Bemærk: Vinen eller denne årgang/aftapning af vinen forhandles ikke længere.
Glimrende og letfordøjelig dagligvin, velegnet til bl.a. pizza og pastaretter. Vinen er ifølge forhandleren fremstillet af 90% Sangiovese, 5% Merlot og 5% andre druer.
Første dag er vinen frugtig, let parfumeret med mild syre, blide tanniner og let frugtsødme. Harmonisk, behagelig og meget vellavet. En vin som langt de fleste givetvis vil kunne lide. Vi vurderede den til tre pæne stjerner.
Med fem liter i posen giver det mening at teste, hvor længe vinen kan holde sig (forhandleren lover mindst en måned), og hvordan den udvikler sig undervejs. De første otte dage efter åbning holder vinen sig fint; frugten er intakt. Eneste forskel i forhold til førstedagen er, at tanninerne træder længere frem og strammer mere.
Dag 10 oplever vi den første tendens til frugttab, men vinen er stadig ok at drikke, og vi er stadig på tre stjerner.
Dag 13 kommer vi til første skelsdag: Der er ikke mere helt så megen duft, og også i smagen er frugten faldet en smule, og det parfumerede element fra dag 1 er væk. Frugten spiller nu 2. violin i forhold til de nu mere fremtrædende tanniner. Tidligere var det omvendt. Vi ville stadig godt kunne drikke vinen til en pizza men uden helt samme fornøjelse som dag 1.
23 dage efter åbning er Preben stadig på tre stjerner, mens Helle er faldet til 2. Det skyldes givetvis vores forskellige "følsomhed" over for det tab, der skyldes iltning. Der er stadig frugt og endda med en anelse røgelsesparfume, som ellers var væk 13 dage tidligere. Den er blevet lidt kedeligere. Strukturen er ok, og tanninerne træder ikke så langt frem som sidst, vi smagte vinen, som således udvikler sig lidt frem og tilbage og ikke lineært.
På den 31. dag er der ikke de store forandringer i forhold til sidst, bortset fra at tanninerne igen er kommet lidt længere frem.
Alt i alt holder vinen, hvad den og forhandleren lover: Den smager og har karakter af Toscana, er let at drikke, velsmagende især i den første tid efter åbning, og den holder den måned, som forhandleren stiller i udsigt, om end den på det tidspunkt har tabt noget frugt, men den smager her hverken decideret iltet eller indtørret.
Ud over at passe fint til pizza og pasta med tomatsovs, vil vinen være anvendelig til mange typer hverdagsmad med grønsager og lyst kød.
Glas: Zalto hvidvin.
Efter at vi har offentliggjort anmeldelsen, tog det endnu en lille måned at tømme boksen. Som nævnt i anmeldelsen kan man have forskellig følsomhed over for, hvornår man oplever, at en vin smager iltet. Jeg (Preben) nåede først til at opleve vinen som decideret iltet på den forkerte og frastødende måde fire dage før den havde været åben i to måneder. Inden da kunne den som nævnt svinge, men jeg kunne indtil sidste smagning stadig både drikke og nyde vinen.