Facebook-ikon
Del denne side
Vinsidernes aktuelle Google PageRank
 

Boblende vine

Lande og områder: Frankrig, Spanien, Italien, diverse områder

Champagne, Crémant, Cava, Spumante. Alle sammen hvide og festlige boblevine.

Flaske med mousserende vin

Boblerne kan enten komme i stand via den omstændelige metode, som franskmændende kalder méthode traditionelle eller ved en enklere metode på tryktank.

Champagne kommer fra Champagne, en region omkring byen Reims. Når nogen derfor taler om f.eks. russisk Champagne, er det noget vrøvl.

Champagne hører ikke med til vores favorittyper. Vi synes simpelt hen at den er for dyr, typisk 300 kr. eller mere for en flaske. Og vi har haft mindst lige så gode vinoplevelser - endda bedre - med andre mousserende vine. Især den brød- og gærsmag, som ofte findes i Champagne, tænder os af.

Crémant er et af de gode alternativer. Den er fransk og fremstillet andre steder end i Champagne-distriktet, f.eks. i Bourgogne eller i Alsace. Crémant fremstilles på samme måde som Champagne, dvs. efter méthode traditionelle. En flaske Crémant koster mellem en tredjedel og halvdelen af prisen for en flaske Champagne.

Cava er den herhjemme så populære spanske mousserende vin. Den er vel især populær på grund af prisen. Omkring nytår vrimler det med tilbud, og det kan snildt lade sig gøre at købe en glimrende Cava til 50-60 kr.

Spumante er det italienske ord for mousserende vin. Vi har haft stor glæde af Prosecco Spumante til aperitif En god Prosecco er lifligt letdrikkelig og appetitvækkende, måske bl.a. grundet en let antydning af naturlig druesødme. Dyrere og mere prestigefulde spumanter fremstilles i den norditalienske DOCG Franciacorta.

Der findes selvfølgelig også oversøiske alternativer. Dem har vi ikke nævneværdige erfaringer med. Vi var lige ved at forsøge os med en australsk, indtil vi så at alkoholprocenten var 13 (den ligger for de europæiske typisk på 11,5 - 12).
Alkohol bidrager almindeligvis ikke med hverken lethed eller elegance, og netop dette må efter vores mening gerne karakterisere en mousserende vin.

Så er der de russiske. Den ene gang jeg (Preben) udsatte mig for en af slagsen var en umulig og klistret affære. Så nul motivation for at gøre forsøget igen.

Forskellige tørhedsgrader

Mousserende hvidvin fremstilles i forskellige tørhedsgrader. som for det meste kan aflæses på etiketten. Brut betyder tør, Sec (spansk: Seco) er nummeret mindre tør end Brut, og Demi Sec (spansk: Semi Seco eller Semiseco) er endnu et nummer sødere. Men ingen af dem er decideret søde.

Forskellige sødme/-tørhedsgrader, sukkerindhold pr. liter

Brut Nature, Brut Zero, Non dosage: Ingen sukker tilsat
Extra Brut: 0-6 g
Brut: 6-15 g
Extra Dry, Tres Sec: 12-20 g
Sec (eller Dry): 17-35 g
Demi Sec: 33-50 g
Doux: mere end 50 g

Vi bruger kun Brut. Skal det være sødt foretrækker vi en decideret sød type mousserende vin, f.eks. en Moscato d'Asti fra Italien.

Frizzante

Frizzante er en italiensk betegnelse, som benyttes, når vinen er let perlende og altså sammenlignet med en decideret mousserende vin har færre og mindre intense bobler, som er fremstillet på tryktank. En vino frizzante er typisk billigere end en mousserende vin og har typisk en lavere alkoholprocent.
Alt dette tæller decideret på plussiden en hed sommerdag, når man vil varme op til middagen udenfor. Her kan den langt mindre højtidelige, umiddelbart forståelige, liflige og yderst letdrikkelige Prosecco frizzante i praktisk brugsværdi godt konkurrere med alverdens fornemme mousserende vine.

Nytår

En ikke ualmindelig anvendelse for (mere eller mindre) tørre mousserende vine er som ledsager til årsskiftet og kransekagen. Et alternativ kunne være en sød mousserende vin.
Læs mere om valget af mousserende vin nytårsaften her.

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.