Den bedste vinoplevelse i 2004

Året der gik

2004 har været et spændende vinår, hvor vi udover at dyrke vores ufravigelige kæpheste, de italienske og franske favoriter, har haft lejlighed til at stifte bekendtskab med et helt nyt vinland, Uruguay, som virkelig forekommer lovende. Vi håber de vil få held med at gøre sig gældende på det danske marked i de kommende år.
Indgangen til Urugay-temaet findes her.

En forårs-rejse til Sicilien var øjenåbnende for hvor god vin der laves der især på Nero d'Avola druen. Introduktion kan læses her.

Endelig var en rejse til Loiredalen med til at bestyrke vores opfattelse af, at vinene derfra er trist underrepræsenterede i Danmark.
Rejsen inspirerede os til at til at hul på et nyt stofområde: om at vin-rejse. Introduktion kan læses her.

For et par år siden, efter at vi havde lavet lidt statistik, der viste at vi fik mest for vores penge ved at lægge dem hos de mindre importører og i specialforretningerne (se artiklen her), besluttede vi i højere grad at vende fokus den vej. Vi kan med glæde konstatere, at det nu for alvor afspejler sig på vores vinsider, hvor en markant større del af anmeldelserne er fra mindre og superentusiastiske importører. Især BB Vinimport og Det lille Enoteca (fra august 2006: Langhe Vine, senere ophørt) har i 2004 været til test, og de har begge leveret adskillige virkeligt fine vine. De er også bemærkelsesværdigt aktive, når det drejer sig om at lave spændede arrangementer med italiensk vin i glasset. Vi håber det fortsætter!

Årets vinder

Vi plejer at kåre en rødvin og en hvidvin som årets bedste oplevelser, men i år nøjes vi med en rødvin.
Vi har smagt mange fine hvidvine, men ingen skiller sig virkelig markant ud; ingen har været helt oppe og ringe. Det var den vindende rødvin til gengæld!

Etiket

Castello di Brolio, Chianti Classico, 2000

Det er næppe nogen hemmelighed, at vi er vilde med god Sangiovese vin fra Toscana. Alle tre gange, hvor vi har kåret årets rødvin, har denne vintype vundet.
I år er ønologen bag årets vindervin tilmed den samme som sidste år: Carlo Ferrini, der i disse år efter vores mening står bag nogle af de flotteste toscanske vine.
Ferrini er mester i at lave vine der er internationalt orienterede i stil, og hvor det regionale særpræg samtidigt er intakt. Eller sagt på en anden måde: Ferrini prøver at importere nogle stilelementer fra de store franske vine, så struktur og fremtoning er inspireret af det bedste franske, samtidigt med at vinene smager umiskendeligt italiensk. Vi kender ingen der kan få disse ting til at gå op i en så høj enhed, som Ferrini kan. Syntesen af dette vinkulturelle møde bliver til noget der hæver sig over såvel italiensk og fransk: det bliver til verdensvin.
Måden som Castello di Brolio markedsføres på er også fransk inspireret. Hvis det var gjort traditionelt toscansk ville vinen have været en Chianti Classico Riserva eller alternativt en IGT supertoscaner. Men man har valgt at lave en "førstevin": det bedste ejendommen kan byde på, en Chianti Classico med navnet Castello di Brolio, mens "andenvinen" - også en Chianti Classico - så blot hedder Brolio. Altså samme princip som anvendes af de store klassificerede Bordeaux slotte.
Castello di Brolio 2000 er fremstillet af 90% Sangiovese og 10% Cabernet Sauvignon og Merlot, lagret 18 måneder i barriques, hvor 65% er nye. Også denne procedure giver umiskendeligt association til "stor Bordeaux".

Den oplevelse, der danner baggrund for vores kåring, havde vi i juni. Da vi smagte vinen i november, havde den lukket sig noget. Hvor længe det vil stå på, er umuligt at sige. Men grundet vinens fornemme balance, er vi overbeviste om, at den kan holde sig i en del år, og at den vil "komme igen" på et tidspunkt.

Læs vores anmeldelse af Castello di Brolio 2000 her.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.