2013

Der bliver ved med at være nyt

Vores erfaringer med vin tæller efterhånden fire årtier. Kan der virkelig blive ved med at ske noget nyt, blive tilføjet nye dimensioner til vores oplevelsesverden, vise sig nye horisonter? Det meget klare svar er: Ja. Og 2013 har været et rigtig spændende år, hvad nyt angår.

Naturvin

Den mest markante nyhed i vores oplevelsesunivers var mødet med de såkaldte naturvine. Naturvin var indtil 2013 noget vi kun havde læst om. Men her begyndte vi altså at smage på dem.
Vi indledte bekendtskabet i Paris på den sympatiske og gode restaurant Le Verre Volé, som er specialiseret i disse vine.

Le Verre Volé

Allerede via de tre glas vi smagte her blev temaet, som siden har holdt sig, slået an: Der er kæmpeforskelle. Noget smager hæsligt og er hvad man almindeligvis vil anse for fejlbehæftet, andet smager godt - og typisk meget anderledes end man er vant til. Og så er der masser af variation derimellem.

"Smuk vin"

Næste møde med naturvinene var smagningen Smuk vin, hvor en masterclass med Master of Wine Isabella Legeron gav mulighed for at opleve en person, der simpelthen var konverteret til naturvin, og som anså fejlene ved vinene som den egentlige charme. Og som serverede mere eller mindre ekstreme vine, som typisk bød på negativ nydelsesværdi. Preben, der deltog i smagningen, forlod den med en smag af surt brøndvand hængende i munden. Smuk vin?

Isabelle Legeron Isabelle Legeron, Master og Wine

Læs om smagningen Smuk vin

Naturvin hjemme ved middagsbordet

Trods den øjensynligt store risiko for grimme oplevelser, var nysgerrigheden vakt, hvad naturvinene angik. Der var jo én i Poignée de Raisins, etiket Paris der smagte godt. Så måtte der også være flere. Og princippet med at tilstræbe en så høj grad af renhed som muligt er så indlysende rigtigt og tiltalende, at hvis man kan få mere naturlige og rene vine, så er det jo alt andet lige en fordel.

Et eksempel på en af de rigtig gode naturvine var Poignée de Raisins, Côtes du Rhône, Domaine Gramenon, 2011, som dog også var med til at få os til at indse, at Preben skulle drikke og anmeldelde naturvinene alene, da de er chanceløse hos Helle, der står af efter første snif i glasset.

Paris

En påsketur med bus til Paris gav os mulighed for at købe lidt vin med hjem, så noget af tiden blev brugt på at finde gode vinforhandlere. Det skete udelukkende med henblik på indkøb af røde Loire-vine på Cabernet Franc, vine som er nogle af de eneste, som vi er underforsynede med i Danmark. Det kom er en side om gode vinforhandlere i Paris ud af.

La Grande Epicerie, vinafdelingen Vinafdelingen, La Grande Epicerie de Paris

Ved samme lejlighed opdaterede vi vores intro-side om Paris og vores side med anbefalinger af restauranter i Paris.

Bornholm

Lassen's Restaurant Lassen's Restaurant ved Gudhjem

2012's lange vinrejse i bil til Italien, Frankrig og Tyskland og omtalte påsketur til Paris fyldte os i sommeren 2013 stadig med vinrejse-mæthed, så vi "nøjedes" med en tur til Bornholm, som er et dejligt sted at holde ferie. Turen medførte anmeldelse af fire restauranter: Le Port, Restaurant Æblehaven, No-9 og Lassen's Restaurant.

Pinot Noir

En anden "ny" vingenre, som vi er gået lidt i gang med, er Pinot Noir-vinene. Vi har selvfølgelig altid kendt til disse klassiske vine, som jo har deres højborg i Bourgogne. Men interessen har ligget noget i dvale en del år.

Men der kom i årets løb gang i interessen og entusiasmen i forhold til disse vine, som - når det går godt - kan byde på lys, finhed og elegance.

Bjarne Jørgensen

Jørgensen og Co Vinmport

Et nyt importør-bekendtskab har i høj grad været med til at fodre Pinot Noir interessen, idet Bjarne Jørgensen via nogle interessante smagninger har formået at præsentere nogle meget fine vine, som har givet appetit på mere.

Bjarne Jørgensen (billedet), der er læge, lægger i sin importvirksomhed mest vægt på de røde Bourgogne-vine og de tyske hvidvine.

