Da vi til frokost og aftensmad oftest vælger to forskellige typer restauranter, er vores anbefalinger opdelt herefter.
Efter navnet på restauranten vil vi på blå baggrund anføre det år, vi sidst spiste der, da risikoen for ejer- eller stilskift (eller lukning) selvfølgelig er større, jo flere år det er siden vi besøgte stedet.
Som nævnt på den introducerende side om at spise ude i Toscana, så holder vi meget af at finde et godt lille osteria eller trattoria, når vi skal spise frokost. En god pastaret og et glas af husets vin kan være en rigtig god oplevelse.
La Cantinetta del Nonno (2015), Via IV Novembre, 18, 50026 San Casciano V.P., 055 820570, lukket onsdag.
GPS-koordinater (Garmin): N43°39.415' E011°11.191'
Hvis man er i det nordvestlige Chianti Classico (i nærheden af producenten Poggiopiano), så er La Cantinetta del Nonno et dejligt sted at spise frokost. Især hvis man kan få plads i det lille overdækkede, udendørs område bagest i restauranten (billedet ovenfor). Vi har kun fået god mad der.
I midt-Chianti Classico har vi en enkelt gang besøgt osteriaet La Bottega di giovannino (2015) i Radda. Vi fik en fantastisk Ravioli con ricotta e spinaci al Pomodoro Aromatico (billedet ovenfor), alt hjemmelavet. Et klasseeksempel på hvor godt hjemmelavet ravioli fyldt med rocotta og spinat og med tomatsovs kan smage. Også husets rødvin hører til blandt de bedste vi har fået i området. Restauranten ligger i den vestlige end af den lille gågade i byen.
Trattoria della Berardenga (2011), Via Chianti 70/74, Castelnuova Berardenga, 0577 35 55 47, lukket fredag.
GPS-koordinater (Garmin): N43°20.950' E011°30.285'
Byen Castelnuova Berardenga i det sydøstlige hjørne af Chianti Classico er et udmærket udgangspunkt, når man vil kigge nærmere på mange gode producenter der ligger heromkring.
Vi har fået flere gode frokoster (som den på billedet ovenfor) på trattoriaet i årenes løb. Aftensmaden er kun rimelig.
Enoteca Trattoria Pizzeria "Gallo Nero" (2005), Via C. Battisti, 9, Greve in Chianti, 055 85 37 34, lukket torsdag.
GPS-koordinater (Garmin): N43°34.982' E011°19.062'
Bemærk: Sidste gang vi var i Greve, så vi ind gennem vinduerne i restauranten, der havde fået andet interiør, der så lidt "finere" ud. Om de også har skiftet madstil ved vi ikke, så vi ved ikke om nedenstående beskrivelse stadig holder.
Nogle gange, vi har været i Toscana, har vi før bilaflevering i lufthavnen i Firenze, spist frokost på dette trattoria i Greve. De laver både gode pastaretter og pizzaer, og deres husets vin er et skoleeksempel på hvordan sådan en skal være: ung, ren, velsmagende og forholdsvis let. En godt sted at sige farvel - eller goddag - til Chianti Classico.
Osteria Le Panzanelle (2015), Località Lucarelli 29.
Vi har adskillige gange spist både frokost og aftensmad på dette osteria beliggende syd for Panzano. Den er nærmest blevet vores stamrestaurant, når vi er i det centrale Chianti Classico.
Altid virkelig god mad og fra rigtig god til super betjening.
Nyest tilkomne aftenrestaurant er La Bottega (2015), Piazza della Torre 1, Volpaia, tel. 0577 73 56 02. God mad og fin udsigt over Chianti bakkerne (billedet ovenfor). Svingende betjening. Vi tilråder, at man bestiller bord i forvejen. Der har været fyldt begge de gange vi har spist der.
Gallo Papa (2002), Via delle Volte, 14/16, Castellina in Chianti, tel. 0577 74 29 39
Restauranten er lidt svær at finde. Man skal igennem nogle gange i byens østlige ende.
Vi blev budt på mange små overraskelser i forbindelse med aperitifen. Fin kvalitet kød, men lidt rigeligt af det i forhold til det sparsomme tilbehør (sådan er det jo ofte når det skal være fint), og det manglede også en smule smag. Meget fin betjening.
La Bottega del 30 (2005), Via Santa Caterina 2, Villa a Sesta, tel. 0577 35 92 26, lukket tirsdag og onsdag.
I mini-byen Villa a Sesta mellem Castelnuova Berardenga og Radda ligger denne lille og meget personlige retaurant. Indehaveren er ex-lærerinde af fransk oprindelse. Udover i årevis at have drevet restauranten med sikker hånd afholder hun også kurser i madlavning.
Vi husker tydeligt overraskelsen, da vi for mange år siden spiste der for første gang: Pludselig sad vi og var sat helt ud af spillet: der blev bare serveret det ene efter det andet, og vi anede ikke hvad og hvor meget der ville komme, eller hvad det kostede. Men vi gav os hen og nød tillidsfuldt.
Og selv om man kan bestille ala carte, så er den tilrettelagte overraskelsesmenu mere eller mindre stedets koncept.
Specielt de små antipasti kan være dybt originale og fyldt med spændende velsmag. Alt i alt er der måske lidt vel rigelig mad, og nogle af for- og mellemretterne er en del mindre elegante (for ikke at sige lidt tunge) end antipasti'erne antyder.
Sidst vi spiste der, havde vi en bemærkelsesværdig oplevelse med vinbetjeningen. Vi var noget i tvivl om vintjenerens anbefaling, og han tilbød os derfor, at hvis vi ikke syntes om vinen, kunne vi bare få den byttet (normalt berettiger kun deciderede fejl ved vinen til en bytter). Han og indehaverens mand ville hellere end gerne tømme den for os, hvis vi ikke var tilfredse, sagde han med et glimt i øjet. Nu drejede det sig ikke om en mini-vin, men om en af topproducenten Fattoria Fèlsina Berardenga's topvine (Fontalloro), som indkøbt direkte hos producenten koster 27 € (ca. 200 kr.). Vinen viste sig at være uden fejl men klart for ung. Så vi valgte en ny! (På den baggrund forekommer det ekstra vanvittigt, at man i Danmark kan risikere at komme ud for, at en tjener går i negativt selvsving, når man vil have en vin, der i indkøb højst har kostet 30 kr., byttet pga tydelig propfejl.)
Og apropos vin, så lægges der på Bottega del 30 åbenbart vægt på, at man skulle drikke god vin til sin mad. Vi gav 30,80 € for den valgte vin, som vi hos producenten (dvs. det absolut billigste sted) den følgende dag så til 23 €. Det er en faktor 1,3!!!
Regningen (for to fulde menuer med obligatorisk aperitif, nævnte flaske vin og to flasker vand) lød på 156,52 €, hvilket var rundet ned til 155 €, dvs. 1160 kr. Det er et ypperligt kvalitet-pris forhold.