At drikke vin på restaurant

- restauranternes prispolitik

Vi prøver med vores vinsider at give et bidrag til en øget fokusering på gode vinoplevelser. Bortset fra vores sider om at rejse i vinområderne, så handler det på Vinsiderne.dk om det at være vinnyder her i Danmark.

Det foregår for os, som vel for de fleste, mestendels hjemme ved spisebordet. Men ind imellem, hvor vi enten skal fejre noget, eller hvor vi bare godt kunne tænke os andre boller på suppen end vores egne, så går vi ud og spiser.

En bremse på hyppigheden af denne form for aktivitet er vinpriserne på danske restauranter. De er høje. Alt for høje efter vores mening.

Den typiske danske prispolitik

Det forekommer os at tanken bag den typiske prissætning på vin på danske restauranter kunne formuleres i stil med: "Vi skal virkelig have kradset nogle penge ind på vinene. Danskerne er nærrige med at betale for vin, men de skal jo have noget at drikke til maden, så vores billigste vin skal koste så lidt som muligt i indkøb og sælges så dyrt som muligt. Da de fleste alligevel ikke bevæger sig nævneværdigt ud over det niveau, kan vi lige så godt lægge en solid avance på de dyrere vine også, for de rige betaler jo bare alligevel. Og da det nu er lykkedes os at vænne vores gæster til at en vin koster 3 - 6 gange så meget som i en forretning, så skal det nok gå alt sammen. Folk går desuden almindeligvis ikke så meget op i vin, så vi behøver ikke at efterligne den tradition, de har i syden, hvor man jo kan købe en god vin til sin gode mad uden at føle sig flået."

Hvad gør man, hvis man ikke vil flås?

Vi gider ikke gå ud og spise for at sidde os slås med en vin, der ikke fremkalder nogen form for nydelse. Vi er heller ikke vilde for at betale 400 kr. for en vin, der blot er ordinært god. Der er så groft sagt to metoder til at få de nævnte prioriteringer til at gå op: 1) gå på en restaurant, hvor selv de billigste vine er udvalgt med omhu; alle vine er derfor gode på deres niveau, 2) gå på en restaurant, hvor prispolitikken afviger fra den typiske danske, så også de lidt større vine er betalelige.

Et par eksempler på forskellige restauranter, der serverer god (italiensk) mad for mennesker med almindelig tykkelse tegnebog, illustrerer forskellige måder at gribe sagen an på. Vi starter fra bunden:

De billige er for dårlige, de gode for dyre

La Vecchia Signora i København har vi flere gange spist med stor fornøjelse. Maden er god, prisen på maden acceptabel, og det er muligt at få god vin.

Vinpriserne begynder ved 195 kr., men kvalitetsniveauet for de billigste vines vedkommende er efter vores mening ringe. Et skøn er, at vinene begynder at blive OK ved ca. 375 kr., men hvis man dumper ind til en pizza eller en god pastaret, hvilket også er med i restaurantens koncept, er det altså ikke det det drejer sig om. Her bør det, synes vi, være muligt at få sig en god - men selvfølgelig ikke hverken stor eller markant - vin til en rimelig pris.
En af stedets gode vine til 395 kr. er en umbrisk vin, som vel koster ca. fem gange en tænkt detailpris. I den grad for dyrt.

At tage vin seriøst

Lidt forenklet sagt giver en restaurants billigste vin et fingerpeg om, hvor seriøst restauranten tager vin. Ligesom hos en god vinhandel bør ingen vine være af ringe kvalitet. Selv de enkle, uprætentiøse dagligvine bør være rene, velsmagende og fornøjelige at drikke.

Sådan skal det være!

Amici Miei i Helsingør går tingene flot op! (Tilføjelse juli 2009: Vi har netop besøgt restauranten, hvor både prisen på vinen og madkvaliteten ikke var på samme gode niveauer, som vi har beskrevet i det følgende. Så vi vil fremover holde øje med om de betragtninger, vi har givet udtryk, holder vand. Men vi beholder indtil videre den gamle omtale om ikke andet så for det gode ekesempels skyld. Se flere detaljer om Amici Miei i vores aktuelle anmeldelse af restaurantens vinhåndtering her.) Maden er virkelig god, priserne OK, og vi har været decideret overraskede over, hvor lave (set i forhold til den beskrevne almindelige danske standard) vinpriserne er. Et eksempel: En flaske Vino Nobile di Montepulciano fra Poliziano - en fremragende vin - koster i en forretning ca. 170 kr. Den kan købes hos Amici Miei til - 289 kr. Det er ikke en gang en dobling af prisen!
Også de vine fra de lavere klasser, vi har smagt, har været upåklagelige. Husets vin til 165 kr. er eksempelvis glimrende.

Vi må gå ud fra, at det fra Amici Miei's side er en bevidst satsning, der skal gøre det muligt at få et rigtig godt glas vin til den veltilberedte mad. Ja, man kan endda få stor vin til en pris der er ca. den samme, som man andre steder tager for en kedelig lavprofil Chianti!
Se det er noget der vil noget. Og det viser, at det altså kan lade sig gøre at drive en restaurant, hvor god mad, god vin og gode priser hænger sammen. Restauranten har ligget på den store gågade i Helsingør i årevis og forekommer bestemt ikke lukningstruet!

Ønskerne

Som det fremgår, kunne vi godt ønske os, at der på de danske restauranter var seriøs fokus på, at til et godt måltid hører også et godt glas vin, uden at det behøver opfattes som en ekstravagant luksus og dermed en udskrivning, som ikke kalder på for hyppig gentagelse for almindeligt dødelige. Det vil dels indebære, at alle vine, også de billige, udvælges med omhu, så man kan vælge fra den billige ende, hvis det er det man ønsker, dels at mere luksuøse vine ikke prissættes fuldstændig vanvittigt.

Vi må dog desværre sige, at vi er noget pessimistiske m.h.t. troen på, at der er en udvikling på vej i den retning.

Oktober 2004

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.