Niche Vine, vinsmagning

Opskænkning

Niche Vine indbød til en bred vinsmagning i april. Jeg (Preben) deltog. Der blev både serveret Champagne, hvid og rød Bourgogne, hvid og rød Rhône vin, spansk vin, Chianti Classico, Rosso di Montalcino og Brunello di Montalcino og vine fra Sicilien. De fleste af producenterne var selv til stede for at præsentere deres vine.

Fra venstre på billedet ses Marta Gaspari fra den sicilianske superproducent Donnafugata og Elisa Sesti fra Montalcino-producenten Sesti.

Producenterne

Der kunne smages vine fra J. Charpentier (Champagne), Domaine Christophe & Fils (Chablis), Domaine Huber-Verdereau (Volnay), Château de Montfaucon (Côtes du Rhône), Celler Espelt (Emporda - Costa Brava), Castello di Fonterutoli (Chianti Classico), Sesti (Montalcino) og Donnafugata (Sicilien).

De smagte vine

Det var muligt at smage på 54 vine. Jeg smagte de 47. De 7 fravalgte var 4 Champagner og 3 røde Bourgogner.
Jeg er ikke den store Champagne-fan, og det blev jeg heller ikke i denne omgang, så jeg vælger derfor at springe omtalen af disse over.
De røde Bourgogner forekom mig noget grove og rustikke i betrækket med rå tanniner. Nu er ung, rød Bourgogne ikke den vintype, jeg har smagt mest på, så læseren skal nok tage mine vurderinger af disse med et gran salt.

Og så til de sjove...

De hvide

Der var gode ting mellem Domaine Christophe & Fils' Chablis vine. Jeg nød Chablis 2005 (108 kr.), som var glimrende, stringent og klassisk Chablis.
Også Chablis 1. Cru Montée de Tonnerre 2005 (149 kr.) var en god oplevelse, mere af det hele end den almindelige Chablis med fin mineralitet.

Blandt de italienske hvidvine behagede Donnafugata's billigste model, Anthilia 2006 (IGT Sicilia) (72 kr.) mig med sin velsmagende aromatiskhed og pæne friskhed. Den er fremstillet af 50% Ansonica og 50% Catarratto.
Deres Chardonnay, La Fuga 2005 (DOC Contessa Entellina) (98 kr.), var glimrende men udkonkurreres efter min smag af masser af andre Chardonnay-vine.
Chiaranda 2005 (DOC Contessa Entellina) (190 kr.) lavet af Chardonnay og Ansonica var stort anlagt med fedme men havde i min mund for megen egesødme, som selvfølgelig kan tænkes at dampe lidt af ved yderligere nogen lagring.

Rodolphe de Pins

De gode røde

Jeg fornemmelde tydeligt entusiasmen og den ægte glæde ved vin hos Rodolphe de Pins fra Château de Montfaucon, som ligger lige vest for Châteauneuf-du-Pape.
Han åbnede med stor selvtillid sin Côtes du Rhône fra 1999 (105 kr.), 7 1/2 år gammel, og vinen var stadig i fuld vigør.
Mere interessant fandt jeg dog hans topvin Baron Louis, også appellation Côtes du Rhône, som jeg smagte i årgangene 2004, 2003, 2000 og 1997. Han og jeg fandt hurtigt et fællesskab om kærligheden til de unge vine; vi foretrak vist begge 2004'eren (110 kr.), som havde en skøn frugt, lidt peber og fin blødhed.

Og så til Italien

Jeg går let henover den spanske producent Celler Espelt, hvis vine, jeg gennemgående fandt for solsøde, men der skal nok være et publikum til dem.

Så lad os gå til det - i min mund - rigtig spændende: Chianti Classico producenten Fonterutoli har i årevis været blandt mine absolutte favoritter, og Donnafugata må siges at tilhøre den sicilianske elite. Disse to herlige producenter kendte jeg i forvejen.
Til stede var desuden en tredje italiensk producent Sesti fra Montalcino, et relativt nyt bekendtskab.

