Provence 2010

På marked i Provence

Efter vores besøg i Piemonte skifter vi i høj grad stil. Hvor maden og vinen i høj grad er en tiltrækningsfaktor i Piemonte, så er det andre ting, der primært trækker os til Provence: Der er tryk på farver - både i natur og kultur, dufte og højrøstede insekt-kor på en måde som vi ikke finder andre steder. Vejret har aldrig svigtet os. Og så har vi fundet nogle steder, der bidrager mere end gennemsnitligt til hvile og sjælefred. Men vi vil selvfølgelig også gerne i Provence have noget ordentligt at spise og drikke.
Billedet er fra fødevaremarked i Coustellet ved Luberon-bjergene. For det meste lader vi andre om at lave maden, når vi rejser, men denne dag havde vi besluttet at spise "hjemme". 38 graders varme på de kanter er simpelthen ensbetydende med rosévin. Og det lykkedes os faktisk her ved denne tilfældige bod, hvor kooperativet Cave de Lumières i Goult udskænkede, at finde en rosévin, der var så god, at vi tog lidt med hjem til Danmark af den: Domaine Terrus, Ventoux, 2009 til 5 € flasken. En hel del bedre end et par dyrere flasker fra en virkelig god vinforretning i nærliggende Apt, der udelukkende sælger ikke-kooperativ vin. Så man behøver ikke pr. definition at kimse af kooperativerne.

Restaurant Le Tilleul

Som nævnt så kan provencalerne altså et eller andet med farver. Sikkert inspireret af naturen med f.eks. marker med rød jord, gule solsikker, lilla lavendler og grønne blade. Det er så skønt at have øjne dernede.
Restaurant le Tilleul i den specielle - og meget turistede - by Saint Paul de Vence (10 km vest for Nice) er maden en fryd for smagssansen, men så sandelig også for synssansen. Her er to hovedretter, en med bøf og svampe, en med and, figner og lilla kartoffelmos. Smukt og velsmagende. Siddende udenfor i godt vejr med god mad, god vin, god udsigt og god betjening er Le Tilleul et godt sted at tilbringe en aften.

Domaine de Fontenille

En vinproducent anbefalede os engang at købe den nyeste aftapning af en given årgang af hans vin, som han fandt langt bedre end de tidligere aftapninger. Stor var vores undren. Vi troede indtil denne dag at en given vin i en given årgang skulle være et bestemt produkt med bestemte egenskaber. Siden har vores viden om, at sådan er virkeligheden ikke nødvendigvis, været en kilde til en forklaringsmulighed, når to eksemplarer af en vin opfører sig så forskelligt, at man ikke kan tro det er samme vin.
Denne utilregnelighed har vi oplevet med Domaine de Fontenille's Côtes du Luberon fra to forskellige forhandlere, der har importeret samme vine med nogle års mellemrum (Oxholm Vine og Vine.dk. Udover at vinene fremstod væsensforskellige, så propperne på de sidst importerede fuldstændig friske ud, hvilket stærkt nærede formodningen om at vi her havde at gøre med forskellige aftapninger af samme vin.
Så da vi besøgte Fontenille – fordi vinene når de er gode er blandt mine (Prebens) favorit-dagligvine – spurgte vi naturligvis om deres aftapningspolitik. Svaret var, at de tapper hver årgang 3-4 gange. Og de vidste godt at vinene opførte sig forskelligt afhængigt af aftapningstidspunkt. Men de betragtede det tilsyneladende ikke som et problem.
På baggrund af de oplevelser jeg har haft med forskellige aftapninger, er mit indtryk at ejendommens tidligere aftapninger er bedre end de senere. Min oplevelse er, at vinen skifter karakter og taber markant i kvalitet af at ligge i de store glasforede cementbeholdere i forhold til når de lagres i flasker. Men som sagt, når det går godt på Fontenille, så går det rigtig godt. Jeg kender ingen andre vine, som så markant og så smukt har givet mig fornemmelsen af at have et sugerør direkte i den vilde natur.
På billedet ses Xavier Leveque, som driver ejendommen sammen med sin bror, Pierre, der står for selve vinfremstillingen.

Efter Provence gik turen til Beaujolais og Mâcon-distriktet, hvorfra du også kan læse "historier" og se billeder.

Du kan se mere om Provence på vores side om besøg i området i 2006.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.