Som opmærksomme vinnydere har vi en høj grad af fokus på tekniske fejl ved en vin. De første par minutter efter at vinen er knappet op, skal det afgøres om den er i orden eller ej.
Der lader til at være to "officielt anerkendte" kategorier hvad det angår: 1) Vinen er i orden, 2) vinen har prop.
Vi vil gerne være med til at introducere en kategori 3: Hjemme hos os kalder vi fejlen halvprop.
Når vinen "har prop", som man siger, så betyder det, at der i duft og/eller smag er noget der associeres med sur karklud, jordslåethed eller noget i den stil. Der kan være forskellige grader af fejlen, fra at den kun anes af smagere med høj følsomhed overfor disse aromaer (en sans som ikke altid er til stede selv hos garvede vinnydere) til at vinen oser af disse mugne ubehageligheder, så fejlen er tydelig for enhver.
Vores fokuspunkt med det vi skriver her, er der hvor det er vanskeligt at afgøre om vinen har en fejl, der skyldes proppen, i tilfælde hvor der ikke kan konstateres mugne proparomaer. En sikker konstatering lader sig kun gøre, hvis man har to identiske vine købt på samme sted på samme tidspunkt og opbevaret under samme forhold. Hvis man har mistanke om halvprop, er der kun et at gøre: åbne en flaske mere og sammenligne.
Konstateringen af "halvprop", sådan som vi definerer det, forgår som følger: 1) Efter åbning af flasken lugter den fugtige ende af proppen (hvis flasken har ligget ned) for det meste dårligt, dog ikke muggent eller på en måde som i øvrigt giver mistanke om at vinen har decideret prop. 2) Der kan ikke konstateres prop i hverken duft eller smag. 3) Vinen er fattig på duft og smag, fremstår tør, mager og ubehagelig. 4) En dublet af vinen dufter og smager OK.
Udsat for en duft- og smagsfattig vin er det nærliggende at spørge sig selv, om vinen mon kan befinde sig i et lukket stadie. Og her er det, at vi de sidste par år har prøvet at træne vores differentieringsevne, så vi nu føler os bedre i stand til at give et kvalificeret gæt på, om en vin er i en fase af naturlig lukkethed, eller om den har "halvprop". Det er jo ikke spor sjovt at åbne flaske nr. 2 og så konstatere at der ingen forskel er, specielt ikke hvis vinen er halv- eller heldyr.
Se vores statistik over oplevede propfejl her.
Hvad gør man så , når en vin har halvprop?
Det er almindeligvis ikke noget problem, hvis man går til sit supermarked eller vinhandler og siger at vinen har prop. Den bliver typisk byttet på stedet.
Men hvis man støder på det fænomen, som vi i det foregående har kaldt halvprop, hvad så?
Da der umiskendeligt er tale om en vare med fejl, er man berettiget til at få den byttet. Så indtil videre har vi valgt at gå hen i butikken og simpelthen sige "Vinen har prop".
Det vil være alt for resursekrævende for både os og ekspedienten, hvis vi begynder på en længere afhandling om vores oplevelse af denne "halvprop" fejl, fordi fornemmelsen er, at vi vil være de første i verdenshistorien til at gøre det. Uanset om det er overfor en 16-årig medarbejder i Netto eller en erfaren og vinkyndig sælger i en specialforretning, så har vi indtil videre ikke orket dette omfattende redegørelsesprojekt.
Denne strategi fastholder vi nok indtil der enten er kommet større almen opmærksomhed og bevidsthed om problemet - eller indtil alle vine er forsynet med skruelåg!
Vi har i 2013, seks et halvt år efter at ovenstående er skrevet, færdiggjort en ny undersøgelse vedr. propproblemer.