Jeg fandt gennemgående Sesti's vine gode, om end de nok kom til at stå i skyggen af blive serveret sammen med de to ovennævnte superproducenter. Deres Brunello di Montalcino Riserva 2000 (415 kr.) var den af deres vine, som jeg fandt mest interessant. Efter hele fem års fadlagring var der kommet en stor, ædel og flot vin ud af det.

Donnafugata vine

Donnafugata

Sicilianske Donnafugata var den producent, der efter min mening præsenterede den mest overbevisende vifte af vine i forskellige genrer: Der var god hvidvin, dejlige rødvine fra daglig- til luksus-niveau og fin dessert-vin.

De hvide er omtalt på foregående side. Den billigste rødvin var en rigtig skøn oplevelse: Sedara 2005 (IGT Sicilia) (72 kr.), fremstillet af 100% Nero d'Avola. Ligeud af landevejen med skøn frugt. Ikke en vin som man skal sidde og tænke for dybt over, men til gengæld en vin, der kalder på smilet og den umiddelbare glæde ved at drikke vin. Den lægger op til hyppig dagligbrug.

Tancredi 2004 (DOC Contessa Entellina) (155 kr.), fremstillet af 70% Nero d'Avola og 30% Cabernet Sauvignon lagret på fransk eg, var også god, men klart i mere international stil, en vin der ville trætte mig personligt, men som vil egne sig glimrende til de af gæsterne, der ikke har vænnet sig til den "autentiske" italienske stil.

Endelig deres toprødvin, Mille e una notte (DOC Contessa Entellina), som jeg smagte i årgang 2004 (335 kr.). Fremstillet af 90% Nero d'Avola + 10% andre lokale druesorter. Overvejende lagret i nye franske barriques. En meget flot vin med meget stor struktur.

Dessertvinen Ben Ryé 2005 (DOC Passito di Pantelleria) (180 kr.) for 1/2 flaske havde en smag i retning af syltede ferskner, masser af sødme, men også en afbalancerende friskhed. Dejlig vin.

Flaske Castello di Fonterutoli

Fonterutoli

En af vores favoritter gennem mange år, Chianti Classico producenten Fonterutoli, tog endnu en gang et solidt stik hjem. Deres Chianti Classico (135 kr.) var som sædvanligt rigtig god og velstruktureret, her i årgang 2005, mens top Chianti'en Castello di Fonterutoli 2004 (265 kr.) var fantastisk. Det er svært at finde bedre i sin genre. Den har det hele. Smuk vin!

Fonterutoli's Siepi 2004 (525 kr.), lavet af 50% Sangiovese og 50% Merlot, er også flot. Klart mere international, men som så ofte før foretrækker jeg vin lavet på de lokale druesorter frem for de vine, der har fået et ordentligt skud Cabernet eller Merlot.

Jeg har samme forhold til producentens top-Maremma-produkt, Tenuta Belguardo 2004 (299 kr.), som er lavet af 90% Cabernet Franc og 10% Cabernet Sauvignon. Flot, bevars, men hvorfor bruge franske druer, når de italienske druer på italiensk jord typisk smager en hel del bedre? - Nå, det er jo smag og behag.

Giuseppe Sesti

Kulturud­veksling

Sådan en smagning, hvor der medvirker producenter fra flere lande, giver selvfølgelig også "vinbønderne" lejlighed til at udveksle erfaringer.
Her ses (til venstre) signor Giuseppe Sesti fra Montalcino i Italien og Rodolphe de Pins fra den sydlige Rhônedal i Frankrig. Franskmanden har Brunello i glasset.

April 2007

Din Internet Explorer er stærkt forældet, og mange ting på Vinsiderne.dk vil derfor enten ikke kunne ses, se helt forkerte ud eller ikke fungere. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.
Du bruger den forældede Internet Explorer 7 (eller måske Internet Explorer 9 i kompatibilitets-visning). Det betyder, at nogle ting på Vinsiderne.dk ikke vil virke, og andre ting vil blive vist forkert eller slet ikke. Vi opfordrer dig derfor til at hente en ny version af Internet Explorer. Eller endnu bedre: Brug en anden browser som f.eks. Firefox.