Barbera er først for relativt nyligt blevet anerkendt som en drue, der kan danne udgangspunkt for store og seriøse vine.
Isoleret set er Barbera en drue med en forholdsvis enkel og usammensat karakter, lækker og indbydende, når den vinificeres kompetent.
Som med så mange andre vine har vi her alle gradueringer fra ikke fadlagrede over moderat fadlagrede til vine med markant - og undertiden for voldsomt - fadpræg.
De
ikke-fadlagrede Barbera vine synes vi ofte er kedelige: De er typisk for enkle og strukturløse og kan også forekomme
rigeligt syrlige.
Ved passende lagring på barriques
bliver Barbera'ens syre imidlertid
blødgjort, og der opstår i bedste fald en ny og flot duft- og smags-syntese, som vi er meget begejstrede for.
Desuden tilføres den garvesyre-svage
druesort ved fadlagringen en tiltrængt portion garvesyre, der giver vinen en mere
seriøs struktur.
En referencevin for os, en vin, der demonstrerer, hvor god Barbera vin kan
være er Barbera d'Alba, Marun fra producenten Matteo Correggia (læs anmeldelse her).
Marun befinder sig, som mange andre af de store Barbera vine, i prisklassen over de 200 kr., men det er også muligt at finde gode mellemklassevine, der stadig demonstrerer hvad god Barbera handler om. Et virkelig godt eksempel er Burlotto's Barbera d'Alba, Aves (anmeldelse her), som koster 125 kr.
Vi har af Gran Maestro del Vino og vinskribent Thomas Ilkjær fået lov til at bringe hans mere omfattende artikel om Barberas forvandling. Den kan læses her.