De ka' på Bornholm!

Henrik serverer vin Fra den siden artiklens tilblivelse lukkede restaurant Æblehaven - men vi nænner ikke at slette billedet

Sandfærdig reklame

Bornholm gør meget ud af at markedsføre sig som et sted med masser af lækkert til mund og mave. Efter to små ferier på øen i 2013 og 2016 kan vi kun sige, at reklamerne taler sandt. Findes der f.eks. noget sted i Danmark, der så fortættet indeholder så mange virkelig gode restauranter? Der findes også gode bryggerier, og foruden de traditionelle røgerier er der talrige fødevareproducenter med profil, f.eks. en pastaproducent. Og noget af det lækreste lam, vi har smagt overhovedet, havde gået og græsset omkring Hammershus. Der er endda en producent af vin, whisky, likør m.m. (lidt mere om den senere), og for slikmundene produceres der bl.a. fremragende is, gode karameller og lakrids.

Korte afstande

Under vores ophold på øen har vi oplevet det som en stor behagelighed, at uanset hvor man har sin ferieresidens er alt indenfor kort kørselsrækkevidde. Længste afstand i fugleflugtslinje (fra Hammeren i nordvest til Dueodde i sydøst) er 40 km.

Smuk natur

De smukke klippekyster, som man næsten er i nærheden hele tiden, gør sit til at give en ferie på Bornholm en ekstra oplevelsesdimension i forhold til andre steder i Danmark.

Restauranterne

Vi har på vores ferier spist på ni restauranter, som vi alle har anmeldt. (Juni 2020: To af disse restauranter er siden lukket.) Vi henviser i det følgende til anmeldelserne med en kort beskrivelse af hver restaurant. Anmeldelserne tager (som altid) udgangspunkt i vinaspektet, men der er også vurdering af maden og betjeningen.

Le Port i Vang på vestkysten næsten helt oppe nordpå fås udsigten ikke bedre. Også maden er virkelig god. Vores besøg i 2016 var på flere punkter en tand bedre end vores oplevelser i 2013, så anmeldelsen burde måske opdateres.
Maden er både traditionel og moderne, og den kombinerer fornemt en robust og lidt "finere" stil. Det bedste fra flere verdener, og et sted, som er på favoritlisten til genbesøg.

Læs anmeldelsen af Le Port

Restaurant Molen i Nexø på østkysten er et nyt bekendtskab. Der serveres faste menuer, og ambitionen er at lave topklassemad til "menneskepriser". Det lykkes fint, synes vi.

Læs anmeldelsen af Restaurant Molen

Christianshøjkroen midt inde på øen har vi kun spist en god frokost. Det tegnede så godt, at vi næste gang vil prøve at spise aftensmad der.

Læs anmeldelsen af Christianshøjkroen

SommerPony, som er en "underafdeling" af københavnske Pony, serverer mad i middelraffineret stil, og som navnet antyder, kører den kun om sommeren. Den er beliggende i Allinge i nordvest.

Læs anmeldelsen af SommerPony

Kadeau Bornholm, Vestre Sømark på Bornholm sydlige kyst, bevæger vi os ind i - nogle vil måske sige op i - Michelinstjerne-området med højelaboreret mad, som bestemt er en oplevelse. Men om det alt sammen er lige lækkert, kan diskuteres.

Læs anmeldelsen af Kadeau Bornholm

Siden vi besøgte Stammershalle badehotel i 2013 har restauranten, der ligger på Bornholms nordkyst, fået ny køkkenchef og dessertansvarlig. Det vil naturligvis have medført ændringer. På restaurantens hjemmeside oplyses dog også, at man vil fortsætte den linje, som var opnået før skiftet. Vi kan ikke vide, hvor mange af betragtningerne i vores anmeldelse, der stadig holder.

Læs anmeldelsen af Stammershalle badehotel

Vi kan rigtig godt lide vinbaren og caféen Provianten i Gudhjem. De serverer gode tapas, og ejerparret importerer selv deres vin, som også sælges i København.

Læs anmeldelsen af Provianten

Provianten

Røgede sild

Man "skal" næsten også prøve at spise på et af Bornholms mange røgerier, hvis karakteristiske skorstene er med til at give byerne deres specielle præg. På baggrund af de to røgerier, vi har prøvet, er vi dog ikke i stand til at give en specifik anbefaling.

Vinproduktion på Bornholm

I Pedesker lige vest for Dueodde ligger vingården Lille Gadegård. Det kommer for vidt at opremse alle de mange produkter, de fremstiller, men foruden vin drejer det sig bl.a. om likør og whisky!
Vi har endnu ikke besøgt vingården.

Bryggerier

Vi har kendskab til to bryggerier på Bornholm: Svaneke Bryghus, som laver glimrende mellemklasse øl, som ølnydere sikkert kender fra supermarkederne. Man kan både spise der, drikke deres øl naturligvis, og man kan også besøge stedet og købe en ølsmagning.

I Tejn på det nordvestlige Bornholm er bryggeriet Pennylan kommet til i begyndelsen af 2016. Det drives af parret Christian Skovdal Andersen og Jessica Jenkins.
Fra hvad vi har læst, er der tale om øl med personlighed og af høj klasse, men vi nåede desværre ikke et besøg under vores sidste ferie og har tilgode at smage på varerne.

Pasta

Hos Pastariget lige syd for Svaneke produceres pasta af bornholmsk durumhvede og danske økologisk æg.
Vi har smagt en enkel af deres mange varianter. Det var rigtig godt, men det er også dyrt.

Kalas is

For slikmundene

Tæt ved Sandvig (nordvest) havn kan man købe Kalas is, som er på samme niveau som et par andre af de bedste danske is.
Vi spiser kun meget sjældent karamel og lakrids, men fristet af de mange smagsprøver har vi smagt lidt hist og her. Og den bedste karamel vi mindes at have smagt var i en forretning i Gudhjem. Ikke noget der trak plomber ud men blød, smeltende og lækker.

August 2016

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.