Vinrejse i Toscana, på restaurant: Introduktion

At spise ude

Før man sætter sig til bords på en restaurant i Toscana - og nok de fleste andre steder i Italien - er der et par ting, der er meget nyttige at vide.

Spisekortet er typisk opdelt i:
1) antipasti (små forretter), 2) primi (solide forretter som f.eks. pasta), 3) secondi (kød eller fisk), 4) contorni (grønsagstilbehør o.lign.), 5) dolci (desserter).

Frokost

Til frokost prøver vi altid at finde et godt og upræten­tiøst osteria eller trattoria.
Til vores appetit passer det med en primo, ind imellem også en kødret (på billedet har den ene af os bestilt en pasta-primo, den anden en kødret-secondo og kartofler som contorno.

En god pasta med en god tomatsovs og parmesan er en ret som vi kan spise næsten dagligt ved disse lejligheder.
Til frokost foretrækker vi langt en ung, let og frugtig vin med lav alkohol, så det bliver altid til husets vin serveret på karaffel; de mere ambitiøse vine gemmer vi aftensmaden.

Aftensmad

Hvis man bestiller en bøf i Italien, ja så får man en bøf og ikke andet! Et italiensk måltid er tænkt som at man starter med en forret og senere spiser hovedret med tilbehør og slutter med en dessert. Det kræver tilvænning med så store mængder mad. Og man behøver da heller ikke spise det hele. Men da en bøf og en tallerken spinat sjældent er nok, så kommer en eller anden form for forret, f.eks. en pastaret, tit ind i billedet. I og med at pastaretterne jo er tænkt som forretter, er det jo heller ikke en kæmpe portion spaghetti med kødsovs man får serveret. Hvis en pastaret eller en risotto alligevel er for voldsomt, kan man jo nøjes med en antipasto.

Læs mere generelt og udførligt om at gå på restaurant i Italien

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.