Til smagningen af vine fra Carl Loewen (Mosel) hos Jørgensen og Co Vinimport (nyt navn: Vinfoyeren) var fokus på den nye årgang 2015. Der var mulighed for at sammenligne fire ud af syv af de smagte vine med vine fra tidligere årgange. Alle var Rieslingvine. Jeg (Preben) deltog i smagningen.
Blandt de tre basisvine, Quant (90 kr.), Varidor (100 kr.) og Alte Reben (110 kr.) foretrak jeg sidstnævnte. Quant klingede lidt sødt ud, og Varidor havde en type krydring, som jeg var glad for var mere afdæmpet i Alte Reben, som desuden havde et lidt mere mineralsk udtryk.
I min omgang med tysk Riesling har det vist sig nærmest at være en regel, at jeg foretrækker basisvinene frem for mellemklassevinene. Jeg kan i skrivende stund ikke komme i tanke om andre producenter end Carl Loewen, hvor det forholder sig omvendt. Vi smagte tre vine på mellemniveau. Den første var Maximiner Klosteray, Erste Lage (125 kr.), som i min mund hældte lidt til den søde side.
Smagningens første vin, der røg i min indkøbskurv, var Laurentiuslay, Alte Reben, Erste Lage (140 kr.), som ikke gav så meget fra sig duftmæssigt. I munden var den mere diskret end de indtil da smagte vine, mere klassisk og stilfuld i udtrykket. Dette - sammen med fraværet af den krydring, som jeg fandt i basisvinene - tiltalte mig.
Den anden vin, som jeg lagde billet ind på, var Maximiner Herrenberg 1896, Erste Lage (175 kr.). Den vin har jeg haft - og har til stadighed - stor fornøjelse af i årgangene 2013 (anmeldt her) og 2014 (anmeldt her). Den er fremstillet af vinstokke fra 1896! 2015'eren var diskret duftende og var mere åben, direkte og umiddelbar i munden end duften antydede. Netop dette umiddelbare og tilgængelige udtryk kendetegner vinen i ung alder. Jeg har aldrig mødt et skuffende glas. Vinen er blandt mine Riesling-favoritter.
Jeg forsøgte for nogle år siden forgæves at finde en grundig bog om tysk vin. Bjarne Jørgensen fremviste Wine Atlas of Germany,
af Dieter Braatz, Ulrich Sauter og Ingo Swoboda. Bogen er ifølge Bjarne Jørgensen stærkt anbefalelsesværdig og indeholder mange kort og illustrationer. Den koster ca. 500 kr.
Jeg kan ikke forestille mig andet, end at jeg skal have fingrene i den bog på et tidspunkt.
Til sidst smagte vi Auslese Ritsch (170 kr.), som havde en fin sødme-syre-balance men som vil have gavn af nogen lagring for at fremkalde mere interessante smage og større kompleksitet.
For netop at erfare hvad alder kan gøre for vinen smagte vi den i årgang 2006 (220 kr.). Duften var udpræget kompleks med abrikoser, mandler, appelsin og stearin. Smagen havde bl.a. abrikos, fløde, petroleum. Vinen forekom federe, og jeg syntes den manglede friskhed. Jeg havde nok foretrukket vinen i et mellemstadie, hvor petroleumen - som nogle elsker - endnu ikke havde vist sit ifølge min smag grimme ansigt. Bjarne Jørgensen mente, den ville blive bedre med endnu 10-20 års lagring.
Carl Loewens store vine fra 2015 var ikke med til smagningen, da de ikke er frigivet endnu.
Maj 2016