Facebook-ikon
Del denne side
Vinsidernes aktuelle Google PageRank
 

Portvin

Land og område: Portugal, Douro regionen
Wiese & Krohn portvin

Portvin fremstilles i Douro regionen i det nordlige Portugal.

Der findes et væld af stilarter, der dog alle har ét element ved fremstillingen tilfælles: Druemostens naturlige gæring standses ved tilsætning af druesprit. Herved beholder mosten noget af druernes naturlige sukkerindhold - vinen bliver naturligt sød - og alkoholprocenten stiger selvfølgelig og ender typisk på ca. 20%.
(Denne metode anvendes også andre steder, f.eks. i Frankrig, hvor vin fremstillet efter denne metode kaldes Vin Doux Naturel. Læs om disse vine her.)

Vi vil nedenfor give en oversigt over de forskellige typer portvin og til sidst fortælle lidt om vores erfaringer og præferencer.

Hvid og Ruby

Hvid portvin laves af grønne druer, og vinen lagrer på store fade i 2-3 år.
Ruby laves på ca. samme måde men udelukkende af blå druer.

Tawny: med aldersangivelse, med årgang og så de billige

Det engelske ord Tawny betyder brunlig eller gulbrun, og hentyder til den farve, som portvinen får, når den lagres på små fade i længere tid.
"Rigtig" tawny portvin findes i to kategorier: 1) med aldersangivelse, f.eks. 10 års eller 20 års, 2) med angivelse af årgang, de såkaldte Colheita vine.
Begge tawny typer er i princippet drikkeklare når de er tappet på flaske.

Der findes dog også billige portvine, der bærer betegnelsen tawny, men de har typisk fået farven ved iblanding af hvid port, og smagsmæssigt byder de ikke på de ægte tawny-kvaliteter.

Tawny med aldersangivelse

Denne type findes som: 10 years old, 20 years old, 30 years old og More than 40 years old.
Betegnelserne hentyder dog ikke til en eksakt alder. Tawny vine med aldersangivelse er fadlagrede portvine, der er blandet af vine af forskellig alder. Instituto do Vinho do Porto skal godkende, at vinen er karakteristisk for det, som man forbinder med aldersbetegnelsen.
Smagsmæssigt er de kendetegnet ved en karakteristisk (og ekstremt lækker) nøddeagtig smag.

Colheita

Colheita betyder årgang. Når der står f.eks. Colheita 1997 på en portvin, er der tale om en tawny portvin fra det år.

Vintage

Vintage er et engelsk ord, der betyder vinhøst eller årgang. Vintage portvin er en fornem portvinstype, der kun laves i de allerbedste år. Den tilbringer kun ca. 2 år på fad, hvorefter den udvikler sig i mange år på flaske. I de yngre stadier af vinens udvikling er den rå frugt i centrum. Mange anser den for først at være egentlig drikkemoden i relativ sen alder. Vintage portvin regnes af mange for "kongen" af portvin.

Late Bottled Vintage (LBV)

= sent aftappet årgangsvin, som tappes på flaske efter 4-6 års fadlagring. Denne ekstra tid på fad i forhold til Vintage port gør den blødere og mere tilgængelig i yngre alder.

Quinta Vintage

er portvin fra en enkelt vingård i modsætning til Vintage, der typisk er fra flere vingårde. Den skulle efter sigende være lidt lettere og hurtigere udviklet.

Vintage Character

er blandet af flere forskellige årgange med et gennemsnit på omkring 4 år. Den skulle have noget af samme karakter som Late Bottled Vintage men samtidigt være lettere og hurtigere drikkemoden.

Vores erfaringer og præferencer

Vi holder meget af gode tawny portvine, altså enten dem med aldersbetegnelse eller Colheita-vinene. Den syntese af vin og langvarig fadlagring giver en uforlignelig smag, der ofte associeres med bl.a. nødder.

Vi har også haft OK oplevelser med Late Bottled Vintage vinene.

Vintage port betragtes af mange portvins-kendere for at være det ypperste. Men hvor tawny-typerne er klart til at blive drukket når de kommer på markedet, foretrækker mange at gemme en Vintage-port i mange år. Denne type praksis har vi ikke nævneværdige erfaringer med. Vi har dog smagt flere vintage portvine, der smagte virkelig godt som unge, hvor den rå frugt som tidligere nævnt er i centrum.

Når vi så snakker tawny, så har vi haft vores allerbedste oplevelser med vinene fra Wiese & Krohn (som forhandles af Erik Sørensen Vin. Se f.eks. vores anmeldelse af deres 20 års tawny her.

Portvins holdbarhed efter åbning

Du kan læse om hvor længe portvin kan holde sig efter åbning her.