Hvis jeg (Preben der er alene om at nyde spiritus) skulle vælge én whisky til den øde ø, ville det sandsynligvis blive nærværende Hazelburn 10 years.
Whiskyen er tredobbelt destilleret (hvilket kun få andre skotske destillerier benytter sig af), den er ikke-røget, er lagret på bourbonfade og er hverken chill-filtreret eller tilsat karamelfarve.
Jeg har, som det fremgår af lot-numrene ovenfor, smagt to forskellige batches af denne whisky, og de er marginalt forskellige, men begge til fem stjerner, om end aftapningen dateret 08/10.21 er lidt bedre end den fra 2020. I min interne decimaludmåling, gav jeg hele tre gange fulde 5 stjerner til indholdet i 2021-flasken, mens 2020 "kun" nåede op på henh. 4,8 og 4,9 hver en enkelt gang. 2022 er nu kommet på markedet, så det vil nok være den man oftest møder nu. (Nogle få forhandlere oplyser det forhandlede whisky's batch-år.)
Whiskyen har høj klasse og distinkt karakter, er helstøbt og super velsmagende med fornem balance mellem destillat og fad. Sødme-tørheds-balancen er flot, om end jeg et par gange (det har svinget) har oplevet en flig for høj sødme i forhold til min smag. Super tilfredsstillende at drikke og dermed ret drøj i brug. 2021'eren havde noget elegant, svævende og stilfuldt over sig, hvor 2020'eren var en anelse mere grov i udtrykket.
Begge flasker var bedst, da de havde været måneder under luft i den ikke længere fulde flaske.
For nogle måneder siden kostede whiskyen ca. 500 kr. Men den steg pludselig til ca. 600 kr., hvilket jeg stadig finder den værd.
Læs om og se billeder fra mit besøg på Springbank destilleriet.