Steen Asmussen har skrevet endnu en passioneret, grundigt researchet og detaljeret bog om italiensk vin. Denne gang om
Billede fra bogen:
Steen Asmussen
Italiens mousserende vine. Så vidt både forfatteren og vi ved, er bogen den første af sin art.
I modsætning til tidligere bøger af forfatteren er bogen denne gang på engelsk, hvilket forekommer at være en klog disposition, idet det enorme arbejde, der ligger bag bogen, fortjener at komme et større publikum end kun det danske til gavn.
Bogen beskriver i detaljer diversiteten inden for Italiens vigtigste spumanter, som boblevinene hedder på de kanter.
Der er her langt flere bobler i suppen - om man så må sige - end de vanlige blandinger af Pinot Noir og Chardonnay.
Der produceres mousserende vine i alle Italiens 20 regioner, og man anvender både internationale og et enormt antal forskellige indfødte druesorter under meget varierende klimaforhold i lige så mange forskellige typer landskaber. Alt dette sammen med den lange tradition for at producere mousserende vin i Italien resulterer ifølge forfatteren i en bred vifte af fantastiske og udsøgte vine.
Bogen koncentrerer sig overvejende om mousserende vine fra hvad forfatteren kalder de alpint influerede dele af Italien, dvs. de nordlige regioner i Italien (Valle d'Aosta, Piemonte, Lombardiet, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia og Veneto).
Kun vine som falder indenfor en DOC(G) er medtaget, idet DOC og DOCG er de officielle garantier for produktets autenticitet og ifølge forfatteren også for dets kvalitet.
Bogens første del beskriver klima- og jordbundsforhold, de forskellige tørheds-/sødmegrader, hvordan mousserende vin fremstilles samt de mousserende vines historie i Italien.
Anden del - langt den største - tager de mousserende vine fra de alpint influerede dele af Italien til grundig behandling.
De ovenfor nævnte regioner og deres DOC(G)'er for mousserende vin beskrives, herunder de detaljerede krav til hvordan de enkelte typer vin indenfor appellationerne skal produceres, fx hvilke druesorter, der må anvendes og hvordan og hvor længe vinen skal lagres.
Indenfor hver DOG(G) beskriver forfatteren Benchmark producers, og for hver af disse er der smagenote til én af producenternes vine. Derudover beskrives Benchmark wines fra andre producenter. Alle producenter og vine vurderes efter femstjerne-skalaen.
Tidligere bøger om italiensk vin af Steen Asmussen (link til vores anmeldelser af bøgerne):
I bogens del 3 beskrives og bedømmes udvalgte mousserende vine og producenter fra resten af Italien.
Endelig byder bogen på en lille ordbog, hvor ord relateret til emnet forklares og relevante druesorter beskrives.
Skulle man have lyst, kan man sagtens læse bogen fra ende til anden. De fleste vil dog givetvis vælge at læse udvalgte dele af den eller bruge den som opslagsbog, hvilket også er forfatterens erklærede hensigt.
Bogen rummer kort over alle appellationerne for mousserende vin for de norditaliensk regioner, som bogen fokuserer på. De kort med flest appellationer kan sine steder være svære at afkode - det er svært at få så mange detaljer grafisk afbildet overskueligt og præcist på så lidt plads.
Udover de mange billeder af etiketter er der relativt få fotos fra vinområderne. (Et af dem ses i venstre spalte; på mobiltelefon: højere oppe).
Bogens styrke er ikke billederne men den ekstremt detaljerede, præcise og grundigt researchede tekst.
Vi kan varmt anbefale Steen Asmussens horisontudvidende bog.
Bogen udgives af Muusmann Forlag, hvor den koster 349,95 kr.
Marts 2024