Viniditalia 2006

Bord med vine, vand og spande

Jeg (Preben) deltog 10. marts i den årlige Viniditalia i København. 18 importører af italiensk vin deltog.

Se billeder fra messen her

Der er tale om den velafprøvede form, hvor importørerne står ved hvert deres bord og udskænker af et bredt sortiment. Så der er virkelig mulighed for at smage på mange vine ved sådan en lejlighed.

Vi føler os altid i den grad blandt ligesindede, når vi deltager i dette dejlige arrangement med et godt udvalg af de mindre og meget entusiastiske importører af italiensk kvalitetsvin.

Følgende er et udpluk af mine oplevelser.

Sangiovese igen

Jeg ville have indledt det hele med en eller et par tørre mousserende vine. De var dog tilsyneladende slet ikke repræsenteret.
Jeg koncentrerede mig herefter - som sædvanligt - om de toscanske sangiovesevine, havde planlagt en rute i tre runder: 1) dagligvine (som der ikke var så mange af), 2) mellemklasse vine, 3) store vine.

Jeg smagte kun to dagligvine, hvoraf den ene røg i indkøbskurven: en Chianti Colli Senesi 2004 fra Podere il Paradiso til 55 kr. hos Barile Vinimport, hvis vine vi ikke før har anmeldt. (Vinen er nu anmeldt, og anmeldelsen kan læses her.)

Af mellemklassevinene fandt jeg bl.a. stor fornøjelse i Le Fonti's Chianti Classico 2003 (som dog ikke helt holdt distancen testet ved middagsbordet et halvt år senere; læs anmeldelsen her.) Samme producents supertoscaner Fontissimo 2000 (65% Sangiovese, 35% Cabernet Sauvignon) var også rigtig god med fin struktur. Anmeldelse af denne fremragende vin kan læses her. De to vine koster henh. 95 og 225 kr. hos Pran Vinimport.

Cibi e Vini leverede tre vine til kommende anmeldelse: Chianti Superiore 2004 fra Sorelle Palazzi (85 kr., anmeldt her), Eliseo, Val di Cornia 2003 fra Gualdo del Re (85 kr., anmeldt her) og IGT-vinen Il Macchiole 2000 fra Le Macchiole (169 kr., anmeldt her).

Ny entusiastisk importør

Det var rart at konstatere, at vinene fra producenten Il Paradiso di Frassina i Montalcino efter en pause igen er at finde på det danske marked, nu hos den nye importør Brunellovin. Vinene er karakteriseret ved stor harmoni. Gea, Sant'Antimo (140 kr.) er pt den mest tilgængelig med fin sødme. DO IGT Toscana 2003 (190 kr.) er der virkelig tryk på. Den indeholder udover Sangiovese også Cabernet Sauvignon og 9 andre druer. Den bør ligge lidt endnu.
Brunello'en fra 2001 var voldsomt struktureret, tannisk og lang, ikke helt tilgængelig endnu. 330 kr. ved køb af 6 flasker.
Entusiasmen strålede ud af indehaver Jens Dons, der her ses sammen med datteren Camilla. Held og lykke til ham!

Mini-sjat 10° kold rødvin til 670 kr.

Jeg ærgrede mig lidt over, at jeg intet fik ud af smagningen af nogle vine, der potentielt kunne være blandt mine favoritter, vinene fra Poliziano i Montepulciano og Casanova di Neri i Montalcino. Vinene var decideret kolde, og dette kombineret med opskænkningen af en fingerbøl-mængde, der lige dækkede bunden af mit lille glas gav ingen mulighed for at få noget rimeligt indtryk af vinene.
Da vi ikke kender importøren, ved vi ikke noget om hvilken grad af seriøsitet han ellers udfolder, og vi skal derfor afholde os fra at nævne ham ved navn. - Men altså: det var da helt til grin. Pokkers også.

En enkelt favorit-Barbera

Jeg kunne ikke dy mig for efter sidste Sangiovese-runde, hvor jeg var kommet forbi flere ret så muskuløse Brunello'er, der raspede godt på smagsløgene, at tjekke om en af vores yndlings-Barbera vine - en relativt elegant sag - kunne klare sig på den baggrund, så jeg tog lige en smagsprøve af Aldo Conterno's Barbera d'Alba Conca Tre Pile 2003. Den klarede sig flot: Meget lækker vin, som vi senere har købt hos Domaine Brandis. Anmeldelse kan læses her.

Marts 2006

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.