Piemonte 2010, side 2/2

Barbaresco

Vi har gang på gang grebet os selv i at have forestillinger om at byer, der leverer navne til berømte vine, er noget særligt. Det er de for det meste overhovedet ikke. De er bare byer og ikke sjældent kedelige byer. Som f.eks. Barbaresco. Magen til død by skal man lede længe efter. Billedet viser hovedgaden næsten i sin fulde længde fra man kommer ind i byen og op til enden af byen med det karakteristiske tårn. Lige ude til højre for det synsfelt som billedet dækker er en bar, som nok er der hvor der umiddelbart er mest liv. Oppe på første sal over postkassen til højre ligger Ristorante Antinè, som vi roste meget efter vores første besøg for fire år siden. Vores oplevelse denne gang var dog at kvaliteten i enhver henseende var faldet, og at det var som om teamet havde mistet gnisten. Går man 10 meter længere op af gaden holder Gaja til inde til højre i den røde bygning. Det kan (ikke synligt på billedet) iagttages ved navnet på gavlen og en stor lukket port. Nå, man skal jo lige, når man er på de kanter, se den berømte by...

Matteo Correggia

Efter at vi for første gang på en restaurant i Piemonte for fire år siden smagte Matteo Correggia's Barbera d'Alba Marun har den været en af vores absolutte Barbera-favoritter. På det venstre billede ses, hvor Marun ligger og lagrer, til højre ses Ornella Correggia, Matteo Corregia's enke. Hun står i dag i spidsen for ejendommen, der holder til i Roero-distriktet i nærhed af byen Canale lidt nord for Alba.
Vi smagte bl.a. den nyeste årgang af Marun, 2007, som angiveligt er et superår for Barbera. Om det var vores tidlig-formiddag-smagsløg, der var skævt kalibreret, eller om vinen i denne årgang vitterligt er noget sødere og mere syrefattig end normal vil vi vente med at afgøre til vi får smagt en flaske ved middagsbordet. Under alle omstændigheder bliver Marun altid bedre af et par år på langs. En alder på ca. 5 år synes vi er passende.
Matteo Correggia producerer udover nævnte Marun en række andre vine, herunder den fine, harmoniske og ganske bløde Roero Riserva, Ròche d'Ampsèj fremstillet af Nebbiolo. Stilen i Correggia's vine er gennemgående elegant og relativt blød.
Marun forhandles herhjemme af Enoteca-Vin og DoréDelicato og Havnens Vin & Tobakhus. Marun koster ca. 250 kr. herhjemme og 19 € hos producenten.

Giovanni Corino

Vores besøg hos Giovanni Corino skyldtes at vi på Restaurant Sletten i Humlebæk havde smagt en virkelig dejlig Barbera d'Alba fra Corino: Ciabot dù Re 2007. Vi bruger normalt ikke nævneværdigt krudt på at slæbe vin, som kan købes i Danmark, med hjem. Dels er det sjovere at hente noget hjem, som ikke kan købes herhjemme, dels er besparelserne ind imellem moderate. I sjældne tilfælde kan priserne endda være lavere i Danmark end dernede. Men i dette tilfælde, hvor vi puttede en sixpack af Ciabot dù Re i bagagerummet, sparede vi da 725 kr., så det tager vi med.
Hvad Barolo angår er Corino udpræget modernist, dvs. lagrer udelukkende sine vine på barriques. Det tiltalte mig (Preben, der drikker Barolo alene) ved denne lejlighed ikke, hvor jeg fandt vinene for søde. Men Barbera Ciabot dù Re er super! 249 kr. hos Domaine Brandis. 17 € hos producenten, hvilket er 2 millimeter fra halv pris.

Alba

Den eneste by, som vi - isoleret set som by og uden at skele til det vinmæssige - finder værd at besøge i Piemontes centrale vinområde, er Alba. Den er ganske hyggelig. Der er en gågade, forretninger og caféer.
Barolo er også et kort kig værd. (Se billede herfra samt beskrivelse på vores Piemonte-side fra 2006.)
Asti ligger lidt nordligere og er en anden by af en vis størrelse, men ifølge Helle, der tilbragte en eftermiddag der, er der ikke rigtig noget at komme efter.

Oddero

Som tidligere beskrevet valgte vi denne gang udelukkende at besøge producenter hvis produkter vi i en eller anden udstrækning havde førstehåndserfaringer med forinden. Ingen opslag i guider o.lign. Således også med Oddero, hvor det var en smagsprøve af Barbaresco Gallina 2006 ved Barolo Event 2009 i København der havde vakt min (Preben, der smager Nebbiolo alene) nysgerrighed.
Cristina Oddero tog imod og serverede udover smagsprøver på "min" Gallina i årgangene 2006 og 2007 også bl.a. et par Barolo. Ligesom ved Barolo Event var det helt klart Oddero's Barbaresco der gik mest ind hos mig med deres indlysende godhjertethed. Jeg må have til gode at komme ind på livet af Barolo'erne. Kataloget indeholder seks forskellige Barolo men kun en Barbaresco.
Oddero's vine importeres af dand.dk.

La Rosa dei Vini

Vi tager afsked med Piemonte for denne gang på restauranten La Rosa dei Vini i Serralunga tæt ved Ettore Germano, hvor vi som tidligere nævnt boede. Her er maden rigtig god, solid og der er rigeligt af den, og servicen er fin. Og så er der jo områdets typiske og vidunderlige udsigt, som dog ikke lige optog Helle mens forretten var på bordet. Det er byen Castiglione Faletto man ser forrest, mens La Morra kan skimtes i disen helt ude i baggrunden.
Vi har ved flere lejligheder fremhævet det skønne ved at man sydpå kan gå ud og spise godt og lade maden ledsage af en virkelig god flaske vin uden at føle sig flået. Prisen på maden kan man ikke klage over, og prisen på vinen kan man ofte decideret glæde sig over, især når man sammenligner med danske forhold. Vi betalte således her 66 €, dvs. 500 kr. for to forretter, to hovedretter, to store flasker vand, en flaske virkelig god Barbera og en kaffe. Det kunne på en restaurant i Danmark snildt være prisen for pågældende vin alene. Vi betalte 15 € (113 kr.) for Barbera d'Asti, Tre Vigne, Vietti, som herhjemme koster 145 kr. en detail (hos Niche Vine). Gang med 3,5 (ikke usædvanligt på en dansk restaurant) og vupti, så er de 500 kr. hjemme.

Efter Piemonte gik turen til Provence, hvorfra du også kan læse "historier" og se billeder.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.