5 stjernerRødvin

Tenuta Nuova, Brunello di Montalcino, Casanova di Neri, 1999, 14,5% (Toscana, Italien)

Kvalitet-pris: OK
250,00 hos BB Vinimport (hedder nu Copenhagen Wine)

Bemærk: Vinen eller denne årgang/aftapning af vinen forhandles ikke længere.

Lad os helt undtagelsesvis begynde med prisen. Brunello-vin er dyr. Latterligt dyr efter vores mening. De 299 kr. som denne fremragende Brunello koster er bestemt rimeligt, måske endda billigt i betragtning af det prisniveau som klasse-Brunello nu en gang befinder sig på. Men det er altså stadig kun vin der er i flasken! Og vores normale smertegrænse for prisen på en flaske vin er overskredet. (Senere bemærkning: Nedsættelsen til 250 kr. hjælper dog på det. Og hvis man ser det ud fra den synsvinkel at det er en top-Brunello, er det faktisk "billigt".)

Der er gået Bordeaux-afsmittende pris-vanvid i mange af verdens mest prestigefyldte vinområder, også i Toscana, og i særdeleshed når det drejer sig om Brunello.

Vi køber derfor kun yderst sjældent Brunello. Vi har faktisk i årevis uanset pris decideret foretrukket vinene fra Chianti Classico, der kan være mere komplekse og elegante. Og så er vinene fra Montepulciano (Vino Nobile) kommet fantastisk godt med, og de yder et kvalitet-pris-forhold, der sætter Brunello skak-mat, så det kan forstås af enhver med funktionelle smagsløg og økonomisk sans.

Når det så er sagt, må vi sige, at denne Brunello er en fremragende vin. Klassisk stor Sangiovese-vin med en imponerende struktur. Ædel, utroligt harmonisk og velbygget. Noget mere fadpræget end normalt for en Brunello, men den bærer træet meget flot. Vinen er - som ikke usædvanligt med en vin fra Carlo Ferrini's (ønologen) hånd - Bordeaux'sk inspireret. Den er umiskendeligt Toscana og Sangiovese, men der er tydelig inspiration fra de store franske vine, hvilket ikke gør vinen til et ligegyldigt internationalt leflende kompromis, men tværtimod til en vin med det bedste fra alle verdener, en flot og personlig tolkning af Sangiovese, klassisk verdensvin.

Den lægger ud med en lidt overvældende, men flot, moden og klassisk Sangiovese-garvesyre, der efter en halv times luft integreres flot og harmonisk og netop er med til at give oplevelsen af den klassiske, store struktur. Rank og slank med tilpas kød på kroppen. Stor, fyldig og flot smag. De helt overraskende 14,5 % alkohol er noget man udelukkende bemærker, når man ser på etiketten; de bæres helt uden problemer - vinens slanke spændstighed er faktisk ret uforståelig med den alkoholprocent.

En vin der klæder en god oksebøf virkelig godt.

Er vinen mere en herre- end en damevin? Helles begejstring var i hvert fald en tand lavere end min.

Vinen kan drikkes med stor fornøjelse nu, men vi venter med næste flaske minimum et halv år, sikkert længere, så den lige får en smule mere blødhed og måske udvikler nye nuancer.

August 2004
Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.