Vinrejse i Toscana: Montepulciano

klik på billederne for stor størrelse
Montepulciano

Montepulciano er en dejlig og charmerende bakketopby som lægger navn til en af Toscanas gode vine: Vino Nobile di Montepulciano = den ædle vin fra Montepulciano. Den mindre vin fra byen hedder Rosso di Montepulciano.
På en klar dag kan man se over til den anden by af samme slags: Montalcino, som har tendens til at "skygge" lidt for Montepulciano, fordi den store vin fra denne by, Brunello di Montalcino, har en meget mere dominerende plads i folks vinbevidsthed.
Avignonesi's forretning Det giver så den forskel - som kan betragtes som en fordel - at der er lidt mere roligt i Montepulciano, og det vælter ikke med enoteker på hvert et gadehjørne. Vinmæssigt giver det også den fordel for os forbrugere, at vinene fra Montepulciano er billigere. Det er muligt at gøre gode køb, hvilket må siges at være sjældent i Montalcino.
Det skal dog retfærdigvis siges, at de gode vine ikke hænger på træerne i Montepulciano. En ganske stor del af dem er ikke så interessante.
I Montepulciano har flere Vino Nobile producenter en forretning, hvor man kan smage og købe producentens vine. F.eks. har de to højkvalitets-producenter Avignonesi og Poliziano sådanne faciliteter.

Til de ekstra nysgerrige, giver vi flere indtryk fra Montepulciano via en række billeder med ledsagende tekster på siden Montepulciano Ekstra.

Ret kort efter at man går ind af den store byport i byens nordende, ligger Avignonesi på højre side af vejen, mens Poliziano holder til på den centrale plads oppe i byen, Piazza Grande. "Oppe" skal i denne forbindelse forstås bogstaveligt: Byen er præget af stejle gader, der kræver sine ben. Et par ugers ophold er ren konditions- og muskeltræning.
Blandt andre gode producenter, der holder til i byen kan nævnes Cerro og Salcheto.

Anden info

Vino Nobile konsortiet, Conzorzio del Vino Nobile di Montepulciano har en hjemmeside med mange nyttige oplysninger, hvad vin og producenter angår. Den engelske del er dog (2005) ikke helt udbygget.
Brochurer, kort og den slags kan fås på Piazza Grande.

Informationer om hoteller, agriturismi (på den engelske del kaldet farmhouses), restauranter osv. kan findes på Strada del Vino Nobile di Montepulciano.

Naturen

Naturen omkring Montepulciano er meget smuk. (Eksempler på dette kan ses på siden Montepulciano Ekstra.) Der er en enestående udsigt fra flere sider af byen over imponerende landskaber.
Desuden er køreturen fra Montepulciano til Montalcino en unik og smuk naturoplevelse.

På restaurant i og omkring Montepulciano

Vi har lavet nogle sider om det at spise i og ved Montepulciano. Den første kan ses her.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.