Comenge hos Solarex Wines, september 2009

Solarex Wines, som er lig med Anne Marie Cramer, havde inviteret til middag i privaten i anledning af at Alvaro Comenge fra Ribera del Duero producenten Comenge var på besøg i Danmark. Selskabet var en blanding af repræsentanter for vinklubber og andre nuværende og potentielle kunder.

Ultra sympatiske Alvaro Comenge fortalte om vinene, dels generelt, dels om de konkrete vine, som vi smagte: Ribera del Duero Comenge 2003, 2004 og Don Miguel 2004.

Klare ideer og patenteret gæringsmetode

Det fremgik tydeligt, at Alvaro Comenge har sine klare ideer om, hvordan vinene skal fremstilles. Alvaro Comenge Bl.a. hvad angår fadlagringen, hvor han bruger en høj andel nye fade og ingen der er brugt mere end tre gange. Ikke fordi han tilstræber egentlig fadsmag, men fordi han finder den iltning der sker igennem fadene altafgørende for hvordan vinenes enkelte bestanddele integrerer sig og finder sammen i harmoni, så vinen bliver rund, balanceret og let at drikke. Ældre fade har ikke samme gennemtrængelighed for ilt, idet vinen aflejrer en "hinde" af vinsten på indersiden af fadene, og selv om man rengør grundigt, er det umuligt at få vinstenen af, hvorved fadene bliver mere lufttætte.

Alvaro Comenge fortalte også om et gær-udvælgelsesprogram foretaget i samarbejde med Madrids Universitet.
Det handlede om ikke at lade naturen fungere "vildt". Man havde derimod udvalgt 2-3 gærtyper blandt de i vinmarkerne tusinder af naturligt forekommende og vildtvoksende gærtyper.
Alle disse tusinder af gærtyper var blevet analyseret hvad angår deres effekt i gæringsprocessen. Og man havde på den baggrund udvalgt den gær, som man fandt gav præcis de egenskaber, som man ønsker i vinen.
Man havde herefter udviklet en unik og patenteret metode, der består i at kunne sikre, at netop den valgte gærtype foretager arbejdet med at gære vinene, og at de uønskede gærtyper holdes udenfor processen.

Vinene

Vi har for et lille års tid siden smagt og anmeldt de vine, som vi smagte denne aften, og vores overordnede indtryk var, at de har udviklet sig i klart positiv retning, siden vi smagte dem sidst. Lidt groft sagt har de udviklet sig fra det lidt marmeladeagtige til at vise sig som mere vinøse.

Comenge 2003, fremstillet af 100% Tempranillo, gjorde sig rigtig godt med flot duft og smag i solbærgenren og et lille tanninbid. Den koster 119 kr. v 1 fl., 109 kr. v. 12 fl.

To etiketter

Vores indtryk af Comenge 2004 var, at den er mere klassisk i stilen end 2003 men aktuelt også lidt mindre imødekom­mende. 2003 er sådan en vin der umiddelbart charmerer, mens 2004 forekom mere tilbageholdt og stilfærdig i sit udtryk. Den vil formentlig have gavn af yderligere lidt lagring. 140 kr. v. 1 fl., 130 kr. v. 12 fl.

Comenge Don Miguel 2004, som er opkaldt efter Alvaro Comenge's bedstefar, er den dyreste af vinene. Og den er som den eneste af vinene iblandet 10% Cabernet Sauvignon, hvilket giver den et mere internationalt udtryk. Den forekom os også lidt sødere end de andre vine. 235 kr. v. 1 fl., 225 kr. v 12 fl.

Anmeldelser

Vores anmeldelser af vinene har som nævnt et lille år på bagen. De kan læses via nedenstående links:

Ribera del Duero, Comenge, 2003

Ribera del Duero, Comenge, 2004

Don Miguel, Ribera del Duero, Comenge, 2004

Vi har en flaske af hver liggende, og i den udstrækning det giver anledning til en anden vurdering næste gang vi smager, og hvis vinene stadig kan købes til den tid, vil vi - som altid i sådanne tilfælde - forny anmeldelserne.
De oplevelser, vi havde denne aften, kunne antyde en mulighed for højere vurderinger, end vi har tildelt i første omgang.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.