Facebook-ikon
Del denne side
Vinsidernes aktuelle Google PageRank

Mad

- shoyu, olivenolie og "balsamico"

Shoyu, japansk sojasovs, low salt

Shoyu etiket

Urtekram importerede tidligere en en pragtfuld økologisk Shoyu Tamari. Den er af en eller anden grund afløst af en nye serie japanske sojasovse, som smager ringere og grovere og desuden er alt for salte.
Den der hedder Low Salt Shoyu har dog et tåleligt saltniveau og smager glimrende uden at komme på højde med den udgåede, så det er den vi nu bruger i mangel af den gode gamle.
Den er et meget alsidigt produkt (bl.a. fordi den ikke er sød). Ikke fordi vi på nogen måde gør den i japansk eller kinesisk mad, men prøv f.eks. at marinere nogle kyllinge-filetter (uden skind) en times tid (eller mere) i denne soja, og krydr dem så inden stegningen med peber og f.eks. timian, basilikum, oregano el.lign. (endelig ikke med salt, da sojaen udover at krydre jo også salter). Det tilfører en dimension til stegt fjerkræ, som er stærkt vanedannende.

Sojaen kan også bruges som "smagsforstærker" i forskellige sammenhænge. Man slipper ved samme lejlighed for underlødige produkter som bouillonterninger og den slags.

For os er denne sojasovs en uundværlig ingrediens, som vi bruger til alt muligt.

Den fås udover i Helsekostforretninger også ind imellem i diverse supermarkeder.

Olivenolie

Den eneste type olie vi bruger er olivenolie. Den bruger vi til gengæld i rigelige mængder.

Der er stor forskel på olivenolie - og nu snakker vi altså kun om koldpresset jomfruolie ("extra jomfru") - både smag og pris varierer i høj grad.

Vi har som regel gang i to forskellige olier, en til at stege i og til dressings med f.eks. sennep og/eller hvidløg, en anden, som er finere i smagen og dyrere, til mere delikat brug. Det vil være synd at bruge den til stegning og i krydrede dressinger, hvor de finere smagskvaliteter vil bliver udraderet.

Hvad den første type angår er vi udmærket tilfreds med en spansk fra SuperBrugsen/Kvickly, Santagata. Den sælges i skrivende stund (februar 2013) jævnligt på tilbud for ca. 35 kr. for en hel liter. Trods denne meget lave pris er det en upåklagelig olie til nævnte form for brug.

Hvis olien virkelig skal smages, så bruger vi en mere ædel olie. Noget af det bedste vi har smagt er den dyreste af Chianti Classico producenten San Felice olier, som er helt vidunderlig. Den forhandles desværre ikke herhjemme. Men grundlæggende handler det om at betale noget mere for et finere produkt og smage sig frem. De gode olier smager pragtfuldt alene, i meget milde salatdressinger, på et stykke ristet brød med lidt salt, og i andre sammenhænge, hvor den øvrige mad ikke skygger for nuancerne i den fine olie.

Aceto Balsamico = balsamisk eddike

Balsamico etiket

I og med at der findes meget dyre balsamico'er, må der vel også findes balsamico-feinschmeckere. Dem hører vi ikke til. Vi bruger med stor tilfredshed en forholdsvis billig balsamico fra Mazzetti. Den forhandles en del steder; ind imellem har de den i Netto.

Vores brug af balsamico er tilsvarende enkel: Vi bruger den meget i forbindelse med stegning af grønsager, især når maden er italiensk inspireret. Balsamico'en tilfører her friskhed og god smag. Kombinationen stegte grønsager, hvidløg og balsamico er på vores ultra faste repertoire, både til hverdag og i week-enden.

Hvis man ønsker en mildere og mere aromatisk salatdressing, end man opnår med de typiske franske vineddiker, så er balsamico'en også perfekt.

For os en helt uundværlig ingrediens.

- - -

Læs også om:

Pasta og kød

Tomater og "parmesan"

Salt og hvidt brød

Det søde

Tilbage til mad-start-siden

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.