2021

Restaurant Rudolf Mathis Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde, ville være vores stamrestaurant, hvis den ikke lå 200 km væk

"Signaturbilledet" i vores årsberetning fra 2020 var mennesketomt og fra vores lokale skov. Et - synes vi selv - smukt billede, som indfangede den dobbeltbundede oplevelse af isolationen, som vi oplevede grundet corona. Ingen rejser, vinsmagninger, vennebesøg osv. Vi brugte i 2020 rigtig mange timer på at trave frem og tilbage i vores vidunderlige skov og lære alle de ubefærdede stier at kende.
Men på trods af isolationen oplevede vi det også som stærkt opmuntrende, at vores oplevelse af livskvalitet var så tårnhøj på den ufrivillige "øde ø". Heldigt, for vi ved godt, at mange ikke havde det på samme måde.

Vi afsluttede 2020-beretningen med håbet om, at vores aflyste Frankrigs-rejse kunne blive til noget i 2021, og at vi generelt kunne komme "ud i livet" igen.

2021, ved vi nu allesammen, bød ikke helt på den frihed, som vi alle drømte om. Der har været noget, der glimtvis lignede, en kort periode uden restriktioner og med lave smittetal.
Den frihed, det gav, nåede vi heldigvis at udnytte, uden at det blev til den store Frankrigsrejse planlagt til 2020. Vi ved her, hvor 2021 netop er slut, ikke rigtig hvad vi tør håbe på for 2022.

Fyn/Jylland i stedet for Frankrig

I stedet for Paris og Normandiet blev det til en tur til Kerteminde og Jylland, på et tidspunkt hvor mange (os selv inklusive) var vaccinerede, og hvor smittetallet var relativt lavt. Sådan en tur skal man bestemt ikke kimse af. I hvert fald ikke når vi snakker om at spise på restaurant.

Dette års signaturbillede (øverst) er fra Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde. Ude i livet blandt andre mennesker igen. Og mad som vi ikke selv havde lavet. Fantastisk!
Hvis restauranten ikke lige lå 200 km fra hvor vi bor, ville den være vores stamrestaurant. Madstilen er lige os, og så har vi været så heldige, de gange vi har besøgt restauranten, at blive betjent af vores skønne favorittjener, Cecilie Josephine Brandt.

En anden - og helt anderledes - restaurant, der er nævneværdig fra turen, er Hanstholm Madbar, der serverede original og spændende mad og leverede skarp, entusiastisk, personlig og meget venlig betjening.

Mad

Læs vores anmeldelse af Hanstholm Madbar

Der er adgang til anmeldelser af flere fynske og jyske restauranter, som vi besøgte på turen, på siden med oversigt over de fleste af de restauranter vi har besøgt de sidste 16 år.

Mobiltelefon

Mobilvenligt design

Vi har længe vidst, at flere og flere tilgår Vinsiderne via mobilen. Sitet var dog på miniskærme ganske håbløst både at læse og betjene. Så det var tiltrængt, at det kunne tilgås i en mobilvenlig version.

De første måneder af året arbejdede vi sammen med vores programmør-hjælper på at realisere en sådan, og den var klar i april.

Man har næsten adgang til samme funktionalitet på mobilen som på en "ordentlig skærm". Der er kun én side, hvor man bliver bedre serviceret på en seriøs skærm: siden med oversigt over vores vinanmeldelser.
Men hvis man kan nøjes med at filtrere sine søgninger efter land, område, druesort og forhandler, og hvis man kan nøjes med at sortere søgeresultaterne efter pris, stjerner og kvalitet/pris-forhold - og det tror vi de fleste kan - er der intet problem.

På computer-versionen af siden kan man yderligere filtrere efter årgang, pris, alkoholprocent og antal stjerner. Og man har i modsætning til på mobilen mulighed for at sortere resultaterne efter land, område, appellation, producent, årgang og alkoholprocent. Hermed lidt reklame for den funktionalitet, som computerversionen af sitet byder på...

