Vinrejse i Toscana: På restaurant i og omkring Montepulciano

klik på billederne for stor størrelse

Montepulciano er en vidunderlig by at opholde sig i (du kan læse om byen her). Og trods dens relativt ringe udstrækning vrimler det med restauranter i alle klasser.

Vinservering på restauranterne

Efter at have besøgt byen adskillige gange har vi dannet os et ganske solidt indtryk af byens restaurant-kultur, herunder hvordan vinene behandles.
Serveringstemperaturen er et kæmpeproblem; det er ikke ualmindeligt, at vinene om sommeren serveres ved mindst 25°, hvilket gør at man får markant mindre ud af at drikke dem, end hvis de blev serveret ved en rimelig temperatur. Det kan opleves som grænsende til spild at ofre penge på en lidt dyrere flaske.
Af de restauranter vi spiste på, var der kun én, der serverede vin ved en acceptabel temperatur. To restauranter havde nogenlunde rimelige nedkølingsmuligheder, mens de resterende bød på så dårlige - eller slet ingen - nedkølingsmuligheder, at man må tage sig til hovedet.
Der kan være lidt langt mellem snapsene, når vi snakker Vino Nobile di Montepulciano. Eksempler på producenter, hvor man burde kunne være sikker på at kvaliteten er i orden er: Avignonesi, Boscarelli, La Braccesca (Antinori), Poliziano og Valdipiatta.

Restauranterne

Vi har opdelt de restauranter, som vi - på trods af temperaturproblemerne - anbefaler, i tre kategorier: 1) de landlige (og billigste), 2) de gode mellemklasse-restauranter (mellempriser), 3) de mere elegante (dyreste). Og endelig Xtra-kategorien: Restauranter i omegnen af Montepulciano + en enkelt vinbar i Montepulciano.

Alle omtalte restauranter i Montepulciano er besøgt sommeren 2008, mens den anbefalede restaurant fra omegnen er besøgt i 2005.

De landlige

Hvis man - som vi - til frokost holder af en helt enkel gang pasta med tomatsovs eller noget i den stil ledsaget af et glas husets vin, så anbefaler vi Il Cittino, Viccolo Via Nuova 2, tlf. 0578 75 73 35, midtvejs på den lange, centrale gade, der snor sig igennem Montepulciano. Et meget enkelt sted, næsten primitivt, hvor der på bordet sammen med maden placeres en flaske vin uden etiket, og så betaler man efter tjenerens øjemål for det kvantum man drikker.
Hos Il Cittino En ældre kvinde har, så længe vi er kommet der, stået alene i køkkenet, hvor der hver dag er frisk hjemmelavet pasta på programmet.
Retten på det øverste billede (pici al pomodoro) kan trods dens enkelhed byde på en autentisk top-oplevelse indenfor genren.
Husets vin er til frokostbrug upåklagelig: frugtig, relativt let, frisk og ren.
Vi har kun erfaringer med denne restaurant til frokost.
Senest besøgt juli 2011.

Osteria del Conte er et andet sted med enkel og landlig føde, men i modsætning til hos Il Cittino er der et vinkort, uden at det kan kaldes avanceret.
I sin genre og på sit niveau er maden virkelig god.
Betjeningen er korrekt men meget svær at aftvinge det mindste lille smil.
En valgmulighed blandt ostene er et udvalg af Pecorino oste (der kommer fra nabobyen Pienza) serveret med honning og pære, en virkelig god kombination.
Til frokost er husets vin glimrende.
Besøgt juli 2008.

God mellemklasse

Godimento DiVino, Via della Stamperia 3, tlf. 0578 71 61 83 (lukket mandag), fungerer samtidig som enotek, så man kan købe restaurantens vine til butikspris.
Maden er OK og ikke meget mere. Vinudvalget er stort, og denne restaurant er den eneste, som kunne finde ud af at servere rødvin (flasker) ved en fornuftig temperatur (dog ikke enkelt-glas til frokost, der var mindst 25°). Desuden: Hvis man kan få et bord udenfor (reservation tilrådes), så er det vidunderligt at sidde og se de skiftende farver på huse (billedet) og himmel efterhånden som mørket falder på.
Hvis man kan være heldig at blive betjent af dem der ejer stedet, vil man opleve en meget venlig og fin betjening.
Besøgt juli 2008.

Vi har efterhånden været en del gange på Ai Quattro Venti, som ligger på Piazza Grande, tlf. 0578 71 72 31 (lukket torsdag).
Ristorante Ai Quattro Venti Tjeneren hører til blandt de mest opmærksomme vi har oplevet, og kommer man lidt ind på ham og dem, der ejer restauranten, føler man sig næsten som en af familien.
Maden er overordentlig glimrende, vinudvalget er også pænt. En pris-stikprøve, vi foretog viste, at vinens pris kun var detailpris gange 1,3. Ikke fordi det er specielt for denne restaurant; det er forekommer at være den almindelige størrelsesorden. Så er der for alvor noget ved at købe god vin på restaurant!
Nedkøling af vinen kunne foretages med en iskappe omkring flasken, hvilket er den næstbedste løsning efter spanden med is og vand.
Så alt i alt kan det være en rigtig god oplevelse at komme her.
Senest besøgt 2011.

