Vi har på den hårde måde tilegnet os afgørende lektioner om
hvordan man ikke skal opbevare vin, som skal lagres nogle år.
Jeg (Preben) havde for efterhånden mange år siden både læst og hørt, at man burde sørge for, at vin, der skal
ligge nogle år, ligger et sted, hvor temperaturen svinger så lidt som muligt.
Men jeg havde stor lyst til at kunne se på vinene - de skulle også være et dekorativt
element i min daværende stue, hvor der var en brændeovn, der bankede
temperaturen godt op om dagen. Huset var dårligt isoleret, så i store dele af
året dykkede temperaturen markant om natten. Grundet disse daglige store
temperatursvingninger blev alle de dekorative vine ødelagt i
løbet af få år: De endte i vasken, var udrikkelige.
Helle opbevarede, da vi mødte hinanden, sine vine i køkkenet, nogle af dem
ovenpå skabene. Der oppe under loftet varierede temperaturen også en hel del i
takt med graden af varmeafgivelse fra kogeplader og ovn.
De fleste af disse vine røg også i vasken, enten var de banket skæve, eller også
var de gået over, fordi de høje temperaturer i køkkenet havde fået dem til at
udvikle sig hurtigere.
Vi er på ovenstående baggrund overbeviste om, at den
enkeltfaktor der betyder mest, når det handler om gunstig opbevaring af vin er,
at temperatursvingerne minimeres så meget som muligt. Så vi har siden 1994 haft et værelse i et ganske almindeligt etplanshus (i mangel
af en kælder), et værelse, som har været mere eller mindre reserveret til vinopbevaring. Det
virker.
Selv om temperaturen i løbet af et år typisk varierer mellem 15 og 22°, så
har det vist sig, at vinene udvikler sig fint også over rigtig mange år, og at
disse langsomme og gradvise
temperatursvingninger i løbet af året er uskadelig for vinen. Vi drak
således for nylig en Château La Lagune, Haut-Médoc, 1990, som har ligget i disse
rum i alle tolv år. Og den var perfekt.
Bedst er alt andet lige selvfølgelig et nordøst-vendt værelse eller et der af andre
grunde (f.eks. skygge fra træer) ikke får for megen direkte sol.
Vi har sat en type folie, der skulle tilbagekaste ca. 90% af
varmestrålingen, på (ydersiden af) ruderne til værelsets vinduer. Så dels kastes varmen væk, dels
mørklægges rummet på denne måde.
Et opbevaringsmedium, der både er enkelt, praktisk og som også isolerer yderligere for temperatursvingninger, er helt almindelig vin-papkasser. Alle de af vores vine, som vi ikke anser for drikkeklare endnu, ligger i papkasser, mens de vine, som skal drikkes ligger fremme på hylder (som det ses i venstre spalte), så de er let tilgængelige.
Vi har i tidens løb læst mange forskellige synspunkter
angående den ideelle opbevaringstemperatur for vine, der skal ligge nogle år. Et
af de gængse bud er 11°. På bagsiden af en af vores favoritvine,
Flaccianello della Pieve, stod engang at 15° var ideelt. Så mon ikke alt der imellem går
an?
Hvis man skal have denne helt ideelle og konstante temperatur, så er den mest
nærliggende mulighed at anskaffe sig et vinkøleskab (eller flere). Man kan også (sikkert for
en mindre formue) få lagret sine vine i bunkere under jorden hos VinInvest (november 2022: eksisterer ikke mere).
Selv om der var et par somre, hvor temperaturen i vores vinrum nærmede sig de 24° i en periode, så har det i praksis vist sig, at det ikke har
udgjort et problem overhovedet. Det lader således til, at disse relativt
kortvarige "let forhøjede"
temperaturer ikke er et problem. Det afgørende er at undgå de hurtige
temperatursvingninger, som tidligere beskrevet.
Det er dog klart, at vine der konstant ligger ved en relativt høj temperatur,
vil udvikle sig hurtigere end dem, der ligger ved lavere temperatur. Alt andet
lige er det selvfølgelig sværere at kontrollere. Men altså: for de fleste
almindelige mennesker drejer det sig jo om at finde den bedste løsning indenfor
"rimelighedens grænser", og det er jo typisk at finde det mest velegnede sted i
lejligheden eller parcelhuset.
Vine, der skal lagres i flere år, bør også ligge mørkt, vibrationsfrit og i et rum uden markante lugte. Stærke lugte kan trænge ind og give afsmag til vinen, og det giver næsten sig selv, at lys og vibrationer vil forstyrre en rolig og fredfyldt udvikling af vinen.
Man kan læse, at luftfugtigheden helst skal være over 60%
for ikke at propperne skal tørre ud. I praksis har vi ikke oplevet noget problem
ved at have vinene liggende i et almindeligt værelse med en almindelig (vi
kender ikke procenten)
luftfugtighed i vores nuværende bolig. Men vi skal ikke kunne afvise, at det kan
have betydning.
Og apropos udtørring af proppen, så skal flaskerne selvfølgelig opbevares
liggende.
Når alle disse forhold skal forsøges tilgodeset, og når man
er indstillet på at klare sig med mindre end det perfekte, så ser det ud som om at man i sin
lejlighed eller i sit hus skal lede efter en affølgende muligheder i
prioriteret rækkefølge:
1) et lugtfrit kælderrum, 2) et værelse der er reserveret til vinopbevaring, 3)
et skab i soveværelset.
Den dårligste løsning man kan vælge er opbevaring i køkkenet, specielt at lægge
flaskerne ovenpå et skab eller ovenpå køleskabet, hvor temperaturen er højest og
svinger mest. Det kan godt være det skaber stemning (det tyder køkkenfirmaernes
tåbelige vinreoler på), men det er helt useriøst og ubrugeligt, når vi snakker fornuftig
opbevaring.
November 2006