Amarone - og vinene fra Valpolicella

Amarone - og vinene fra Valpolicella, forside

Thomas Ilkjærs bog om Amarone er intet mindre end fremrag­ende. Den er gennemført både i bredden og i dybden. Og så er den skrevet i et letflydende og levende sprog, der gør at den er en fornøjelse at læse.
Man mærker tydeligt at forfatteren udover at holde meget af vinen også har en enorm viden og en fantastisk mængde erfaringer over tid at øse af. Når man har læst bogen, er det svært at komme på noget mere, man vil vide om Amarone og de andre vine fra Valpolicella, som også er til grundig behandling.

Bredden

Der er grundige og detaljerede beskrivelser af Amarone-vinens historie, navnets oprindelse, de geografiske, klimamæssige og jordbundsbetingede forudsætninger for vinen, de særlige forhold i Valpolicella's underområder, druesorterne, opbindingssystemer i markerne, alle aspekter vedrørende druernes tørringsproces, og vi kunne blive ved. Alt er med.

For de fleste vinnydere vil beskrivelserne af de vintyper, som er så populære her i Danmark, være centrale; Amarone selvfølgelig, men også den billigere Valpolicella Ripasso, som vi herhjemme i høj grad har taget til os. Recioto della Valpolicella og basis Valpolicella er naturligvis også med.
For entusiasten er beskrivelsen af de forskellige Amarone-stilarter og produktions-filsofier spændende læsning. Og producenterne er i en fyldig del af bogen portrætteret med hovedvægt på deres vine.
Selvfølgelig er ikke alle producenter med. Der er foretaget et udvalg på baggrund af hvilke der i Thomas' optik er de væsentligste set ud fra kvalitetsniveau, historiske betydning og position på markedet. En fornem syntese af en objektiv og subjektiv tilgang, hvor Thomas heldigvis - ligesom i hele bogen i øvrigt - giver udtryk for personlige oplevelser, meninger og præferencer, altid sobert og velafstemt.
Drivkraften bag bogen er tydeligvis grundlæggende udpræget positiv, men heldigvis uden at bogen af den grund bliver tandløs. Så der uddeles også kritik, når det er på sin plads.

Dybden

Mængden af detaljer i bogen er imponerende, nærmest ufattelig, hvilket giver enorm dybde. Ikke blot er alle de stofområder, man kan ønske sig i bredden, med, men alt er behandlet med en detaljeringsgrad, der siger spar to.
Et eksempel er et skema over regulativet for Amarone, hvor vi ikke blot får de nuværende regler, nej, vi får hele seks stadier i udviklingen af regulativet - og dermed vinen - fra 1968 til det sidste nye fra 2010, hvor Amarone gik fra DOC til DOCG status.
Et andet eksempel er de fyldige sider om hvordan Amarone og de andre vine fra Valpolicella bedst parres med mad. Her handler det ikke kun om valget af kød, men også f.eks. om hvordan stegeskorpe med let karamellisering og fremhævelse af sødmen i f.eks. rodfrugter ved ovnbagning vil gå godt i spænd med en Amarone med sødme. Og der ses både på inspiration fra lokale italienske retter og match-muligheder i det danske køkken.
Alle centrale druesorter er selvfølgelig beskrevet minutiøst. Men man får også klar besked om de mindre vigtige. Om forsellina får vi således at vide både hvor den groede for 100 år siden, hvordan dens udbredelse er nu, og at den også går under navnene forzelina og pignola, hvor sidstnævnte ikke må forveksles med sorten af samme navn i Lombardiet. - Man er fuldt oplyst!

Det visuelle

Overordnet set er det en virkelig flot og rigt illustreret bog. Smukt sat op, velplacerede billeder, fine faktabokse, tabeller og diagrammer. Men fotografierne er af svingende kvalitet. Der er adskillige flotte billeder, men også mange meget mørke billeder, og der er både uskarpe og skæve billeder. Det er formodentlig en villet stil, der nok skal give et vist retrolook fra før billedbehandlingsprogrammernes tid. Det er en smags sag om man synes det er kønt. Ligesom det er en smags sag, om man synes at vinlandskaber tager sig bedst ud - som tilfældet er her - i gråvejr og i en sæson, hvor der ikke er et blad på vinstokkene. Lidt kedeligt synes vi.

Titel, forlag, pris

Bogens titel er Amarone og vinene fra Valpolicella. Den udgives af Politikens forlag og koster 350 kr.

Thomas Ilkjær

Forfatteren

Thomas Ilkjær er flittig skribent i vinmagasiner i Skandinavien (i Danmark i Vinbladet), og han er initiativtager til og daglig leder af Vinakademiet, der tilbyder Danmarks eneste sommelieruddannelse. Han er desuden redaktør og medforfatter på Politikens bog Italiensk Vin og har derudover været redaktør på andre af forlagets vinbøger.

November 2010

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.