Bemærk: Vinen eller denne årgang/aftapning af vinen forhandles ikke længere.
(Bemærk: Anmeldelsen er skrevet oktober 2007. Vi har siden smagt vinen i marts 2008, hvor den gav mere fra sig end på tidspunktet for anmeldelsen. Stadig udpræget klassisk men mindre tør og med mere smag, tydeligvis stadig på vej opad.
Vi ved ikke om det parti, der sælges her i anden omgang, er fra samme aftapning, som vi har smagt.)
Stilen er en helt anden end 2000'eren, mere streng, stram og tannisk og for så vidt også en tand mere klassisk, men uden den umiddelbare, lækre uimodståelighed som 2000'eren havde og stadig har. Hvor 2000 var drikkeklar for et år siden, kræver 2001 mere tid, og stilen vil aldrig komme til at ligne 2000'erens. Hvor varmen i år 2000 gav problemer for mange producenter i Toscana, har den åbenbart været en appelsin i turbanen for Poggio Rosso. Så altså: en helt anden vin, men den "objektive" kvalitet er stadig i top.
Duften er klassisk, traditionel Chianti, meget mørke bær og lidt muld. Smagen er også klassisk, traditionel (men ikke "for traditionel") stor Chianti, ret tør og som nævnt ganske tannisk. Vinen fremstår lidt lukket, åbner kun langsomt ved luftning, et lille tilskud af sødme viser sig også ganske langsomt. Balancen forekommer forrygende, og vi gætter på, at den uden problemer vil kunne lagre endnu 10 år. Så vi ser her den typiske forskel mellem en klassisk gemmevin (2001), der er mindre tilgængelig i yngre alder, og den mere umiddelbart tilgængelige og forførende (2000), som så til gengæld nok vil holde i færre år.
Helles subjektive smagsvurdering når aktuelt ikke over tre stjerner, men vi er enige om at vinen tegner lovende, og at den har sin bedste tid foran sig. Vi er således enige om de fire stjerner.
Selv satser vi på vinens stabile tilregnelighed (Poggio Rosso har aldrig skuffet i de årgange vi har smagt) og regner med, at der er til klassiske nydelse til mange år - når man lige venter lidt. Vi venter omkring 9 måneder med at smage den næste flaske.
PS. Efter at vi har skrevet anmeldelsen, har vi haft en lille mail-korrespondance med San Felice's vinmager, ønologen Leonardo Bellaccini. De svar han giver bekræfter vores konklussioner vedr. Poggio Rosso i årgangene 2000 og 2001. Vi citerer:
Vi: "Efter Deres mening hvor mange år kan man endnu drikke Poggio Rosso 2001 med fornøjelse?"
Leonardo Bellaccini: "Poggio Rosso 2001 er helt sikkert en vin med god lagringskapacitet, man kan roligt lagre den endnu 10 år i en god kælder, hvilket vil bidrage med ideel kompleksitet og blødhed."
Vi: "Og Poggio Rosso 2000? Vi har været meget glade for denne vin det sidste år. Den er ifølge os hurtigere drikkeklar end 2001. Vi drikker den, når vi har lyst; den er svær at lade ligge i kælderen. Men ifølge Dem, hvor mange år vil den endnu være god?
Er det udelukkende pga. varmen i 2000, at de to årgange er så forskellige? Eller er noget gjort forskelligt, da de to vine blev fremstillet?"
Leonardo Bellaccini: "Forskellen er udelukkende årgangen, som har givet en vin, der er meget mere umiddelbar. Den vil holde en smule kortere end 2001, højst mellem 3 og 5 år endnu, tror jeg."