Hvorfor bruge vinguider?

Hvorfor overhovedet lytte til andres vin-erfaringer, når man selv kan smage sig frem?? - Vi går i høj grad ind for at "sandheden er i glasset": en god vin er den, som er god for ham eller hende der drikker den.

Det er derfor heller ikke muligt, at udpege en eller flere guider og sige, at de med sikkerhed giver svaret på, hvad man skal købe for at få sig et godt glas vin.

Men hvis kan man finde guider - her også forstået som vinskribenter - der anbefaler noget, som falder i ens smag, øges chancerne for gode vinoplevelser, idet man jo hos guiden kan konsultere et erfaringsmateriale, der er større end ens eget.

Der er forskel på at vurdere musik og vaskemaskiner. At anmelde vin kan mere sammenlignes med at vurdere musik end med at vurdere vaskemaskiner. For musik og vins vedkommende spiller personlig smag en afgørende rolle, hvor det er noget enklere forholdsvis objekvtivt at afgøre om en vaskemaskine er god eller ej.

Selvfølgelig spiller det objektive håndværk en afgørende rolle. For musikkens vedkommende: kan musikeren håndtere sit instrument kompetent? Men selv om han kan, er det jo slet ikke sikkert, man kan lide hans måde at spille på. 

På samme måde med vin: selv om vinmageren kan sin metier, er det ingen garanti for, at man bryder sig om hans produkter.

Ved at være opmærksom på det personlige smags-aspekt ved vinvurdering, kan man også bruge visse anmelderes lovprisninger som advarsler. Vi oplevede engang, at når vi fulgte en given anmelders råd, endte vi med vin, som vi enten ikke kunne lide eller blev dybt skuffede over. Ligesom engang med en bestemt musikanmelder: Når han rakkede en pladeudgivelse ned, var det en ret sikker indikation på, at her var noget musik, vi ville kunne lide!

Vinguider i reol

Den eneste måde at finde ud af, hvilke guider og vinanmeld­ere, man har noget positivt ud af at bruge, er at følge nogle af deres anbefalinger, og herefter konstatere om man smiler, når man drikker det anbefalede eller ikke.

Det er ret enkelt. For med både mad, vin, musik og andre sanselige oplevelser er det for de allerfleste ret let at sige: "det her kan jeg godt lide" eller det modsatte.

Vi har skrevet om guider, som vi selv har eller har haft gavn af, og om i hvilke situationer vi finder dem nyttige.

Udover egentlige guider har vi også skrevet anmeldelser af nogle bøger om italiensk vin.

Endelig er der en henvisning til Robert Parkers oversigt over årgange i de vigtigste vindistrikter.

Se vores oversigt over anmeldte vinguider og -bøger

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.