De mere elegante

Når det skal være rigtig godt, og vi stadig skal holde os indenfor Montepulciano by, så har vi haft stabilt gode erfaringer med La Grotta, Loc. S. Biagio, tlf. 0578 75 76 07, (lukket onsdag).
Maden er rigtig god. Den har stadig forbindelse med den toscanske landligt orienterede tradition, men klart med et mere elegant touch. Dejligt, men der mangler lige det sidste for at vi er helt oppe og ringe.
Udsigt til San Biagio fra La Grotta Betjeningen og stemningen er stilfuld men på en tilpas afslappet måde, så man ikke sidder og bliver stiv i betrækket.

Billedet viser udsigten til et af Montepulciano's vartegn, San Biagio kirken, som den tager sig ud, hvis man sidder i den udendørs gårdhave. Et billede af kirken i sin helhed kan ses her.
Trods den ganske høje standard, blev rødvinen serveret for varm, og restaurantens metoder til at afkøle var ganske uvirksomme. Så egentlig kunne vi sikkert have haft lige så meget ud af at vælge en vin til den halve pris - ligesom på stort set på alle andre restauranter i byen.

Restauranten fungerer også som enotek.
Senest besøgt juli 2008.

Hvor La Grotta er et sted, vi flere gange er vendt tilbage til, har vi kun besøgt Le Logge del Vignola, Via delle Erbe 6, tlf. 0578 71 72 90, (lukket tirsdag) to gange.

Stilen er nok en tak mere elegant end La Grotta's.
Betjening er superb. Vi fik således uden problemer en gang byttet en vin, som vi havde mistanke om var fejlbehæftet (hvilken den viste sig at være), og der blev skænket smagsprøve på grappa'en, før valget blev foretaget.
På billedet ses en dessert med subtile vaffelruller med en usandsynlig lækker pecorino-creme: Cannoli di cialda alla mousse di pecorino. Waughh en dessert!
Senest besøgt 2011.

Lidt om vinpriser

En bemærkning mere om vinpriser på restauranter: Som nævnt ved flere lejligheder, er det typiske, at vine købt på restaurant i Italien kun er moderat dyrere end hvis man køber dem i en forretning. Under omtalen af restauranten Ai Quattro Venti nævnte vi en faktor 1,3 i forhold til detailpris.
En anden måde at anskueliggøre prisniveauet på er ved at sammenligne prisen på en vin købt på en restaurant med detailpriserne i Danmark. På Le Logge del Vignola købte vi en flaske Vino Nobile fra Valdipiatta til 25 € = 188 kr. Sidst vi købte denne vin en detail i Danmark for to år siden, kostede den 175 kr. Så i Italien (og også i Frankrig forøvrigt) kan man sagtens købe god vin til sin mad, når man spiser ude, uden at føle at man - som i Danmark - bliver flået.

I omegnen af Montepulciano

Taverna di Moranda, Via di Mezzo 17-13, Monticchiello (lidt syd for Pienza, et kvartes kørsel fra Montepulcia­no) tlf. 0578 75 50 50, lukket fredag. Her har vi været flere gange, og en gang (oktober 2005) var det helt oppe og ringe. Der er vidunderlige forretter, perfekt hjemmelavet pasta, kødretter af høj kvalitet, flotte desserter. Betjeningen kan svinge fra at være venlig og opmærksom til det modsatte afhængigt af hvem man udsættes for.
Senest besøgt juli 2011.

Endelig er vi næsten nødt til at nævne La Chiusa i Montefollonico lige overfor Montepulciano på en anden bakketop. Den er nok områdets dyreste restaurant. Ifølge lokale, som vi har snakket med, skulle den dog ikke være pengene værd.
Vi har ikke selv nogle erfaringer med restauranten.

Vinbar i Montepulciano

Hvis man blot vil have et godt glas vin eller en grappa, er det relativt nye Vineria Bistrot Spazio Arte et virkelig godt sted.
Man kan både sidde udendørs, som det ses af billedet, og indendørs i flotte lokaler. Man kan også spise på stedet, hvilket vi dog ikke har prøvet.
Hvad vi derimod har gjort indtil flere gange er at gå over på den modsatte side af den lille plads, hvor vinbaren befinder sig, og kigge ud over det vidunderlige landskab vest for byen. Det er - ligesom alle andre landskaber omkring Montepulciano - fantastisk!

Læs om Montepulciano og se billeder fra byen her

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.