Mad

En af de ting vi lægger vægt på, når vi smager vin, er hvordan vinen spiller sammen med mad.

Lidt skarpt stillet op (for at fremme forståelsen): I den ene ende af spektret findes vine, der smager virkelig godt alene, men som ikke rigtig fungerer sammen med mad. Det kan opleves som om maden - uanset et tilstræbt match - "udvisker" nogle af vinens smage, hvorved det opleves at vinen har mindre at byde på, end man fik indtryk af uden mad. Og der opstår ikke nye smage under mødet mellem vin og mad.

I den anden ende af spektret er de vine, som sammen med mad forekommer at byde på nye smage, som man ikke oplevede uden mad. Dette kan også gælde for vine, som uden mad opleves som lidt tørre og måske intetsigende. Men når de ledsager mad, udfoldes uopdagede aspekter, og det kan opleves som om, vinen ny byder på smage, som ikke var der uden mad. Vinen går måske fra at opleves som kedelig til at være et godt match til maden. Og i bedste fald går det hele op i en højere enhed.

Stegepande med grønsager

I praksis findes der heldigvis også vine, som både smager godt for sig selv, så man kan gå og hygge sig med et glas under madlavning, og som samtidig fungerer sammen med mad.

Råvarer og forretninger

Sammen med vores (forhåbentligt) gode vin tilstræber vi at servere god mad, hvilket mestendels er relativt enkel mad fremstillet af gode råvarer.

Da maden for os spiller en væsentlig rolle for oplevelsen af vin, vil vi på de følgende sider videregive et par tips, der har med mad at gøre: dels nogle gode madvarer, som indgår fast i den "palet" vi udtrykker os med i vores gryder og på vores pander, dels et par forretninger, der sælger gode råvarer.


Læs om:

Kød og fisk

De flydende: Sojasovs, olivenolie og balsamico

Tomater og "parmesan"

Salt og hvidt brød

Det søde

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.