3 stjernerRødvin

Visan - Côtes du Rhône Villages, Confrerie Saint Vincent, 2005, 14% (Rhône, Frankrig)

Kvalitet-pris Minus 2: Alt for dyr
89,95 i SuperBest (skiftet navn til Meny)

Bemærk: Vinen eller denne årgang/aftapning af vinen forhandles ikke længere.

Denne anmeldelse vil forme sig på en lidt anderledes måde end vanligt, idet vi vil citere den skamrosning af vinen, som fremgik af en SuperBest-reklame fra november. Så får vi slået to fluer med et smæk: Dels får vi anmeldt vinen (som er glimrende), dels får vi kommenteret det opblæste og latterligt overprisende reklamesprog, som ind imellem er at finde hos SuperBest. Som det vil fremgå, synes vi ikke blot der er tale om skamros men om noget, der - ifølge vores sanser - slet ikke har hold i virkeligheden. Vi blander vores kommentarer (med grøn farve) ind i den fulde SuperBest-tekst, der står med sort og i anførselstegn:

"Vinene fra Visan er det nyeste "hit" blandt Rhône-elskere." Hvad er det for nogen Rhône-elskere, der hentydes til? Det er første gang, vi (der er alment velorienterede om Rhône vine) støder på en vin fra Visan (som er en by). I vores gode franske vinguide, Classement des meilleurs vins de France 2007, er der ikke en eneste vin med fra Visan. Vi gad nok se hvilken dokumentation, der ligger til grund for SuberBest's hit-påstand. "Det er vanskeligt at sammenligne Visan med noget andet, for den har helt sin egen karakter." I så fald er det ikke noget, der kommer til udtryk i denne vin. Den er en glimrende dagligvin med pæn sydfransk frugt og et lille strejf primitiv garvesyre. Tør og med pæn smagsfylde. Ganske behagelig. "Produktionen er forholdsvis begrænset, hvilket gør vinene endnu mere eftertragtede." Nå da da. Der må da ellers være ret store mængder af denne vin i landet, når den lanceres som månedens vin i december, og den sælges på tilbud til 3 for 125 kr. Hvis den er så eftertragtet, hvorfor så overhovedet sælge den til denne masse-tilbudspris? (tilføjelse: juli 2009: Vinen sælges stadig her 19 måneder efter at vi skrev vores anmeldelse, så det er siden blevet endnu svære at få øje på den forholdsvis begrænsede produktion eller at den skulle være så eftertragtet.) "Så hvis du endnu ikke har smagt Visan, så gør det nu. Dette unikke blend er fremstillet på de klassiske Rhône druer; Grenache, Syrah, Mourvèdre og Cinsault." Druesammensætningen er da alt andet end unik. Langt den overvejende del af vinene fra Languedoc-Roussillon, Rhône-dalen og Provence - dvs. hele den sydlige del af Frankrig - fremstilles af et blend af den type. "Hoveddruen Grenache giver vinen dybde og aromatisk rig frugtsmag. Fra Syrah får man en fantastisk bouquet med nuancer af sorte bær, pebermynte, lakrids og kaffe." Hold da op. Denne beskrivelse, der antyder kompleksitet som i en stor vin, ligger meget langt fra vores oplevelse af en enkel vin med god sydfransk drue-duft og -smag. "Mourvèdre giver vinen en utrolig flot, næsten sort farve,..." Sikke noget sludder. Vinen er ganske almindeligt transparent rødvinsrød helt uden antydninger af sort. "...mens Cinsault tilfører vinen både dybde og elegance." Det lyder som om, det er en kæmpe vin med en masse fine og ædle egenskaber. Det kan vi slet ikke genkende. Ifølge vores oplevelse er vinen som nævnt en glimrende sydfransk dagligvin, der smager af 45-50 kr., svarende til de tilbudspriser vi har set, men at sætte - eller påstå - en normalpris på 89,95 er virkelig langt ude. (Slut på diskussionen).

Som sagt synes vi, at vinen er glimrende. Og hvad er der i vejen med at være en god, lille dagligvin til 45 kr.? Intet som helst. Men at give indtryk af at den er en kompleks, eftertragtet, meget personlig og eksklusiv vin med unikke egenskaber, det tillader vi os at ryste på hovedet af. Og hvis det endelig var sandheden, ville det da være det rene idioti at sælge den til (tilbudsprisen) 42 kr. flasken. Altså helt ærligt!

Hvem i alverden sidder og skriver sådan noget? - I hvert fald næppe en person der går op i SuperBest's troværdighed.

December 2007
Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.