Årets vine

Der er i år én vin, som vi kan fremhæve, fordi der er plus foran nærmest alt: 1) Den er fremragende, 2) den er tilgængelig overalt i Danmark i føtex og Bilka (om end den er ved at overgå til ny årgang), Etiket 3) den er jævnligt på tilbud, hvor den er et fremragende køb, 4) den er blandt de vine, vi har købt flest af, 5) den er hyppigt kommet på bordet, når vi skulle have noget stort, godt og driftsikkert: Brunello di Montalcino, Campogiovanni, San Felice, 2015.

Flere af de vine, som vi i 2021 har haft mest nytte af, er gengangere fra 2020.

Udover disse har et par andre vine - også fra Chianti Classico - vist sig uhyre nyttige på det mere hverdagsagtige niveau: Chianti Classico, Istine, 2018 og Chianti Classico, Nardi, 2018 til henholdsvis 150 og 100 kr. hos 2100Happiness, som også i 2021 var vores primære kilde til forsyning af italiensk vin.
Den første af disse to vine har været dejlig til italiensk inspireret hverdagsmad, den anden er virkelig god til pizza og pasta med tomatsovs.
Den gode Thomas Thoresen, der driver 2100Happiness, og som i 2020 lancerede gratis levering i postnumrene 1050 - 4000 (Bornholm undtaget) for at man grundet corona ikke skulle møde op i den fysiske forretning, fortsatte med denne stærkt købsfremmende foranstaltning i hele 2021. Thumbs up

Ny interesse: whisky

Jeg (Preben) har "altid" holdt af et glas god whisky. Nyt i 2021 var, at min interesse for drikken voksede betragteligt. I årevis har jeg været tilfreds med at have en flaske Glenmorangie 10 års stående, når jeg en sjælden gang imellem fik lyst til et let og elegant glas spiritus. Men jeg fik på et tidspunkt lyst til at undersøge, om der kunne være andre whiskyer, der kunne falde i min smag.

Udslagsgivende for at der kom hul på det projekt - som det udviklede sig til - var at en trofast og whisky-kyndig læser sendte mig et par samples, hvor en af disse whiskyer - Highland Park's 18 års - ramte mig.
Han og jeg har så et par fredag aftener (hvor fruerne så Vild med dans) over telefonen lavet smagninger, hvor vi skiftevis har forsynet hinanden med samples. I en situation, hvor jeg grundet corona-situationen trods mange invitationer kun har deltaget i en enkelt vinsmagning (plus en virtuel) er jeg taknemlig over denne form for fællesskab. Og det vil jeg også være fremover, når corona er blevet til at leve med.

Heldigvis kan man købe adskillige whiskyer i miniatureflasker på 5 cl. Det - og at jeg har Etiket kunnet udveksle samples med min jyske whiskyven - har været medvirkende til at jeg, siden "whiskyprojektet" begyndte i marts, har smagt 56 forskellige whiskyer fra en lille tredjedel af Skotlands 111 destillerier.

Det har været interessant at opdage, at der findes mange stilarter. Der er selvfølgelig de røgede og de ikke røgede. Men også indenfor de ikke røgede er der store forskelle, som især skyldes de forskellige typer fade, som whiskyerne er lagret på. Det er ren herre-hobby-nørderi at blive grebet af den slags. Skønt!

En af favoritterne blandt de smagte whiskyer har været Aultmore's 12 års (etiket ovenfor), som i skrivende stund Logo kan købes til 439 kr. hos Whiskyeksperten, som er et virkelig godt sted at købe whisky. Kæmpesortiment, gode priser, stabil og meget kvalitetsbevidst levering.

Sammenfattende

Som det er fremgået, var 2021 langt fra at indfri de forhåbninger, vi havde ved årets begyndelse. Men vi må jo lige som alle andre tage tingene, som de kommer og indrette os efter det niveau af risiko, som vi vil løbe i relation til corona. Og her har vi været og vil fremdeles være at finde blandt de forsigtige. Så må vi se, hvor længe vi holder til det, eller om der sker noget, der objektivt muliggør en større og mere sikker udadvendthed.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.