I Paris vrimler det med caféer, restauranter, bistroer og brasserier. Vi har efterhånden fundet frem til nogle dejlige og ganske forskellige restauranter både til frokost og aften. Nogle af dem vil vi ikke undvære at spise på, når vi er i Paris.
Vi anfører på blå baggrund hvornår vi sidst har besøgt restauranterne, da der jo nogle gange sker ændring såsom ejer- eller stilskift over tid.
Bemærk at det sidste eller de to sidste cifre i postnummeret i de angivne adresser viser, i hvilket arrondissement adresserne befinder sig. 75007 henviser således til 7. arrondissement.
Da Helle har haft A la Cloche des Halles (2015) (billedet foroven) som stamfrokost-restaurant i de sidste 30 år, er det et sted vi skal spise på hver gang, vi er i Paris.
Der er tale om et typisk parisisk frokoststed og bar à vins med stamgæster og ingen turister. Det er et sjovt og stemningsfuldt sted at være, og tempoet er højt.
Vi kan også godt lide at spise frokost på Les Philosophes (2015) i Marais-kvarteret. Der er et varieret udbud af mad. Vi har flere gange taget noget så ufransk som en asiatisk kyllingesalat, som vi synes er virkelig lækker. Et enkelt forsøg med en entrecote gik ikke godt, idet både kødet og tilberedningen var af dårlig kvalitet.
Som det ses på billedet byder Les Philosophes også på en udendørs café.
Det var nysgerrigheden efter at smage de såkaldte naturvine, der drev os til Le Verre Volé (2013), som har specialiseret sig i disse. Flere vine sælges glasvis, og restauranten fungerer også som vinhandler, så man kan købe vinene med sig til butikspriser.
Det var et rigtig rart sted at være: Dejlig mad, entusiastiske og venlige tjenere. Preben har skrevet om oplevelserne med tre smagte natur-rødvine på Prebens korte. Vi kommer helt sikkert igen.
Le Verre Volé har også en decideret vinforretning (som vi ikke har besøgt), der ligger 38, rue Oberkampf, 75011 Paris.
En rigtig god restaurant, Au Bon Accueil (2015) ligger ca. 10 minutters gang fra det utrolige Eiffeltårn. Maden er virkelig god, og betjeningen er glimrende. Til vistnok alle hovedretter serverer de en fantastisk kartoffelmos, som næsten i sig selv er besøget værd.
Det er lidt "fint" med hvide duge og en smule "stritten med lillefingeren", men ikke finere end at vores nervesystemer kan bære det.
Vi har med stor fornøjelse spist frokost der flere gange, og det vil vi helt sikkert også gøre næste gang vi skal til Paris. Et aftenbesøg havde vi af en eller anden grund mindre held med.
Vi kan på baggrund af et enkelt besøg i 2008 anbefale Willi's Winebar (2008) til frokost men ikke til aftensmad.
Til frokost, hvor lettere vine nok er det mest almindelige, er der et pænt lille vinudvalg pr. glas (og et stort udvalg af flasker) til ok priser, og vores mad var lækker og veltilberedt. Og vi var tilfredse med hvad vi drak.
Hvad aftensmaden angår, kunne køkkenet tilsyneladende ikke håndtere trykket fra antallet af besøgende, dele af maden var grundet for meget eddike vindestruktiv, og der blev serveret vin af små hvidvinsglas, uanset om man drak lille hvidvin eller stor rødvin.
På Chez Georges (2015) sidder man tæt, helt tæt. Det er en sjov oplevelse. Her tales der højt, så man næsten skal råbe for at blive hørt på den anden side af bordet, hvis der er mange mennesker.
Vi har besøgt restauranten tre gange med syv års mellemrum og har spist de samme to fiskeretter: En søtunge (fransk: sole) "George" med en vidunderlig sovs samt en pigvar (fransk: turbot) med hjemmelavet bearnaise. Begge retter er topklasse, hvilket også afspejles grundigt i prisen, der (i 2013) henholdsvis var 37 og 41 €. Retterne mætter til gengæld, så vi vil fraråde, at man bestiller forretter, med mindre man har meget stor appetit.
Denne charmerende og dejlige restaurant vil, så længe repertoiret og standarden fastholdes, være fast på vores program, når vi fremover besøger Paris.
Le Florimond (2015) er en anden af vores "stamrestauranter", som kan være sikker på vores genbesøg, hver gang vi er i Paris. For det første er der enormt rart og afslappet at være, hvilket må skyldes den venlige og humoristiske vært. Og man bliver genkendt, selv om der går fem år imellem hvert besøg. Også maden er virkelig dejlig, og priserne er i det normale mellemleje i størrelsesordenen 35 € for en menu og 20 € for en hovedret (2013).
Betjeningen er afslappet men samtidig skarp, præcis og opmærksom.
Vores nyeste "fund" (kun prøvet til frokost) er Chez Les Anges (2015). Restauranten har samme ejer, og maden er i samme stil og prisniveauet det samme som hos tidligere omtalte Au Bon Accueil.
Stemningen forekommer mere uformel end på Au Bon Accueil, og der er flere gæster, så alt i alt er det et livligere sted.
April 2015