Lirac - en af Rhônedalens cru'er

Lirac vinmark og logo Foto: @levinparfait

I Rhônedalen er vinene som så mange andre steder inddelt hierarkisk efter kvalitet. Øverst i firetrins-hierarkiet Lirac logo befinder appellation Lirac sig sammen med 16 andre cru'er, som nogle benævner disse top-appellationer.
Lirac hører til blandt de mindre kendte af disse, hvor kendskabet til f.eks. Châteauneuf-du-Pape og Gigondas er mere udbredt.
Vi har smagt og vurderet 45 Lirac vine, 13 hvide og 32 røde. Her er det især de røde, der har fanget vores interesse. Indtrykket på baggrund af de smagte rødvine er, at der er mere lys, mindre tunghed, større stilfuldhed end i mange andre mellemklassevine fra den sydlige Rhônedal. Og prisniveauet er fornuftigt.

Rhône-hierarkiet

Niveauerne kan ovenfra og nedefter beskrives som:

  1. appellationer, der må anføre deres eget navn, uden at der skal stå Côtes du Rhône Villages eller Côtes du Rhône på etiketten, f.eks. Lirac eller Gigondas
  2. Côtes du Rhône Villages med tilføjelse af bynavn, f.eks. Côtes du Rhône Villages Valréas
  3. Côtes du Rhône Villages uden tilføjelse af bynavn
  4. Côtes du Rhône

Liracs beliggenhed

Lirac befinder sig i den sydlige Rhônedal, hvor Grenache er hovedruesort for rødvinenes vedkommende (mens Syrah er den blå hoveddrue i den nordlige Rhônedal). Lirac tilhører samme "klub" som de i skrivende stund otte andre cru'er fra den sydlige Rhônedal: Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Tavel, Beaumes-de-Venise, Rasteau, Vinsobres og Cairanne. (De resterende otte Rhône-cru'er er fra den nordlige Rhônedal, som ikke er relevante for denne artikel.) Flere af disse cru'er er kommet til i de senere år. Den nyeste er fra 2016, mens Liracs cru-status daterer sig tilbage til 1947.

Lirac ligger på den "kølige" vestlige side af Rhône-floden. Vinmarkerne strækker sig over 715 ha, og der produceres 2,5 mio. flasker om året. Der er ca. 150 producenter af kvalitetsvin.

Som med alle de andre sydrhône cru'er er det også for Liracs vedkommende en lille by, der giver navn til appellationen. Lirac ligger 10 km vest for Châteauneuf-du-Pape og 5 km nord for Tavel. Lirac Lirac by
Foto: Russ Collins - www.beyond.fr
Nærmeste større byer er Avignon og Orange, der begge ligger ca. 15 km fra Lirac. Vi er i departemen­tet Gard.

Lirac vinene kommer udover fra Lirac kommune også fra de omkringliggende kommuner Roquemaure, Saint-Laurent-des-Arbres og Saint-Genies-de-Comolas.

Mindre kendt

Lirac er som nævnt en af de mindre kendte appellationer. Den situation ønsker man dernede øjensynligt at bedre. Vi modtog i den forbindelse 45 vine fra Inter Rhône, vine som skulle klæde os på til at skrive om appellationens vine.

Det forekommer os dog ikke at stå helt galt til her i landet, idet 8% af Liracs produktion og 20% af Liracs eksport (ifølge www.vin-lirac.com/en/un-terroir-des-femmes-et-des-hommes/keys-figures) går til Danmark, som i forhold til andre aftagende lande faktisk er på førstepladsen.

Både rød, hvid og rosé

Der produceres både rød, hvid og rosé Lirac vin. Rødvinen udgør størstedelen af produktionen, ca. 83%, mens hvid og rosé tegner sig for henholdsvis 8% og 9%. De smagsprøver vi modtog var hvide og røde, som derfor vil være dem, der omtales her.

Smagning af vinene

De 45 Lirac vine - som nævnt 32 røde og 13 hvide - er smagt på samme måde, som når vi anmelder vin: Én ad gangen over adskillige timer og både uden mad og sammen med passende mad. Nogle vine er smagt over flere dage. Både objektive og subjektive forhold tæller med i vurderingerne, som er foretaget af Preben alene.
I modsætning til ved vores vinanmeldelser, hvor der kun optræder halve stjerner, hvis der er tale om gennemsnitsvurderinger, når vi er uenige, er der anvendt halve stjerner i forbindelse med vurdering af Lirac vinene.

Nogle af vinene forhandles i Danmark

10 af de 32 smagte rødvine, som Inter Rhône forsynede os med, forhandles i Danmark, mens 5 af de 13 smagte hvidvine forhandles. Vi anfører forhandlerne i forbindelse med beskrivelserne af de enkelte vine, uanset om pågældende vin forhandles i den smagte eller en anden årgang.

Læs om Lirac rødvinene

Læs om Lirac hvidvinene

Maj 2017

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.