Der er mange glæder ved at have et passende lager af vin:
1) Man kan - hvis man holder lageret ved lige - altid finde en vin, der
passer til det man skal bruge, 2) hvis lageret har en vis minimums-størrelse,
forfalder man ikke til at tage hul på vine, der burde være gemt, 3) der er en
basal fornøjelse at vedligeholde sådan et lager, ordne og holde styr på sine
vine. Dette sidste er nok mest for mænd - er det ikke for det meste mændene, der
"går i vinkælderen"?
Altsammen kan det øge ens glæde ved den i forvejen skønne hobby.
Hvad der er et passende lager afhænger selvfølgelig meget af brugeren: hvor tit man drikker vin, om man drikker få eller mange vine, der kræver lagring osv. De fleste kan formodentlig lide flere forskellige typer vine, som det så gælder om at have et passende lager af.
"Passende" betyder her: så mange, at man altid kan "gå i
vinkælderen" og finde det man skal bruge. Hvis man har for få vine, vil man ind
imellem være henvist til at nøjes med det, der samme dag eller et par dage
forinden forefindes i de nærmeste butikker, hvor det ikke er sikkert, at man
lige kan få det man søger.
Eller endnu værre: Man kommer til at give efter fristelsen til at åbne en vin,
som man udmærket ved skal gemmes. Det giver en dårligere vinoplevelse end hvis
man tager en hurtigt indkøbt vin i et mere ydmygt prisleje. Og det giver
ærgrelser dagen derpå: Man gik glip af chancen til at smage den potentielt gode
vin på et tidspunkt, hvor den havde fået tilstrækkelig lagringstid til at blive
god.
Uden et lager af en vis størrelse er det svært at få fornøjelse af vine, der har
fået lov at ligge og udvikle sig til optimal ydelse. Så alt andet lige giver det
klart bedre vinoplevelser at have sit
lager.
"Passende" betyder ikke bare tilstrækkeligt mange; det betyder også ikke for mange. Hvis man pludselig har til 10 års forbrug af en vintype, der kun kan holde sig i 3 år mere, så risikerer man selvsagt at blive konfronteret med en masse døende og døde vine på et tidspunkt, eller at skulle drikke en bestemt type vin langt hyppigere end man har lyst til. Så en vis lagerstyring er en rigtig god ting her. - Det er tilmed en god ædruelighedsøvelse!
En af fordelene ved at have en vinbeholdning af en vis størrelse er som nævnt, at der ikke skulle opstå mangel-situationer, hvor man forfalder til "af nød" for tidligt at åbne en vin, der burde have været gemt.
Det er derfor hensigtsmæssigt, at man klart opdeler sit lager i vine, der er drikkeklare og vine, der har godt af at blive gemt.
Risikoen ved at gemme vine af vejen er på den anden side, at man glemmer dem, og at de på den måde kommer til at ligge for længe, så det er en god ide at gennemgå gemmevinene f.eks. en gang hvert halve eller hele år, og så tage de vine frem, som aktuelt anses for drikkeklare.
Hvis vinsamlingen begynder at kunne tælles i trecifrede tal,
hvilket let sker, så indfinder
behovet for at holde styr på vinene sig. Papir, blyant og viskelæder er én måde
(der var også et liv før computeren), og der findes
også computerprogrammer, der er beregnet til det samme. Vi er dog aldrig stødt
på et program, der var helt som vi ville have det, så vi bruger to
selvfremstillede redskaber:
For det første: et regneark der i sin enkleste form kunne indeholde
en række for hver vintype man ligger inde med (på billedet eksemplificeret ved
fire typer toscanske), og så tre tal-kolonner: 1) antal
forbrugte vine, 2) antal vine på lageret, 3) en udregning af hvor mange års
forbrug man har på lager, når tallene under 1) og 2) sammenholdes. Der vil også
indgå aktuel dato og periodens startdato i beregningen. (Vi har senere skrevet en artikel, hvor vi går mere i detaljer med sådan et regneark, og hvor der er mulighed for at dowloade et eksempel-ark: Lagerstyring af "vinkælderen".)
Hvis det på denne måde viser sig, at man ligger inde med et antal vine af en
given type, som det med ens aktuelle forbrugsmønster vil tage 10 år at
konsumere, og hvis den tid, hvor det endnu kan forventes at den pågældende
vintype er sjov at drikke er 4 år, så kan det have en hensigtsmæssig
bremsevirkning på ens indkøb og/eller man kan øge sit forbrug af denne
vintype.
Det her kræver selvfølgelig datadisciplin: at man i kolonnerne med henholdsvis forbrug og
lager husker at indtaste hver gang man drikker en flaske, og når man erhverver
nye vine. Men husker man det, er systemet
helt enkelt og meget effektivt. - Og igen: det er med til at holde hjernen klar
imellem alle de flasker!
Til at holde styr på hvor mange eksemplarer vi har af
hver vin, hvornår og hvor de er købt og til hvilken pris, hvilke kasser de
befinder sig i, smagenotater og meget andet, har vi fremstillet en database i Access (som
er et meget dybt og professionelt program, der hører
til Microsoft's officepakke). Her kan man skræddersy et overordentlig sindrigt system,
der imødekommer ens registreringsbehov helt præcist.
Vi har set anbefalinger af online-systemet www.cellartracker.com, men vi har ingen erfaringer med det.
Hvad angår spørgsmålet om, hvor det er smart at opbevare sine vine, læs her.