Beaujolais og Mâcon 2010

Juliénas

På vores tur hjem fra Provence skulle vi lige ind og købe hvidvin hos et par af vores favoritproducenter i Fuissé i det sydlige Bourgogne. Vi plejer også at bo i Fuissé. Men da vi sidste gang erfarede at byens Hotel La Vigne Blanche havde skiftet ejer, og da mere end en hændelse var udtryk for en ubehagelig og usympatisk indstilling hos de nye ejere, valgte vi denne gang at logere 10 km længere sydpå. Og så er vi pludselig i Beaujolais-distriktet. Vi boede på Hotel des Vignes i Juliénas, som er en af de 10 Beaujolais Grand Cru byer. Hotellet kan anbefales især grundet de virkelig søde og servicemindede værter (billederne på hotellets hjemmeside er en del flottere end virkeligheden). Vi vender helt sikkert tilbage.
Her ses Juliénas' hovedgade på et travlt tidspunkt med både besøgende på baren og kørende bil. Flagene er opvarmning til en vinfest de følgende dage.

Domaine La Soufrandise

Som nævnt så skyldtes vores ophold i det allersydligste Bourgogne, bl.a. at vi på vejen hjem lige skulle ind og købe nogle kasser hvidvin hos et par af vores favorit-producenter i Fuissé distriktet. Domaine la Soufrandise er sammen med Domaine Cordier, som vi omtalte i forbindelse med vores rejse i 2006, de eneste producenter som vi konsekvent vender tilbage til. I favorit-trekløveret hører også Bret Brothers/Domaine Soufrandiere. Dem lærte vi første gang at kende på rejsen i 2006, men dels har vi masser af vin fra dem liggende, dels forhandles flere af deres vine i Danmark hos Vigneron Wineimport (tilføjelse december 2010: eksisterer ikke mere), så vi sprang Bret Brothers over i denne omgang.
Soufrandise, som drives af Françoise og Nicolas Melin (sidstnævnte, som er vinmageren, ses på billedet), laver en håndfuld forskellige vine, af hvilke vi til stadighed foretrækker Mâcon Fuissé - La Ronté og Pouilly-Fuissé - Clos Marie. De er stabilt gode vine i alle slags årgange, og for os er det vine, som vi umuligt kan blive trætte af. Ikke kæmpe vine, men ekstremt lækre, velafbalancerede og klassiske. Og til at betale. I år kostede Macon-Fuissé 8 € mens Pouilly-Fuissé kostede 9,50 €. Begge vine er umiddelbare og lige til at gå til med det samme, mens vinene fra Bret Brothers har godt af nogen alder. Cordier repræsenterer en helt tredje stil med markant fadpræg. Med de tre stilarter er vi rigeligt dækket ind.
Vinene fra Soufrandise skulle herhjemme angiveligt kunne købes gennem Maison de Provence, men aktuelt er de udsolgt, og vi har heller ikke tidligere hos dem fundet de vine vi søgte. Og hjemmesiden er aktuelt lukket. Så det forekommer ikke særlig brugbart. Men vi besøger også hellere end gerne det søde ægtepar på deres ejendom i vores kære Fuissé en gang imellem.

Landskaber i Beaujolais

Det kan godt være at Bourgognes mest interessante vine ikke produceres i Beaujolais, men nogle af Bourgognes smukkeste og mest spændende vinlandskaber finder man efter vores mening i Beaujolais-distriktet. Det er betagende og meget varieret, bakket og med flotte udsigtspunkter.

Chapelle La Madone 1

Da vi kørte ind til byen, der giver navn til den berømte Beaujolais Grand Cru, Fleurie, mødte der os dette - synes vi - fascinerende syn af en lille kirke på bakketoppen og omkranset af vinmarker. Chapelle la Madone hedder den. Den dystre himmel medvirkede til et let "spooky" skær over landskabet.
Kirken i vinmarkerne var et motiv som vi havde svært ved ikke at fotografere fra alle mulige vinkler og belysninger, så der kommer to billeder mere længere nede på siden.

Chapelle La Madone 2

Som det ses er Chapelle la Madone omgivet af vinmarker på alle sider, så det er et godt og livsbekræftende sted at tilbede sin gud. Og Kristus-figuren ovenpå tårnet har tydeligvis sin virkning, idet der, som det ses, trods overskyetheden er klar bane opadtil, hvis man blot sender sine bønner i den rigtige retning.

Chapelle La Madone 3

Da vi kom forbi kirken den følgende dag, var vejret et ganske anderledes, hvilket gør det til et endnu gladere sted at betragte. Og jo, det er en antenne der er anbragt øverst på Kristus-figuren.

Restaurant Café de la Bascule, Fleurie

Fleurie er en af de mest kendte Beaujolais Grand Cru byer, og vinen fra byen benævnes ind imellem dronningen af Beaujolais (hvor Moulin-à-Vent tilsvarende kaldes kongen). På Fleurie's lille centrale plads er der to restauranter, som udefra ser temmelig turistfælde-agtige ud. Vi spiste frokost på Restaurant Café de la Bascule, hvor vi måtte æde vores fordomme i os: Vi fik virkelig god mad, og baglokalet, hvor vi sad, var befolket med franskmænd, der tog godt for sig af de traditionelle og landlige retter, hvilket altid er et godt tegn. Også fin og effektiv service. Som det ses på tavlen var der masser af Fleurie at vælge mellem. Men pas på: Der bondefanges på prisen, som bliver tillagt nogle euro, når man drikker vinen på restauranten.

Jacoulot

Noget af det bedste spiritus jeg (Preben) kender er Marc de Bourgogne fra producenten Jacoulot, der holder til i byen Romanèche-Thorins i det centrale Beaujolais. På samme måde som hos vinproducenter kan man smage på varerne før man køber. Den venlige, kultiverede (og engelsktalende) Jean-Luc Cocagne, der driver ejendommen sammen med sin kone Véronique, skænker her op af den nyeste kreation: En 20 års marc, der ikke - som det ellers er kutyme med brændevin - er fortyndet med vand for at holde alkoholprocenten nede, så vi ender her på 47,7%. Jeg smagte på producentens fire forskellige marc, alle skønne på hver deres måde. Priser fra 27-69 €.
Da jeg ikke formåede, som jeg ellers for det meste praktiserer ved smagning af især mange vine, at spytte ud, og da jeg for at sammenligne lige måtte vende tilbage og smage en eller flere gange mere på de forskellige marc, var jeg uendelig glad for at Helle, der slet ikke bryder sig om spiritus, påtog sig chauffør-ansvaret resten af dagen. Det var en af turens for mig store smagninger. Hold op hvor er det godt! Og hvor bliver man dog i godt humør!

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.