Amarone er en helt speciel type vin fremstillet af druer, der efter høsten lufttørres på stråmåtter indtil januar/februar. Vinens fulde navn er Amarone della Valpolicella, og den blev ophøjet til DOCG fra og med årgang 2008.
Smagsstoffer og sukkerindhold koncentreres under tørringen, og man ender med en vin fuld af kraft, varme, krydderier og en høj alkoholprocent (typisk 14 - 16 %). En rigtig vintervarmer som med sit sød-bitre touch er en perfekt ledsager til and og vildt. Et superbud på vinen til maden juleaften, hvis man gør noget ud af at lave mad der matcher (det vil bl.a. sige: ud med rødkålen).
Fremstillingen af en Amarone indebærer måneders risikofyldt lufttørring af druerne - de rådner hvis luftfugtigheden er for høj. Dette er med til at gøre at vinen ikke kan være billig.
Man kan sagtens ind imellem se Amaroner til 60-90 kr., men det er ikke lykkedes os at smage noget der kan anbefales i dette prisleje. Priserne er steget en del de sidste par år, og man skal vel ofre 200 - 300 kr. og holde sig til de bedste producenter, hvis man vil have en "rigtig" Amarone.
Hvis du er interesseret i en nutidig og meget grundig gennemgang af alt vedrørende Amarone, kan vi anbefale Thomas Ilkjærs fremragende bog Amarone - og vinene fra Valpolicella. Læs vores anmeldelse af bogen.