2009, side 1/2

Når vi ser tilbage på det forgange år, så er de vine, der umiddelbart står klarest frem i erindringen en blanding af nogle vine, som vi har haft flotte oplevelser med en enkelt gang, og så nogle vine, som vi er vendt tilbage til flere gange, og hvor det konsumerede antal jo isoleret set afslører, at vinene er blandt vores foretrukne.
Sidstnævnte er ikke nødvendigvis dyre vine. Og omvendt er nogle af de dyreste vine, vi har drukket, ikke med i vores beretning om årets vine, fordi de ikke har "leveret varen".

De stabile favoritter

Etiket

Når vi ser på årets kvantum-hitliste, så er vinen på forrige års (delte) fjerdeplads hoppet op på førstepladsen: Chianti Classico, Poggiopiano, 2005. Der er ikke så meget at snakke om. Den Chianti er og har været vores stabile favorit i sin genre og på sit niveau igennem flere år; tidligere var det i den ganske anderledes (og "større") årgang 2004.
Poggiopiano 2005 har leveret dejlige Toscana-oplevelser i frisk og syrerig stil. Når vi har villet have et glas "dagligvin" af virkelig god kvalitet, så har denne vin været et sikkert bud.
105 kr. hos Rexwine.

De to vine på kvantums-andenpladsen tegner jeg (Preben) mig for alene: To tørre, tyske Riesling vine, hvor den ene var sidste års nummer et: Keller, Riesling Trocken, QbA, 2006(Rheinhessen). Et par flasker i begyndelsen af året forekom at have lidt mindre frugt end tidligere, mens nogle flasker drukket i årets anden del var ligeså skønne og friske som tidligere, så intet nyt er i denne forbindelse godt nyt.
Det kommer mig stadig til gode, at jeg købte rigeligt ind, da Atomwine solgte vinen ud for 55 kr., normalpris 63 kr. Og den må siges at være et supereksempel på, hvor tilfredsstillende vin, det kan lade sig gøre at købe til en overordentlig fornuftig pris.

Den nyeste årgang (2008) af denne vin har dog skuffet mig. Der er nogle grønne smage i vinen, som jeg har svært ved at forlige mig med. Men jeg har heldigvis nogle årgang 2006 og en enkelt 2007 tilbage til det nye år.

Etiket

Den anden nummer to vin er Magic Mountain, Rüdesheimer Riesling Trocken, Weingut Leitz, 2007 (Rheingau), som er lige i øjet hos mig. Den ikke så gamle anmeldelse af vinen, giver et klart billede af, hvordan jeg oplever den.
125 kr. hos Atomwine.

De enkeltstående

Og mens vi er ved Leitz, så tager jeg lige en anden af hans vine med - og her forlader vi så kvantums-hitlisten og går over til de vine, som vi eller jeg blot har smagt en enkelt gang, og som ved de lejligheder har været skønne oplevelser.

Jeg fandt Leitz' Rüdesheimer Berg Schlossberg, Riesling, Spätlese, 2007 pragtfuld. Sødme og syre er efter min mening perfekt afstemte. Og selv om jeg ikke rigtig ved, hvad jeg skal bruge en sød vin til i kulinarisk sammenhæng, så drikker jeg den med stort velbehag uden mad. Anmeldelse af vinen kan læses her.
Som vintype er denne moderat søde Spätlese nytilkommen i mit "repertoire", idet jeg har holdt en årtier lang pause med sød, tysk hvidvin. Men den pause er hermed ophørt.
169 kr. hos Atomwine.

To Sangiovese vine

Sangiovese vinene er vi jo fælles om at finde stor glæde i, og i 2009-tilbageblik stikker to vine hovedet længst frem: Chianti Classico, Vigna del Sorbo, Fontodi, 2000 og Chianti Classico, Rocca di Montegrossi, Vigneto San Marcellino, 2001

Læs videre her

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.