Vin Doux Naturel er dessertvine fremstillet efter en metode, hvor vinens naturlige gæring standses ved tilsætning af druesprit, altså samme metode som bruges ved fremstilling af portvin. Herved beholder mosten noget af druens naturlige sukkerindhold vinen bliver naturligt sød - og alkoholprocenten stiger selvfølgelig.
Mange kender sikkert den hvide variant fremstillet af druen Muscat, f.eks. Muscat de Rivesaltes. De mest interessante vine er dog fremstillet af blå druer med Banyuls og Maury som de mest fremtrædende repræsentanter.
Banyuls og Maury findes i mange stilarter - og priser - fra unge frugtige vine uden fadlagring - ofte kaldet Rimage eller Vintage - til store ædle Grand Cru vine lagret på ældgamle fade i hektoliterklassen.
Smagstypen i en ung frugtig Banyuls/Maury kan være noget med blommer, figner, mørk chokolade og nelliker. Ikke sjældent har denne type Vin Doux en struktur, der kan minde om rødvins, d.v.s. med mærkbare tanniner. De gamle fadlagrede vine minder mere om en stor ædel tawny-portvin.
Banyuls/Maury holder en lavere alkoholprocent - ca. 16% - mod portvins 20%. Det giver dem en vanskeligt modståelig "lethed" kombineret med stor smagsfylde.