Når en port til en ny verden åbner sig

Hubacker etiket

Vi er efterhånd­en gamle nok til at kunne prale med at have gjort erfaringer over tid. En af de rigtig gode erfaringer er:

Når vi snakker vin, er det tilsyneladende muligt at blive ved med at komme ud for oplevelsen af, at en port til et ukendt landskab åbner sig. Det kan foregå enten langsomt og gradvist eller i hvad der fornemmes som et splitsekund.
Uanset hastigheden, så er det hver gang voldsomt nysgerrighedspirrende og animerende at stå med tabt underkæbe og se ind i en ny type smukt landskab, der åbenbarer sig på den anden side af porten. Man har ikke længere noget valg: Det er bare at træde ind og gå på opdagelse.

Sidste nye

Den seneste port, der har åbnet sig, afslører udsigten til de store Grosses Gewächs Riesling vine fra den tyske vinproducent Keller (Rheinhessen). Det begyndte ved Keller-middagen på restaurant Noma for et år siden (reportage kan læses her), hvor især vinen Abtserde 2007 gjorde indtryk.
Her forleden havde vi så for første gang fornøjelsen af en hel flaske til en god middag, denne gang vinen Hubacker 2006. Vidunderlig hvidvin.
De vine skal vi smage mere af!

Når vi har taget det første skridt ind i det nye landskab, ved vi naturligvis ikke helt, hvad der venter os når vi kommer længere ind - det vil i praksis sige, når vi får smagt på nogle flere vine. Er det lige præcis Kellers store vine, som begejstrer os begge? Eller er det mere generelt de store Riesling Grosses Gewächs vine? Det vil vise sig.
Jeg (Preben) kunne godt have en mistanke om, at det lige netop er Keller, der har ramt i hvert fald Helle, som ellers slet ikke er hoppet på vognen med de tørre, tyske Riesling vine, hvor jeg er mere begejstret over en bred kam. Hvad hvidvin angår, ved jeg faktisk absolut intet bedre end tysk Riesling.

Andres erfaringer

Hvis man vil læse mere om andres oplevelser med disse vine, anbefaler vi et besøg på forumet Snakvin (nedlagt efter at artiklen blev skrevet), hvor en gruppe fantastisk dedikerede Keller-fans jævnligt dyrker mesteren.

Vinene forhandles hos Atomwine, hvor årgang 2008 aktuelt kan bestilles, mens alle andre årgange er udsolgt.
Både forhandleren og flere fans på Snakvin roser den nye årgang til skyerne. På baggrund af min smagning af to mindre vine fra årgangen - herunder vinen Von der Fels (anmeldelse her), der fremstilles af druer fra Kellers fire "Grand Cru" marker, og som derfor skulle antyde, hvad man kan vente sig af de store mark-vine - er jeg ikke i stand til at deltage i Keller-crazen i denne omgang. Jeg bryder mig ganske enkelt ikke om flere af smagskomponenterne, herunder de grønne indslag af f.eks. asparges, som jeg har fundet i 2008, men hverken i 2006 eller 2007. Så personligt springer jeg nok over denne gang.

Specielle "forholdsregler"

Normalt serverer vi vin lige fra flasken umiddelbart efter at proppen er trukket af. Altså ingen dekantering. De store Grosses Gewächs vine har dog godt af lidt kærlig forbehandling, dvs. luftning, inden de serveres. Man kan f.eks. vælge at dobbeltdekantere 24 timer før servering, eller man kan vælge at åbne vinen 2-3 døgn før den skal serveres, hælde et lille glas fra, så vinen i flasken får større overflade, og derefter opbevare vinen
oppet på køl indtil servering. Vi har til gode, at finde ud af, hvilken metode vi synes er bedst, men efter vores første forsøg er der ingen tvivl om det grundlæggende: Luftning gør en meget stor og positiv forskel. Så ved servering er store rødvinsglas velegnede!

Vi glæder os til at gå på opdagelse i det nye landskab...

Marts 2010

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.