Norsminde Kro, Slow Food restauranten

anmeldelse af vinhåndteringen
Sloww Food restaurant
Odder
4 stjerner

Her var der mestendels impone­rende godt styr på tingene med et grimt kiks undervejs.

Jeg (Preben) havde valgt en vinmenu (et glas vin til hver af de seks retter), mens Helle nøjedes med to glas (idet vi forinden både havde fået mousserende vin til afternoon tea, og der var herefter vinsmagning med fire vine samt en aperitif før middagen, alt sammen en del af opholdet).
Mens vi fik aperitifen, scorede tjeneren høje point ved at henvende sig og foreslå, at vinmenuens første vin blev udskiftet, idet han den foregående aften havde bemærket, at vi havde drukket netop den vin, som var vinmenuens nr. 1. Det var for at give mig lejlighed til at smage noget forskelligt. Det må siges ikke blot at være ekstremt observant (da hans eneste rolle den foregående aften havde været at servere hovedretten; han havde slet ikke været indblandet i vinbejeningen) men også en meget fin og knivskarp service. Den alternative vin var oven i købet et par trin op ad trappen, en Alsace Grand Cru, adskilligt flottere end den foregående aftens vin. Bravo!

Helle fik lov at smage, før hun valgte sit glas hvidvin, hvilket hun var overordentlig godt tilfreds med, da den først foreslåede vin (Saint Romain, 2005, Bertrand Romain, omtales senere) ikke faldt i hendes smag.

Det var også godt, at hun senere fik lejlighed til at smage på rødvinen, for her afværgede hun en katastrofe. Efter et kort snus i glasset udbrød hun spontant "Den lugter af åben flaske". Det er hendes måde at sige på, at vinen forekommer at være iltet, efter at den har været for længe åben. Sådan smagte den ifølge hende også.
Tjeneren fortalte nu, at den var blevet åbnet aftenen før, og at "det skulle den nok kunne klare".

Det var en Clos Vieux Pontet Saint-Émilion (ikke hverken Grand Cru eller det der er finere) fra 1989, altså små 19 år gammel.
Den type vin kan (som det meste anden rødvin) efter vores begreber ikke, når halvdelen af flasken er konsumeret et døgn forinden, holde sig tilproppet - og da slet ikke når den har 19 år på bagen. Den bør serveres frisk.

Det var mildest talt ikke smart, og der røg en del "point" der.
Konfronteret med Helles fasthed opgav tjeneren heldigvis den korte magtkamp og fandt en frisk flaske frem, og det var noget helt andet.

Fire af vinmenuens seks vine var rigtig gode, to var ringe.
Den nævnte Alsace Grand Cru, Riesling Cru Goldert, Ginglinger-Fix, 2006 var dejlig.
En moselvin, Bernkasteler Lay Spätlese Riesling trocken 2001 fra producenten Markus Molitor, var helt i top og et perfekt match til den tilhørende (og vidunderlige) ret.
En New Zealand'sk Pinot Noir 2005 fra producenten Mount Edward var også rigtig god med god, åben og venlig Pinot karakter og fin friskhed.
Den tidligere nævnte Saint-Émilion, Clos Vieux Pontet 1989, smagte, ja, som rigtig god Saint-Émilion, helt uden at vi tænkte på alder trods dens 19 år.
En hvid Bourgogne 2005, Saint Romain fra Bertrand Ambroise, oplevede vi som ødelagt af al for megen fadlagring - den værste hvide Bourgogne vi har smagt i årevis - og en Dolcetto Dogliani, Bricco Botti 2001 fra Pecchenino var blommet i smagen på en ikke så køn måde og var desuden totalt uklar og grumset, men sådan skulle vinen ifølge tjeneren være. Hmm.

En vinmenu kostede 455 kr., og vi betalte 75 kr. pr. "løse" glas.

På plussiden:

  • Tjenerens opmærksomhed og evne til at lytte, indleve sig og gøre hvad han kunne for at vi skulle få en god oplevelse var i top. Herunder hans skarpe observation og disposition i forhold til hvad vi havde drukket foregående aften.
  • Alle vine blev serveret ved fint afstemte temperaturer.
  • Helle fik smagsprøver, før hun valgte.

I mellemlejet: Vinene var efter vores begreber af ganske svingende kvalitet, dog med flest gode og en enkelt fremragende.

På minussiden: At forsøge at servere daggammel Bordeaux.

Det munder ud i en helhedsvurdering på fire stjerner.

Juni 2008

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.