Bemærk: Vinen eller denne årgang/aftapning af vinen forhandles ikke længere.
Ikke sjældent skyldes vores uenigheder om en vin vores forskelligartede følsomhed overfor tanniner og bitterstoffer (læs mere om bitter-emnet her). De to stjerner er fra Helle, der ikke bryder sig om vinen grundet tanniner, der kan forekomme lidt grove og med en lidt besk komponent. Jeg, der giver fire stjerner, synes derimod at vinen er spændende og dejlig, og at de markerede og dybe tanniner er med til at give vinen dybde og flerdimensionalitet.
Vinen, der er fremstillet af Montepulciano, forandrer sig enormt under luftningen i flasken. Til at begynde med er det mørke, blæk-agtige og lidt tjærede dufte og smage der er i front. Og tanninerne fremstår her grove, landlige som kontrast til den moderne, bløde og polerede frugt. Det rå og det polerede er først så langt fra hinanden, at vinen forekommer usammenhængende, men med luftning sker der en kolossal forandring: De to aspekter nærmer sig hinanden og begynder at spille fint sammen - synes jeg - Helle generes vedvarende at tannin-udtrykket og de bitre smage, der givetvis stammer derfra.
Fra at forekomme meget tør, udvikler vinen en varm "sødme", og blæk og tjære udskiftes med mørke bær med et chokolade-agtigt strejf.