Jørgensen og Co er flittig afholder af gode smagninger, hvoraf Preben i årets sidste måneder deltog i tre, to med rød Bourgogne og en med blandede vine. Der er adgang til artikler om smagningerne fra vores side med oversigt over vinsmagninger, som vi har deltaget i.

Spændende smagninger

Udover allerede nævnte Smuk vin og smagningerne hos Jørgensen og Co Vinimport har Preben deltaget i flere andre spændende smagninger. En af de mere horisontudvidende var Austria uncorked med et bredt udvalg af østrigske vine.

Se oversigten over alle smagningerne.

Zalto universalglas Zalto universalglas

Zalto glas

Jeg (Preben) har længe haft lyst til at prøve de østrigske Zalto-glas. Det skulle så blive i 2013, at det skulle blive til noget. Helle synes det er lidt nørdet og er rigeligt tilfreds med de (nu udgåede) Scott Zwiesel Selection glas, som vi har brugt i snart 20 år. Men jeg synes, at Zalto-glassene i enhver henseende er vidunderlige, og jeg har oplevet dem som en god investering i forbedrede vinoplevelser, selv om priserne er pebrede.

Jeg har købt glassene champagne, hvidvin, universal, bordeaux og bourgogne.

På et tidspunkt, når jeg får lært glassene lidt bedre at kende, vil jeg opdatere siden om vinglas.

Bemærkelsesværdige vine

Blandt de mange dejlige vine, vi har drukket i løbet af 2013, vil vi begrænse os til at nævne nogle få. Etiket Der er en genganger fra 2012: Monteraponi's Chianti Classico Riserva, Baron Ugo, 2007, en fantastisk vin. Og apropos tidligere omtalte Pinot Noir så har vinen noget fint og elegant over sig. Chianti Classico af ekstrem klasse.

Samme producent leverede også en superoplevelse med deres Chianti Classico, 2010, som ligesom "storebroderen" var ekstremt stilfuld, elegant og "Pinot Noirsk".
Monteraponi, som er en producent, der virkelig markerer sig med en smuk, personlig og elegant stil, kan være sikre på et besøg fra os, næste gang vi er i Chianti-området.

En anden Chianti-elegantier er producenten Montevertine, hvis Pergole Torte 2009 vi også var topbegejstrede over. Høj perfektion og integritet.

På bedre dagligvinsniveau har vi været glade for Chianti Classico, Le Cinciole, 2009, der også rummer en portion elegance. Og deres Riserva Petresco 2007 har top-performet flere gange i det forgangne år.

Vinmæssigt ser 2013-tendensen for rødvinenes vedkommende ud til at være, at de mere elegante, lyse og transparente vine har vundet ind hos os. Stilassociation: Pinot Noir, uanset om vi så er i Bourgogne, eller om der er Sangiovese fra Toscana i glasset.

En vigtig artikel

Vi har især i 2013's sidste halvdel været noget chokerede over, hvad store og landsdækkende medier bringer til torvs af ikke bare forenklinger men også deciderede fejlinformationer. Det gælder desværre også de vigtige public service stationer DR og TV2, der burde vægte seriøsitet og troværdighed meget højt. Så lige nu er vi der, hvor vores udgangspunkt har ændret sig fra at "det kan vi nok stole på" til udsagnets negation. Det er trist, foruroligende og meget alvorligt.

Det var dog "kun" i de mere kulørte og letbenede BT og Håndpressede druer (Billede fra Decanter.com) Søndagasvisen, at vi faldt over grel misinformation om økologisk/bio­dynamisk vin. Det bragte os til at foretage en langvarig research, som vi egentlig synes man kunne forvente af professionelle, der i modsætning til os får penge for deres udgydelser. Vores research resulterede i en grundig og omfattende artikel om emnet, en artikel som vi anser for den vigtigste vi har skrevet i 2013.

Artiklen tager hele runden omkring de forskellige produktionsmetoder, der på forskellig vis og i større eller mindre grad forholder sig til bæredygtighed, renhed og naturlighed: Hvad er forskellen mellem "konventionel" vin, vin dyrket af økologiske druer, økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin?

Godt år!

2013 har været en skønt vinår med masser af gode, nye og spændende oplevelser. Skal vi vove på optimistisk og frisk Peter Mogensen manér at sige "Og det næste år bliver som bekendt endnu mere fantastisk"? Vi får se.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.