Vi har i Firenze ikke haft held med bare at dumpe ind et
tilfældigt sted for at få noget at spise. Modsat vores generelle oplevelse af
Italien, hvor man laver enkel og velsmagende mad af gode råvarer, så har vi i
Firenze oplevet skuffelser nok til at vi vil sige: Lad være med at gå efter
tilfældighedsprincippet. Lyt til andre (evt os), spørg efter anbefalinger, brug
guider.
Vi har trods vores ganske mange besøg i byen kun ganske få bud på gode
restauranter, men vi snakker altså heller ikke luksus-gourmet, men steder, hvor
man bare skal have enkel og god mad, der er til at betale.
Pane e Vino, Piazza del Cestello 3 (lige syd for Arno floden), tlf. 055 24 76 956, lukket søndag
Bemærk: Vi har fået en negativ tilbagemelding fra nogle, der har besøgt restauranten i oktober 2013, og på baggrund af deres beskrivelse er det vores klare indtryk, at restuaranten har skiftet stil, siden vi selv besøgte den i 2005. Det må vi undersøge næste gang, vi kommer til Firenze.
Pane e Vino er vores indtil videre bedste bud på en
god restaurant i Firenze. Maden og vinen er rigtig god, betjeningen ligeså. Især vinbetjeningen: Ud fra vores behov og ønsker indkredsede tjeneren kompetent en
vin, som han anbefalede, og hvor han også fremhævede kvalitet-prisforhold.
Alt forløb helt tilfredsstillende, og vi havde det også godt med regningen,
bl.a. fordi avancen på vinene klart var i den moderate afdeling.
Il Latini, Via dei Palchetti, 6r, tlf. 055 21 09 16, lukket mandag
I nærheden af Piazza S. Maria Novella ligger en restaurant,
hvor også de lokale, som det ses på billedet, kommer.
Helles minestrone og min pastaret var virkelig god. Husets vin serveret i
bastflasker (billedet i afsnittet "Firenze" nederst i venstre spalte) var kedelig,
men da jeg havde mistanke om "halvprop" (se
om dette begreb her), kan det være at vinen var bedre end det vi smagte.
Trattoria Mario ,
Via Rosina 6R (lige ved Piazza D. Mercato Centrale), 055 21 85 50, lukket søndag
Et interessant og meget autentisk sted, hvis man virkelig vil opleve enkel "husmoder-mad".
Der er travlt, fuld tryk på hele tiden, man sidder tæt, der er superlivligt og
støjende. Maden er nærende og enkel. Husets vin er glimrende. Betjeningen er i
top (hvordan det vil opleves hvis man ikke taler italiensk, skal vi ikke kunne
sige), og der er billigt.
Vi havde det dog nok sådan, at konceptet mindede os om det der gjorde os
lykkelige, dengang vi interrailede rundt i Europa på lavbudget i vores ungdom.
Firenze byder selvfølgelig på flere højklasse
gourmet-restauranter. Enoteca Pinchiorri er nok den mest berømmede, hvor man skal regne
med at komme af med ca. 1500 kr. pr. person uden drikkevarer. Det har vi endnu ikke været i
stødet til.
Det nærmeste vi er kommet dette niveau er, da vi i 1997 spiste på
Ristorante alle Murate. Det var OK
men alt, alt for dyrt.
Vi har også en side om at spise i Chianti Classico,
og der vil komme sider om Montalcino og Montepulciano.
Her er der en hel del mere opmuntring at hente end i Firenze.