Hvor længe kan portvin holde sig efter åbning?

Det der oprindelig gav os sparket til at skrive om portvins holdbarhed var følgende citat fra Søndagsavisen 11. november 2012: "En åben portvin holder ikke længere end almindelig vin. Når først flasken er åbnet, begynder iltningen, og smagen forsvinder. En åben portvin skal derfor drikkes inden for et par dage. Kilde: Drikportvin.dk"

Det er længe siden, vi har læst magen til vrøvl om vin. Udsagnet er så langt ude, og man fristes til at tro, at de, der har skrevet det, ingen som helst erfaring har med portvin.

Vi udtaler os i det følgende ikke på baggrund af laboratorieprøver eller litterære studier, men udelukkende på baggrund af vores personlige erfaringer. Og de fortæller os med al ønskelig tydelighed, at en portvins smag ikke forsvinder i løbet af et par dage.

Kopke Vintage portvin

Som med så meget andet, skal man passe på med generaliseringer. Og hvad portvin angår især fordi der findes en vifte af forskellige typer, der er på en række områder er væsensforskellige. Sandheden er nuanceret: Nogle portvinstyper kan man have fornøjelse af i månedsvis efter at vinen er åbnet. Andre forandrer sig hurtigere, og her kan en sammenligning med f.eks. rødvins holdbarhed være relevant, men det gælder altså ikke portvinstyper, som de fleste mennesker drikker. I langt de fleste tilfælde kan man regne med, at portvin holder sig uden problemer inden for i hvert fald et par uger. Og måneder behøver heller ikke tage livet af en god portvin.

Holdbarheden afhænger af...

...typen. Og her findes et væld af typer. Så for ikke at gøre det for kompliceret, så lad os tage fat i den type portvin, som har det mest kritisk med ilt: Vintage port.

(Du kan læse mere om de forskellige portvinstyper her.)

Vintage port

Vi gætter på, at de fleste, der stiller spørgsmålet "Hvor lang tid kan portvin holde sig efter åbning?" ikke er velbevandrede udi vintage portvin, som mange er enige om at opfatte som "kongen" af portvin. En vin der lagres relativt kort tid på fad, ca. to år, og en vintype, som mange opfatter som hørende til gemmevin-genren. Åbner man sådan en vin efter flere tiårs kælderlagring, ja, så skal den nok drikkes ganske hurtigt efter åbning. Men vi må her sige: Vi har ingen personlige erfaringer med så gammel vintage port, så lige netop her læner vi os op ad, hvad andre har skrevet om emnet.

Vi har derimod flere erfaringer med vintage port, der kun har ét tiår på bagen. Det mest almindelige synspunkt vedrørende vintage port er, at de uanset alder skal drikkes kort tid efter åbning. Vi har dog ikke observeret mindste problem med i ro og mag at konsumere ca. 10 år gammel vintage port over adskillige dage. Her for nylig havde vi fornøjelse af en 14 år gammel vintage port, der holdt sig upåklageligt en måned. Først fem uger efter åbning, udviste den begyndende træthedstegn. Så vi vil også fremover uden ængstelse tømme flasken i det tempo, der passer os.

De billigere portvinstyper - som hvid og Ruby port - kan vi ikke forestille os, at man vil få problemer med at bevare med prop på selv efter adskillige måneder efter åbning. Vores gæt er, at de vil være stort set uforandrede selv efter længere tid. Men her gætter vi, idet vi mest dyrker de bedre tawny-portvine, som omtales i det følgende.

Quinta do Vallado 10 års tawny

(Gættet er, efter at artiklen er skrevet, afløst af vished. Læs om en lille test, hvor en Ruby portvin var blevet bedre efter at have været åben i flere år.)

Tawny port

Navnet Tawny port optræder på både billige, simple portvine og på dyrere luksusvine. Tawny betyder brunlig eller gulbrun, og hentyder til den farve, som portvinen får, når den lagres på små fade i længere tid.
De billige vine har typisk fået farven ved iblanding af hvid port, og smagsmæssigt byder de ikke på de ægte tawny-kvaliteter.
"Rigtig" tawny portvin findes i to kategorier: 1) med aldersangivelse, f.eks. 10 års eller 20 års, 2) med angivelse af årgang, de såkaldte Colheita vine. Og det er bl.a. her, vi synes de interessante portvinsoplevelser findes.

Vores erfaringer - og dem har vi nok af til at vide hvad vi snakker om - er at disse portvine sagtens kan holde sig i mindst flere uger efter åbning (længere når vi sjældent at have mere tilbage i flasken at gøre erfaringer med). Ikke sjældent er vi ude for, at vinen smager bedre dag 2 end dag 1. Og så forandrer vinen sig. Men om den bliver bedre eller dårligere er dels en smags sag, dels afhænger det i høj grad af den konkrete vin. Men det gælder så afgjort ikke, at vinen pr. definition bliver dårligere eller mister smag efter nogle dage.

Konklusion

De fleste "almindelige" mennesker, der køber eller får en flaske portvin, kan åbne den og med sindsro drikke den i løbet af den periode, der passer til hvornår man har lyst til at drikke den. Glem alt om Søndagsavisens påstand om at den skal tømmes på et par dage.

November 2012/December 2023

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.