Dette var vores første tur til Piemonte, og vi var allermest imponerede af den på alle måder høje standard på restauranterne: Mad, vin og betjening var af høj kvalitet. Se f.eks. her (klik på billedet for at se det i stor størrelse) hvor smukt og smagfuldt brød, grissini, vin og vand serveres til en frokost på Osteria Madernassa ved byen Guarene (10 km fra Alba).
Det var Barbera vinene vi gik efter i Piemonte (der skulle dog komme en
måske skæbnesvanger Nebbiolo-oplevelse, mere om det senere). Vi havde rigtig gode
Barbera-oplevelser hos bl.a. (fra
venstre) Piero Busso (Neive),
Roberto Voerzio (La Morra) og
Giacomo Grimaldi (Barolo).
Vi var overraskede over, at i Piemonte er det typisk "vinbonden", der tager imod
og præsenterer sine vine - generøst og entusiastisk i øvrigt. Det betyder så
også, at det er en fordel at lave en aftale i forvejen, for måske er han ikke
hjemme, eller også har han travlt med at arbejde. Der skulle nogle gange en
rigtig god portion ihærdighed til at få et besøg i stand.
Når vi er i Italien i et vinområde, bor vi altid på en
Agriturismo. Det ville på dansk hedde bondegårdsferie, men
"bønderne" på billedet har hverken svin eller rugmarker men producerer god vin med
hovedvægten på Barbaresco. Vi ser
her tre generationer hos vinproducenten
Ada Nada (få km fra Alba), som vi boede hos.
Vi ville egentlig styre udenom Nebbiolo-vinene
(som det aldrig er lykkedes os at blive gode venner med) og koncentrere os om Barbera. Giancarlo Nada serverede
dog som "velkomstdrink" et glas af sin Barbaresco. Det lykkedes ham dermed for
første gang i mit (Prebens) halvlange liv at vække min Nebbiolo-nysgerrighed.
Måske jeg alligevel kan komme til at holde af den drue?? Hvis det sker, har hr.
Giancarlo skrevet vinhistorie i mit liv. Helle kunne ikke lide vinen.
Lige ved Barolo by er dette vidunder-vinlandskab, der fortjener lidt flere pixels end du kan se på miniaturen til venstre, så klik på billedet for at se det i stor størrelse. Det vrimler overalt med disse bredde og dybe vinlandskaber.
Byen Barolo er klaret på en formiddag. Udover at gå rundt i de helt almindelige gader, kan man besøge det lille slot, som ses bagest til venstre. I slottets kælder er der et enotek med masser af - ja det siger sig selv - Barolo vin.
Hos Braida, der forbindes med "fødslen" af den relativt nye, skønne type barriquelagrede Barbera, som vi er så begejstrede for. Hos Braida gør man meget for at holde afdøde Giacomo Bologno's ånd nærværende. Jeg oplevede den luksus at smage fem nyåbnede vine op til 38 € (285 kr.) pr. flaske. Udover lejligheden til at smage vinene under optimale forhold fik jeg en flot og detaljeret "forelæsning" om dem. En stor oplevelse, hvor jeg følte ydmyghed over at være på et sted, hvor Barbara-hsitoriens vingesus var til stede.
Udsigten her fra restauranten La Ciau del Tornavento i Treiso (nær Alba) er nok den flotteste vi har oplevet på en restaurant overhovedet. Restauranten anses for at være den bedste i Alba/Barbaresco området. Den var i hvert fald den dyreste. Maden var bestemt også glimrende men ikke i særklasse over hvad vi fik andre steder, og vi var uheldige med en arrogant og overfladisk vintjener. Men denne betjening var undtagelsen fra reglen med den opmærksomme, indlevende og venlige betjening.
I absolut topklasse hvad betjening angår var
Ristorante Antinè beliggende i Barbaresco by. Anbefalelsesværdig.
Maden er også af høj klasse, i den elegante og (måske) fransk inspirerede genre.
Desværre har vi intet billede derfra - men det vil i sig selv heller ikke være
nogen reklame. Lokalet er isoleret set temmelig kedeligt.
(Denne side vil efter vores besøg i 2010 blive opdatere - Antinè er på ingen
måde hvad den har været.)