Thomas Ilkjærs bog om Amarone er intet mindre
end fremragende. Den er gennemført både i bredden og i dybden. Og så er den
skrevet i et letflydende og levende sprog, der gør at den er en fornøjelse at læse.
Man mærker tydeligt at forfatteren udover at holde meget af vinen også
har en enorm viden og en fantastisk mængde erfaringer over tid at øse af. Når
man har læst bogen, er det svært at komme på noget mere, man vil vide om Amarone
og de andre vine fra Valpolicella, som også er til grundig behandling.
Der er grundige og detaljerede beskrivelser af Amarone-vinens historie, navnets oprindelse, de geografiske, klimamæssige og jordbundsbetingede forudsætninger for vinen, de særlige forhold i Valpolicella's underområder, druesorterne, opbindingssystemer i markerne, alle aspekter vedrørende druernes tørringsproces, og vi kunne blive ved. Alt er med.
For de fleste vinnydere vil beskrivelserne af
de vintyper, som er så populære her i Danmark, være centrale; Amarone selvfølgelig, men også
den billigere Valpolicella Ripasso, som vi herhjemme i høj grad har taget til
os. Recioto della Valpolicella og basis Valpolicella er naturligvis også med.
For entusiasten er beskrivelsen af de forskellige Amarone-stilarter og
produktions-filsofier spændende læsning. Og producenterne er i en fyldig del af
bogen portrætteret med
hovedvægt på deres vine.
Selvfølgelig er ikke alle producenter med. Der er foretaget et udvalg på
baggrund af hvilke der i Thomas' optik er de væsentligste set ud fra
kvalitetsniveau, historiske betydning og position på markedet. En fornem syntese af en objektiv og subjektiv tilgang, hvor Thomas
heldigvis - ligesom i hele bogen i øvrigt - giver udtryk for personlige
oplevelser, meninger og præferencer, altid sobert og velafstemt.
Drivkraften bag bogen er tydeligvis grundlæggende udpræget positiv, men
heldigvis uden at bogen af den grund bliver tandløs. Så der uddeles også kritik, når det er på sin plads.
Mængden af detaljer i bogen er imponerende, nærmest
ufattelig, hvilket giver
enorm dybde. Ikke blot er
alle de stofområder, man kan ønske sig i bredden, med, men alt er behandlet med
en detaljeringsgrad, der siger spar to.
Et eksempel er et skema over regulativet for Amarone, hvor vi ikke blot får de
nuværende regler, nej, vi får hele seks stadier i udviklingen af regulativet -
og dermed vinen -
fra 1968 til det sidste nye fra 2010, hvor Amarone gik fra DOC til DOCG status.
Et andet eksempel er de fyldige sider om hvordan Amarone og de andre vine fra
Valpolicella bedst parres med mad. Her handler det ikke kun om valget af kød,
men også f.eks. om hvordan stegeskorpe med let karamellisering og fremhævelse af
sødmen i f.eks. rodfrugter ved ovnbagning vil gå godt i spænd med en
Amarone med sødme. Og der ses både på inspiration fra lokale italienske retter og
match-muligheder i det danske køkken.
Alle centrale druesorter er selvfølgelig beskrevet minutiøst. Men man får også
klar besked om de mindre vigtige. Om forsellina får vi således at vide både hvor
den groede for 100 år siden, hvordan dens udbredelse er nu, og at den også går
under navnene forzelina og pignola, hvor sidstnævnte ikke må forveksles med
sorten af samme navn i Lombardiet. - Man er fuldt oplyst!
Overordnet set er det en virkelig flot og rigt illustreret bog. Smukt sat op, velplacerede billeder, fine faktabokse, tabeller og diagrammer. Men fotografierne er af svingende kvalitet. Der er adskillige flotte billeder, men også mange meget mørke billeder, og der er både uskarpe og skæve billeder. Det er formodentlig en villet stil, der nok skal give et vist retrolook fra før billedbehandlingsprogrammernes tid. Det er en smags sag om man synes det er kønt. Ligesom det er en smags sag, om man synes at vinlandskaber tager sig bedst ud - som tilfældet er her - i gråvejr og i en sæson, hvor der ikke er et blad på vinstokkene. Lidt kedeligt synes vi.
Bogens titel er Amarone og vinene fra Valpolicella. Den udgives af Politikens forlag og koster 350 kr.
Thomas Ilkjær er flittig skribent i vinmagasiner i Skandinavien (i Danmark i Vinbladet), og han er initiativtager til og daglig leder af Vinakademiet, der tilbyder Danmarks eneste sommelieruddannelse. Han er desuden redaktør og medforfatter på Politikens bog Italiensk Vin og har derudover været redaktør på andre af forlagets vinbøger.
November 2010