De bedste vinoplevelser i 2003

Grundideen bag vores vinsider er at videregive oplevelser og tanker, som for læseren kan øge chancerne for gode vinoplevelser. Vinanmeldelserne omtaler derfor udelukkende vine, der aktuelt kan købes i Danmark. Ideen kan forkortes til: Læs, køb og smag.

Når vi skal skrive om årets bedste vinoplevelser bliver dette perspektiv imidlertid for småt. Dels køber vi en del vin i udlandet, dels er en del af de vine vi drikker gemt i flere år og forhandles ikke mere.

Vi vælger her under "årets vine" undtagelsesvis at give plads til omtale af vine, der enten slet ikke forhandles i Danmark, eller som vi har købt her, men som nu er udsolgt.

Dette perspektiv siger også noget væsentligt om det at skaffe sig fremragende vinoplevelser - og det budskab viderebringer vi gerne: Det er sjældent muligt lige at gå ud og købe hos nærmeste forhandler og så hjem på bordet og vupti: stor oplevelse. - Det kræver fokusering.

Vinderne

Vi har ligesom sidste år valgt en rødvin og en hvidvin som årets bedste vinoplevelser. Det er de samme druer der sejrer: for rødvinens vedkommende: Sangiovese, for den hvide: Chardonnay.

Den vidunderlige Chianti Classico 2000 fra Fonterutoli og den perfekte - og helt ufeterede - Mâcon-Villages 2001 fra Domaine Des Deux Roches er de to vindere.

Førstnævnte kan (i skrivende stund, januar 2004) købes i Danmark hos Kjær & Sommerfeldt, mens Mâcon'en os bekendt ikke forhandles i Danmark.

Etiket

Chianti Classico, Fonterutoli, 2000

Kvaliteten af Fonterutolis vine har taget et løft fra det i forvejen første klasses efter at den ønolog, der er blandt vores top 3 favoritter, Carlo Ferrini, har overtaget styringen.
Fonterutoli's Chianti Classico er klasser over hvad man normalt forbinder med en Chianti Classico normale. Det er en 100 % Sangiovese-vin fra en af områdets absolutte topproducenter, lagret et år på franske barriques.
Vinmagerens personlige aftryk på vinen er vigtigt. Og Carlo Ferrini laver vin lige efter vores smag. Han fungerer som konsulterende ønolog på adskillige toscanske vinejendomme; blandt de mere kendte er Barone Ricasoli/Brolio og Poliziano i Montepulciano.
Læs vores anmeldelse af Fonterutoli's Chianti Classico 2000 her.

Mâcon Villages, Domaine Des Deux Roches flaske

Mâcon Villages, Domaine Des Deux Roches, 2001

De hvide Mâcon-vine er efter vores mening dybt undervurderede herhjemme - de ses sjældent i forretningerne. Det vrimler med fedladen oversøisk Chardonnay, mens det kan være svært at finde en vin med druens lækre smag parret med passende - dvs ikke for voldsom - fylde og en forfriskende syre.

Denne Mâcon har netop disse egenskaber. Efter vores smag er den en perfekt vin! Hverken stor, ædel eller dyr - det er ikke det Mâcon-Villages appellationen drejer sig om. Men alting går fuldstændigt op i en højere enhed: den typiske let fede duft- og smagstype, som er Chardonnay's kendetegn, den forfriskende syre, der komplementerer denne "fedme" og giver slankhed og friskhed. Og alle disse egenskaber er tilmed i perfekt balance. Den smager herligt uden mad, og spiller perfekt sammen med mad.

Og hvad koster sådan en herlighed så? - Mindre end 46 kr. indkøbt hos producenten!

Læs mere om mellemklasse hvid Bourgogne her.