De tyske Riesling hvidvine er midt i en renæssance efter fremkosten af mere tørre typer, der i højere grad end de sødere typer matcher de fleste vinnyderes smag.
Det skyldes da også netop de nye Riesling trocken, at jeg (Preben) har genfundet min kærlighed til tysk Riesling efter årtiers pause, en pause som kom i stand ved at jeg på et tidspunkt fandt de tyske vine for søde.
Den unikke smag af tysk Riesling, det høje niveau af forfriskende syre, som vinene typisk byder på, og den relative alkohol-lethed er egenskaber der for mig tilsammen gør vinene helt uimodståelige og vidunderlige.
Tør, tysk Riesling er min absolutte favorithvidvin og den eneste hvidvinstype, der kan glæde mig lige så meget som et godt glas rødvin.
Qualitätswein, Kabinett, Feinherb, Spätlese, Grosses Gewächs er blot nogle af de mange betegnelser, som man kan møde på tyske vinetiketter. De knytter sig alle til forskellige typer kategorisering af vinene. En oversigt over disse kategorier og klassifikationer kan ses her.
Klassifikationer som Kabinett, Spätlese og Auslese handler om, hvor meget sukker druerne indeholder. Jo højere klassificering jo mere sukker.
Det er da også normalt at f.eks. en Spätlese er sødere end en Kabinett, men med de tørre vines fremkomst er det ikke længere usædvanligt at finde en Spätlese trocken (= tør), idet klassifikationen ikke handler om mængden af restsukker i vinene men udelukkende om sukkerindholdet i druerne inden vinificering. Da alkoholen jo "kommer af" sukkeret, er det altså muligt af samme druemateriale at fremstille en tør vin med lavt restsukkerindhold eller en sødere vin med lavere alkoholprocent.
Blandt de tyske Riesling-vine er det helt klart de tørre vine, der har min (Preben) primære interesse. Der kan dog næppe være tvivl om, at det er de mere eller mindre søde vine, der historisk set har placeret de tyske vine i verdensklasse.
Her vil man på etiketten hyppigst se kategori-betegnelserne Spätlese og Auslese på etiketten. Når vi bevæger os de næste trin "opad" (også i pris), kan der stå Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese.
Det uforlignelige ved disse vine - udover naturligvis selve smagstypen - er det spil som opstår mellem den naturlige sødme og så Riesling-druens høje syre, der giver en vidunderligt modspillende friskhed.
Oktober 2011