ja jeg kalder ham gerne kongegemalen - ville jeg nok blive betragtet som "for lille" til at komme i betragtning til et interview. Jeg har ingen ide om, hvorvidt denne fantasi var realistisk eller ikke. Men jeg kan godt i dag ærgre mig over, at jeg ikke vovede initiativet, hvilket jo delvis kan tilskrives en portion indre jantelov. Lad mig derfor rose "prinsen" for ikke at ligge under for selv samme jantelov. Jeg har den dybeste respekt for det, han udtrykker i forbindelse med sit valg af, hvordan han vil stedes til hvile. Og jeg synes, det er trist at han ikke er her mere. Jeg havde gerne tilbragt et par timer i selskab med denne begavede værdsætter af alle gode ting i livet.

14. februar 2018, 08:44

Med alle de mindre hæderlige - for nu at sige det mildt - markedsføringsfiduser jeg efterhånden er stødt på, er min første tanke, når jeg ser noget mærkeligt, ikke at det nok er en fejl, men at det er et bevidst forsøg på at vildlede forbrugeren. Jeg modtog f.eks. i går en nyhedsmail fra en forhandler, der ellers plejer at opføre sig ordentligt, hvor en stribe vine var sat til salg angiveligt i, som det hed, meget små tildelinger. Jeg tjekkede hjemmesiden mindre end fem minutter efter modtagelse af mailen. Her var 13 af de 26 vine ikke på lager. Vine op til 750 kr. fra en total ukendt producent. At de skulle være udsolgt så hurtigt, tror jeg simpelt hen ikke på. Det lugter snarere af en ny variation over temaet "Skynd dig inden det er for sent."

7. februar 2018, 20:33

Det kan godt være at jeg er en smule "hysterisk" mht. at undgå forsendelse af vin, når det er frostvejr. Men så er jeg det. Jeg vil blot gerne sikre mig, at de vine, jeg modtager, ikke har været udsat for risiko for beskadigelse. Jeg ved godt, at vin grundet indholdet af alkohol fryser ved lavere temperaturer end vand, men for at være på den sikre side frabeder jeg mig modtagelse af vin i frostvejr, og det uanset om det er vin jeg køber, eller vin som vi får som prøver med henblik på anmeldelse. Hvad det sidste angår, forestiller jeg mig også, at forhandleren, der vel foretrækker gode anmeldelser, har sin interesse i at undgå risiko for skader under forsendelsen. Det svipsede forleden, på trods af at jeg i mail til en forhandler havde frabedt mig forsendelse indenfor døgn med frostvejr. Vinene blev sat til at trille af sted i en frostboks af en GLS-vogn igennem det meste af Danmark - lang tur - en nat, hvor der var 9 frostgrader. Sådan noget forstår jeg slet ikke.

Januar 2018

27. januar 2018, 12:38

I vores lokale SuperBrugsen har de rykket lidt om på vinflaskerne. En lille afdeling med 375 ml og 250 ml vine var fremhævet. Det er ikke noget vi har brug for. Men svigermor, som gerne vil have et glas vin en gang imellem, synes en hel flaske er for meget, idet den står og bliver slatten over de dage det tager hende at konsumere den. Og så får hun drukket mindre end hun egentlig har lyst til. SuperBrugsens småflaske-sektion fik os til at vågne i forhold til, at det er muligt at købe små flasker, hvilket vi simpelthen ikke har været tilstrækkeligt opmærksomme på. Jeg kiggede så i de andre supermarkeder, som vi frekventerede i dag. Netto havde udelukkende helflasker. Irma havde én lille flaske rød og én lille flaske hvid stående godt gemt af vejen nederst på en hylde i bag-in-box sektionen. Det får jo en til at indse, at der tænkes meget lidt på dem, som godt vil drikke vin i mindre kvanta (og som synes at det at tømme en bag-in-box over rigtig mange gange er for monotont), ligesom der - på trods af mængden af singler i vores land - kun tænkes lidt på dem, når der pakkes kød, hvor det almindeligste er, at der er to bøffer eller to kyllingefileter i en pakke. Alt er indrettet efter os, der lever som par. Så ros til vores SuperBrugsen for småflaske-initiativet.

