Verona - vin og turisme

- del 1: Konkurrencer i vinturisme
Pieropan, bygning og landskab Vinder af Great Wine Capitals' internationale pris for Verona: Pieropan

Der var i Verona et større træf af vinimportører, vin- og turismejournalister fra mange lande fire dage i juni under overskriften Verona Wine and Olive Oil Tourism.
Danitacom, Det Italienske Handelskammer i Danmark, og Handelskammeret i Verona havde inviteret. Preben deltog.

Wine and Olive Oil Tourism

Fire artikler

Oplevelserne på turen var så rige og varierede, at jeg vælger at opdele i fire artikler, som vil blive offentliggjort med en uges mellemrum.

Nærværende artikel handler om en central begivenhed på turen: konkurrencen Best of Winetourism hvor Handelskammeret i Verona blandt områdets vinproducenter udråbte en vinder for 2024 indenfor hver af syv kategorier (ses i højre spalte).

Den anden artikel, som nu er offentliggjort, handler om nogle ikke-vinrelaterede oplevelseshøjdepunkter i Verona, nogle attraktioner som jeg varmt kan anbefale.

I den tredje artikel omtaler jeg de rødvinproducenter, som vi besøgte.

Artikel nummer fire tager besøgene hos hvidvins­producenterne til behandling.

Hvis man undrer sig over, at jeg ikke nævner noget om olivenolie, som vi jo var stillet i udsigt, at turen også skulle handle om, skyldes det, at der på programmet - i hvertfald vinskribenternes - intet var om dette skønne produkt.

Verona og omegn er et spændende sted at besøge

Før jeg går i gang med at fortælle, vil jeg lige nævne det, der for mig er de vigtigste overordnede konklusioner ovenpå besøget i Verona og vinområderne omkring byen:

  • Verona er en skøn by, som jeg meget gerne vil genbesøge - hvorfor i alverden har jeg aldrig været der før?
  • Afstandene fra Verona til de omkringliggende vinområder, som f.eks. Valpolicella (og dermed Amarone), og til Gardasøen er små, ligesom afstandene mellem de enkelte vindistrikter omkring byen er det.

Fokus på turisme

Handelskammeret i Verona har turisme som et af sine vigtigste fokuspunkter. De opererer i høj grad også med vinturisme, "enoturismo", som de kalder den.

Verona er som den eneste italienske by medlem af det internationale netværk Great Wine Capitals (i det følgende: GWC). Her er Verona i fint selskab med 11 andre byer bl.a. Bordeaux og San Francisco/Napa Valley.

Alle konkurrencerne

Der afholdes hvert år tre runder konkurrencer indenfor GWC. I den første afholder de 12 byer lokalt en konkurrence, hvor en vinder for hver af syv kategorier kåres.

Alle vinderne

Prisuddeling

Uddelingen af disse lokale priser for Verona foregik ved en gallamiddag, hvor Handelskammeret i Verona var vært.

Kategorierne og vinderne af disse var:

Det ligger lige for at forestille sig, at en sådan konkurrence kan være med til at motivere de foretagender, der arbejder med vinrelateret turisme, til at yde deres ypperste og dermed bidrage til løbende at højne kvaliteten og øge diversiteten af de oplevelser, der udbydes.
Konkurrencen skaber selvfølgelig også øget fokus på denne form for turisme.
Når jeg forhåbentlig en gang kommer til at genbesøge området som privat turist, vil jeg da klart skele til hvilke ejendomme, der har vundet fx indenfor logi og restauranter og også undersøge, hvad innovative oplevelser byder på.
Dette år fik den vindende ejendom i sidstnævnte kategori prisen "for at have skabt et museum, som tilbyder en fordybende oplevelse, som fortæller om historien, kulturen og territoriet på en rejse, der engagerer alle sanser, og som tilbyder besøgende de ideelle rammer til at forstå den sammenhæng, i hvilken Veronas store vine bliver født."

Teresita Pieropan og Giuseppe Riello Teresita Pieropan og formand for Handelskammeret i Verona,
Giuseppe Riello

De internationale kåringer

Efter at hver af GWC's medlemsbyer har foretaget deres lokale kåringer af en vinder i hver af de syv kategorier, kårer GWC's internationale jury for hver af byerne én vinder på tværs af kategorierne. Vinderen for 2023 (kåret sidste år) for Verona var Soave-producenten Pieropan "for at have skabt et vineri som kombinerer state-of-the-art teknologiske færdigheder med fængslende arkitektoniske løsninger i harmoni med den omgivende natur og med respekt for landskabet i Soaves bakker."

Når disse Global Winners er kåret, åbnes for endnu en konkurrence: People's Choice Award. Her kan folket via GWC's hjemmeside kåre en vinder for hver af de syv kategorier blandt samtlige 12 byers kategorivindere.
People's Choice Award for 2023 forsynede Pieropan med endnu en pris, og det var i kategorien Arkitektur og landskab.

Billedet øverst på siden viser en flig af den imponerende Pieropan-bygning og landskabet omkring den. Der kommer et billede mere i artiklen om besøgene hos områdets hvidvinsproducenter.

GWS' hjemmeside har den for potentielle turister nyttige funktion, at man kan finde de forskellige vindere udvalgt efter bl.a. by, kategori og år.

Besøg hos de vindende producenter

Vi vinskribenter fik lejlighed til at besøge to af de producenter, der var på vinder-scenen denne aften: Farina og Pieropan. De vil blive omtalt i kommende artikler.

Juni 2023

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.