Tre udvalgte vindistrikter i Loiredalen

Kort over Loiredalens appellationer

Udvælgelse = fokusering

Vi havde inden vi tog hjemmefra ønske om at besøge to vindistrikter: Chinon/Bourgueil (rødvin) og Sancerre/Pouilly-Fumé (hvidvin). Mens vi var dernede kom endnu et til: Vouvray (hvidvin), som man passerer på vejen fra Chinon til Sancerre.

Vi kan godt lide at være grundige og fokusere, så disse tre områder var alt rigeligt til de tre uger. Men som det ses af kortet ovenfor, er der nok af andet at gå i gang med!

Chinon og Bourgueil

Motivationen til at besøge Chinon og Bourgueil var mange gode oplevelser ved middagsbordet med disse rødvine, vintyper som vi savner på det danske marked.
Noget forenklet kan man sige, at den typiske stil er noget mellem en Beaujolais og en Bordeaux, ikke så letbenet som en Beaujolais, ej heller så seriøs som en Bordeaux. En frugtig mellemvægter. Beskrivelsen er ikke dækkende; vinen er helt sin egen. Desuden findes der ind imellem vine med adskilligt mere vægt og klasse end det vi her giver indtryk af. Den helt centrale drue er Cabernet Franc, der ofte står alene i disse vine.

Chinon by Chinon by set oppe fra Jeanne d'Arc museet

Vouvray

Hvidvinene fra Vouvray er et stykke vinkultur helt for sig. Druen er Chenin Blanc, og der produceres typer med forskellig sødmegrad: Sec, demi-sec, moelleux (sød).
Her er en verden at gå på opdagelse i; vi kradsede kun lidt i overfladen, bl.a. fordi vi slet ikke er vante til at forholde os til halvsøde og søde hvidvine, og har lidt svært ved at finde ud af, hvad vi skal servere sammen med dem. "Foie gras" er standard-svaret, når man spørger, men vi er mildt sagt ikke foie gras-fans.

Der produceres også mousserende vine ved Vouvray. De har ry for at konkurrere med Champagne i kvalitet men til en brøkdel af prisen. Vi faldt over flere rigtig dejlige til under en dansk 50'er!

Sancerre og Pouilly-Fumé

I disse to appellationer laves klassiske Sauvignon Blanc hvidvine.

Distriktet er nok det smukkeste franske vindistrikt vi har set, betagende. Det er især samspillet med de grønne vinmarker og de gyldne kornmarker (i juli) der gør forskellen.

Klik her for at se Sancerre billeder

De gode producenter

Vi besøgte ca. 30 producenter på vores tur, mestendels udvalgt efter en sammenkædning af oplysninger fra flere gode vinguider.

Vi har udvalgt nogle af disse producenter under Vinproducenter.

Hvad angår det at besøge vinproducenter, anbefaler vi at du læser her.

Og husk så lige: Loiredalen er kæmpestor, vi har været der i 3 uger, og det er bestemt muligt, du selv kan finde frem til endnu mere spændende sager!

Tilbage til oversigten

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.