24. januar 2018, 10:11

Hvorfor gøre noget let, når det kan gøres besværligt? Og hvorfor forholde sig inkluderende til sine kunder, når det er muligt at forholde sig ekskluderende? Coop har lanceret en mulighed for at man, hvis man har en smartphone og downloader deres app, kan få personlige tilbud, hvis man bruger sin smartphone ved kassen. Før jul var der noget Odense marcipan, jeg godt ville købe på tilbud. Men nej, kun hvis jeg havde smartphone + app. Har ingen af delene, men jeg har et Coop-medlemskort. Coop oplyste, efter at jeg havde protesteret over dette ekskluderende app-tyrani, at jeg kan få de personlige app-tilbud, hvis jeg aktiverer dem på Coops hjemmeside. Så skulle det køre, hvis jeg viser mit medlemskort ved kassen. Denne aktiveringsmetode oplyses ikke i reklamen. I denne uges Kvickly-tilbudsavis er den hverdagsolivenolie, som vi ofte bruger i vores madlavning, og som SuperBrugsen, Kvickly og Fakta (alle Coop) forhandler, på personligt app-tilbud. Det ville jeg så forleden aktivere. Men aktiveringen lod sig ikke gøre, fordi app-tilbudene først træder i kraft to dage senere end tilbudsavisens andre tilbud (det står med småt i tilbudsavisen, men det havde jeg overset). Udover at man skal have besvær med at aktivere et tilbud, hvorfor så gøre det enkelt og gennemskueligt ved at operere med samme tilbudsperiode, når det modsatte er muligt? Jeg kan godt lære at operere med to tilbudsperioder for samme forretning, og jeg kan også godt finde ud af at aktivere et tilbud på nettet. Men jeg kender gamle mennesker, der har sværere ved at overskue tingene, og som ikke i tilstrækkelig grad kan bruge en computer, og som heller ikke har en smartphone. Og som er væsentligt dårligere stillet økonomisk end mig. Dem er app-tilbudene en hån imod! Kikset og usympatisk.

19. januar 2018, 12:50

Jeg citerer lige vores aktuelle forside: "Det er som om vinbranchen går i stå hver eneste januar. Der fyres godt op under kedlerne op til decemberhøjtiderne. Og når de så er klaret...gaaaab." Efter at jeg havde skrevet det, kom jeg til at tænke på, at andre måske oplever, at der er gang i den igen grundet diverse januarudsalg. Jeg er kommet forbi ét af slagsen, som jeg følger. Og her har i hvert fald nogle af vinene fået opskruet normalprisen, så det er muligt at lave nogle besparelsesudsagn, der ser ud af noget. Jeg modtog forleden en nyhedsmail fra en forhandler, der har sat alle sine Champagner fra en bestemt producent på tilbud. Jeg købte fire af dem i november, og de er siden steget med i snit 8,7%. Set i forhold til novemberprisen kan man spare 11,3%, men når jeg sammenligner med novemberpriserne er besparelsen kun 3,7%. Så selv om der er udsalg flere steder, siger jeg stadig gaaaab.

7. januar 2018, 20:04

I vores køleskab har vi altid en billig flaske hvidvin stående. Uundværlig som frisker af en sovs eller anden mad der mangler syre. Det plejer at være Nettos Frascati, der kan holde sig i månedsvis uden at ændre sig - måske lidt foruroligende, men i madlavningssammenhæng meget praktisk. "Sovserødvin" har vi for det meste kun på køl, når vi kommer forbi en fejlbehæftet vin, altså ikke en med prop - den kan ikke bruges til noget som helst - men en der er mere eller mindre skæv og tør som følge af en proprelateret fejl, men som sagtens kan bruges til mad. Lige nu er der crowded i køleskabet med "sovsevine", hvide såvel som røde: Hvad de hvide angår har et skvæt af nævnte Frascati fået ledsagelse af en billig oversøisk Chardonnay, som vi serverede juleaften for en af vores ældre gæster, der kun drikker hvidvin, men som derudover er ligeglad med hvad det er for noget. Derudover en Pouilly-Vinzelles fra Irma, en vin som vi har anmeldt til én stjerne, og som vi derfor ikke drak. Men den kan sagtens bruges i maden. Vi er sjældent nødt til at købe sovserødvin, fordi vi ind imellem kommer forbi en rødvin, som enten er "skæv", eller som vi ikke gider drikke. Lige nu står der - noget usædvanligt - hele tre rødvine der venter på at blive brugt til noget sovs eller en rødvinsmarineret steg: En appassimento fra Netto, en vin, som jeg før jul brugte til et eksperiment med rødvinskogt rødkål, men som anskuet som drikkerødvin ikke rigtig trækker i os. Så er der det meste af en dyr flaske fejlbehæftet Chambolle-Musigny 2010 og endelig en syditaliensk vin, som vi oplevede som for sød til at vi havde lyst til at drikke den. Min dybe modstand mod at smide fødevarer ud gør, at disse vine ikke ender i vasken, før de er umulige at bruge til noget som helst. Og der skal virkelig meget til.

Prebens korte fra før 2018

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.