I Rhônedalen er vinene som så mange andre steder inddelt hierarkisk efter kvalitet. Øverst i firetrins-hierarkiet
befinder appellation Lirac sig sammen med 16 andre cru'er, som nogle benævner disse top-appellationer.
Lirac hører til blandt de mindre kendte af disse, hvor kendskabet til f.eks. Châteauneuf-du-Pape og Gigondas er mere udbredt.
Vi har smagt og vurderet 45 Lirac vine, 13 hvide og 32 røde. Her er det især de røde, der har fanget vores interesse. Indtrykket på baggrund af de smagte rødvine er, at der er mere lys, mindre tunghed, større stilfuldhed end i mange andre mellemklassevine fra den sydlige Rhônedal. Og prisniveauet er fornuftigt.
Rhône-hierarkiet
Niveauerne kan ovenfra og nedefter beskrives som:
Lirac befinder sig i den sydlige Rhônedal, hvor Grenache er hovedruesort for rødvinenes vedkommende (mens Syrah er den blå hoveddrue i den nordlige Rhônedal). Lirac tilhører samme "klub" som de i skrivende stund otte andre cru'er fra den sydlige Rhônedal: Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Tavel, Beaumes-de-Venise, Rasteau, Vinsobres og Cairanne. (De resterende otte Rhône-cru'er er fra den nordlige Rhônedal, som ikke er relevante for denne artikel.) Flere af disse cru'er er kommet til i de senere år. Den nyeste er fra 2016, mens Liracs cru-status daterer sig tilbage til 1947.
Lirac ligger på den "kølige" vestlige side af Rhône-floden. Vinmarkerne strækker sig over 715 ha, og der produceres 2,5 mio. flasker om året. Der er ca. 150 producenter af kvalitetsvin.
Som med alle de andre sydrhône cru'er er det også for Liracs vedkommende en lille by, der giver navn til appellationen. Lirac ligger 10 km vest for Châteauneuf-du-Pape og 5 km nord for Tavel.
Lirac by
Foto: Russ Collins - www.beyond.fr
Nærmeste større byer er Avignon og Orange, der begge ligger ca. 15 km fra Lirac. Vi er i departementet Gard.
Lirac vinene kommer udover fra Lirac kommune også fra de omkringliggende kommuner Roquemaure, Saint-Laurent-des-Arbres og Saint-Genies-de-Comolas.
Lirac er som nævnt en af de mindre kendte appellationer. Den situation ønsker man dernede øjensynligt at bedre. Vi modtog i den forbindelse 45 vine fra Inter Rhône, vine som skulle klæde os på til at skrive om appellationens vine.
Det forekommer os dog ikke at stå helt galt til her i landet, idet 8% af Liracs produktion og 20% af Liracs eksport (ifølge www.vin-lirac.com/en/un-terroir-des-femmes-et-des-hommes/keys-figures) går til Danmark, som i forhold til andre aftagende lande faktisk er på førstepladsen.
Der produceres både rød, hvid og rosé Lirac vin. Rødvinen udgør størstedelen af produktionen, ca. 83%, mens hvid og rosé tegner sig for henholdsvis 8% og 9%. De smagsprøver vi modtog var hvide og røde, som derfor vil være dem, der omtales her.
De 45 Lirac vine - som nævnt 32 røde og 13 hvide - er smagt på samme måde, som når vi anmelder vin: Én ad gangen over adskillige timer og både uden mad og sammen med passende mad. Nogle vine er smagt over flere dage. Både objektive og subjektive forhold tæller med i vurderingerne, som er foretaget af Preben alene.
I modsætning til ved vores vinanmeldelser, hvor der kun optræder halve stjerner, hvis der er tale om gennemsnitsvurderinger, når vi er uenige, er der anvendt halve stjerner i forbindelse med vurdering af Lirac vinene.
10 af de 32 smagte rødvine, som Inter Rhône forsynede os med, forhandles i Danmark, mens 5 af de 13 smagte hvidvine forhandles. Vi anfører forhandlerne i forbindelse med beskrivelserne af de enkelte vine, uanset om pågældende vin forhandles i den smagte eller en anden årgang.
Maj 2017