En rejse til et vinproducerende område kan være en vidunderlig måde at få et forhold til områdets vine på.
For os er det ekstra herligt, når en rejse medfører en decideret udvidelse af vores vinhorisont. Efter vores påskeferie i foråret 2004 kom et nyt vinområde på vores landkort: Sicilien.
På rejsen fokuserede vi hurtigt på vinene lavet af Siciliens egen og vigtigste rødvinsdrue, Nero d'Avola, som ifølge vores sanser bød på de mest interessante oplevelser.
Både Gambero Rosso og Veronelli giver adskillige topvurderinger også til vine lavet med større eller mindre andele af f.eks. Cabernet Sauvignon og Merlot - det samme efterhånden banale mønster som så mange andre steder.
Når vi i fremtiden stiller siciliansk rødvin på bordet, bliver det sandsynligvis overvejende Nero d'Avola vine, på samme måde som vi, hvad Toscana angår, fokuserer på Sangiovese vine - og Grenache, Syrah, Mourvèdre vine fra Sydfrankrig for den sags skyld.
Der sker en voldsom og hurtig kvalitetsøgning af de sicilianske vine i disse år. Vi vover den spådom, at Sicilien er det næste italienske vinområde der står til "opdagelse", ligesom Apulien gjorde det for nogle år siden.
På baggrund af de vine vi smagte på vores tur, kan vi sige, at Nero d'Avola vine kan være alt fra gode dagligvine med mørk frugt og moderat alkoholprocent til store, ædle og komplekse vine. Typisk er vinene - selvfølgelig - solmodne og alkoholrige. 14,5 - 15 % er ikke et særsyn, men vi har ikke smagt vine, der bar negativt præg af dette, ingen tendens til overdreven fedme, sødme eller brændende fornemmelser.
Vi ser frem til at blive klogere på, hvad det danske marked byder på af Nero d'Avola vine fra Sicilien! - og skriver selvfølgelig løbende om resultaterne.
April 2004